Κάλεσμα Σι για παγκόσμιες γέφυρες στην οικονομία: Η Κίνα δεν θα γίνει ακόμη ένα ισχυρό κράτος που θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει σε άλλα

File Photo Chinese President Xi Jinping delivers a video speech to the opening ceremony of the celebration for the 60th anniversary of the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), in Beijing, China, 12 June 2024. EPA, XINHUA, LI XUEREN CHINA OUT, UK AND IRELAND OUT




O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα για την οικοδόμηση «γεφυρών» την περίοδο της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και προειδοποίησε κατά της πρόκλησης «διαχωριστικών χασμάτων».

Ο Σι μίλησε σε μία διάσκεψη στο Πεκίνο για τις αρχές που διέπουν την κινεζική εξωτερική πολιτική και καθορίστηκαν 70 χρόνια πριν, σε μία συμφωνία του 1954 με τον περιφερειακό ανταγωνιστή της Κίνας, την Ινδία, για τα σύνορα στα Ιμαλάια.

Η Κίνα δεν θα γίνει ακόμη ένα «ισχυρό» κράτος που θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει σε άλλους, δήλωσε ο Σι στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σάιν και ο πρώην γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Νονγκ Ντουκ Μαν.

«Αντιμετωπίζοντας την ιστορία της ειρήνης ή του πολέμου, της ευημερίας ή της ενότητας ή της αντιπαράθεσης, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να μεταφέρουμε το πνεύμα και τη χροιά των Πέντε Αρχών Ειρηνικής Συνύπαρξης», δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Οι Πέντε Αρχές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε ένα σύμφωνο που συνήφθη το 1952 με την περιφερειακή αντίπαλο Ινδία σχετικά με τα σύνορά τους στα Ιμαλάια. Ακόμα κι έτσι, οι Ινδοί αξιωματούχοι απουσίαζαν από την πρώτη σειρά του ακροατηρίου που προορίζεται για τους επίτιμους προσκεκλημένους.

Από τη δεκαετία του 1950, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει περάσει από το να μην αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη στο να διαθέτει το μεγαλύτερο διπλωματικό αποτύπωμα στον κόσμο και να προεδρεύει της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Μία βροχή ήταν αρκετή: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο μόλις ανακαινισμένο διεθνές αεροδρόμιο του Νέου Δελχί: Ενας νεκρός και τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: