Καύσωνας στο πολιτικό σκηνικό: Ψάχνει… συντριβάνι ο Μητσοτάκης – Αφρικανική σκόνη στο ΠΑΣΟΚ – Στον ΣΥΡΙΖΑ διαλέγουν αντηλιακό – Αναζητούν κάποιοι τον Έλληνα Μακρόν;

File Photo Παιδί δροσίζεται στο συντριβάνι του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδα οι γενικώς αδιάφορες ευρωεκλογές παράγουν σύνθετο πολιτικό αποτέλεσμα και μάλιστα για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.

Για πρώτη φορά επίσης, κατεγράφη συνολική ήττα του πολιτικού συστήματος όχι μόνον εκ των ποσοστών αλλά κυρίως λόγω της καθολικής αποχής.

Ήταν μια εκκωφαντική δήλωση- προειδοποίηση που πρέπει όλα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Γιατί αλλιώς, δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται…

Ο ανασχηματισμός ως πανάκεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παραδέχθηκε το αυταπόδεικτο, την ήττα και υποσχέθηκε αλλαγές. Το ζητούμενο βέβαια είναι πως διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα αίτια αυτής της ήττας.

  • Όλοι μιλάνε για άμεσο ανασχηματισμό ίσως και εντός της ημέρας, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες. Προφανώς τα πρόσωπα έχουν σημασία, αλλά καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν εφεδρείες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ή να προκαλέσουν έκπληξη.

Η λογική, φύγε εσύ έλα εσύ έχει αποδειχθεί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αναποτελεσματική και αδιέξοδη.

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός καθώς οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν και για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εκτός από αλλαγές προσώπων.

  • Το υπουργικό Συμβούλιο (επισήμως νοείται μόνον το σώμα των υπουργών και όχι των υφυπουργών) στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά πολυπληθές. Πολλοί στο παρελθόν έχουν υποσχεθεί σφιχτά και ευέλικτα σχήματα αλλά κανείς δεν το έχει εφαρμόσει. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπουργεία συγχωνεύθηκαν το… θαύμα δεν κράτησε πολύ.

Ας δούμε λοιπόν τις τελευταίες… φήμες.

Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται να προχωρήσει σε συνενώσεις υπουργείων όπως για παράδειγμα του υπουργείου Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Μεταναστευτικής Πολιτικής με το Ναυτιλίας.

Προφανώς δεν θα πρόκειται για κοσμογονικές αλλαγές αλλά πάντως είναι κάτι που θα ανακατέψει στοιχειωδώς την κυβερνητική τράπουλα και θα προκαλέσει συζητήσεις έστω και ως αντιπερισπασμός.

Από εκεί και πέρα αρχίζει η ονοματολογία. Θα μείνουν λένε στην κυβέρνηση, ασχέτως θέσης, οι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την ανατροπή των επίμονων πληροφορίων που τον ήθελαν να μετακομίζει από το νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, Νίκος Δένδιας και Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι μεγαλύτερες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών. Συνολικά στο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν 34 υφυπουργοί και πολλοί από αυτούς θα αλλάξουν ή θα μετακινηθούν.

  • Δεν έχει νόημα, αυτή τη στιγμή η ονοματολογία. Αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση από το πρώτο κιόλας λεπτό της νέας της σύνθεσης. Και κυρίως αν μπορούν πρωθυπουργός, υπουργοί και υφυπουργοί να απαντήσουν στις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που απείχαν από την κάλπη, ο καθένας με το δικό του σκεπτικό, βεβαίως, αλλά όλοι με μια κοινή συνισταμένη. Ήταν αδιαμφισβήτητα μια μαζική αποχή διαμαρτυρίας κυρίως προς την κυβέρνηση αλλά και προς την αντιπολίτευση, ελάσσονα και μείζονα.

Η αντιπολίτευση, η αφρικανική σκόνη και τα αντηλιακά

Στην αντιπολίτευση, λοιπόν, η κατάσταση είναι ακόμη πιο μπλεγμένη. Οι δύο αρχηγοί, Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης προσπαθούν να πείσουν στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους με βάση το γνωστό ανέκδοτο «πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτε». Προφανώς δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Πριν καν γίνουν οι εκλογές όλοι γνώριζαν τι θα ακολουθήσει. Ήταν προετοιμασμένοι με βάση τις δημοσκοπήσεις και απλώς περίμεναν.

  • Στο ΠΑΣΟΚ η κρίση εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή. Από χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας πρόεδρος υπό προθεσμία καθώς οι φωνές είναι και πολλές και δυνατές. Όσο κι αν προσπαθεί ο ίδιος και το επιτελείο του στη Χαριλάου Τρικούπη δύσκολα θα αποφύγουν την κάλπη μέσα στους επόμενους μήνες.

Το τι θα συμβεί τελικά είναι άγνωστο. Υπάρχουν πολλές παράμετροι αλλά η κύρια είναι το ερώτημα: Ποιος θα κερδίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και ποιος θα μπορέσει να δώσει νέα δυναμική στο κόμμα.

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις υπό την ηγεσία του εμφανίζει κέρδη, αλλά όχι τέτοια και τόσα που να τον καθιστούν εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας.

Αν στηθούν κάλπες υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο ο κ. Ανδρουλάκης να είναι εκ νέου υποψήφιος αλλά όλα θα κριθούν από τον ή τους αντιπάλους του.

  • Με αυτή τη λογική τα βλέμματα στρέφονται κυρίως σε δύο πρόσωπα: Στο Μανώλη Χριστοδουλάκη, που είναι βουλευτής (κρίσιμο στοιχείο) και έχει διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στον Χάρη Δούκα ο οποίος εξελέγη δήμαρχος της Αθήνας.

Φυσικά για να συμβεί αυτό προηγήθηκαν πολλά. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη με την «από τα κάτω» συμμαχία που του προσέφερε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, φτάνουμε στο επόμενο κεφάλαιο…

Πως μπορεί να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας και να πέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με τη σημερινή κατάσταση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη συγκεντρώνουν καν το 30% είναι προφανές ότι πρόκειται για μια συζήτηση καφετέριας, μπιστρό και πολιτικών σαλονιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ίσως δεν θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ

Ούτε το σημερινό ΠΑΣΟΚ μόνο του, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, όσο κι αν το υποστηρίζει από την πρώτη ημέρα δεν μπορούν να γίνουν πλειοψηφικά κόμματα. Οι λόγοι πολλοί και παρέλκει να εξηγηθούν ξανά.

Άρα, αυτό που μένει είναι, και όλοι το γνωρίζουν, η συνεργασία των δύο χώρων.

Ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι αυτός μπορεί αλλάζοντας πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και το όνομά του τελικά, θα γίνει ο πόλος που ουσιαστικά θα αφομοιώσει την… πολιτική πελατεία του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατον.

Από την άλλη το ίδιο προφανώς πιστεύει και ο κ. Ανδρουλάκης.

  • Άρα, όπως υποστηρίζουν, πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες η λύση είναι ένα άλλο πρόσωπο πέρα και πάνω από τους υπάρχοντες σχηματισμούς που θα διεμβολίσει καθεστωτικές και χρόνιες καταστάσεις βγαίνοντας μπροστά.

Υπάρχει Έλληνας Μακρόν;

Φυσικά τα ερωτήματα είναι δύο: Υπάρχει ένας Μακρόν στην Ελλάδα και αν υπάρχει, οι Έλληνες θέλουν έναν δικό τους Μακρόν.

Η απάντηση στο μέλλον. Τρία χρόνια είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος. Υπάρχουν στρατηγικές, εκπλήξεις και απρόοπτα που ανατρέπουν δεδομένα και σχεδιασμούς.

Ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχασαν 1 εκατ. ψήφους, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται… μύλος: Συμβαίνει ακριβώς αυτό που όλοι γνώριζαν προεκλογικά ότι θα συμβεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: