Ηταν τελικά στημένο από τον Πρόεδρο το πραξικόπημα στη Βολιβία; Μετά από 192 πραξικοπήματα όλα είναι πιθανά -Η αντιπολίτευση πάντως τον κατηγορεί για κόλπο [videos]

Bolivian President Luis Arce attends an interview in La Paz, Bolivia, 29 June 2024. EPA/LUIS GANDARILLAS




Ήταν τα τεθωρακισμένα οχήματα που κυκλοφόρησαν την Plaza Murillo – τη συνήθως ήρεμη κεντρική πλατεία στο ιστορικό κέντρο της Λα Παζ – που αρχικά προκάλεσαν τους Βολιβιανούς το απόγευμα της Τετάρτης. Μέχρι τη στιγμή που μια φάλαγγα στρατευμάτων είχε  προχωρήσει προς το προεδρικό μέγαρο, η αίσθηση της συλλογικής σύγχυσης και σοκ ήταν σε κορύφωση

Μέχρι τις 2.30 μ.μ., ένα μικρό τανκ χτυπούσε επανειλημμένα τις πύλες του νεοκλασικού κτιρίου που είναι γνωστό ως Palacio Quemado μέχρι που τα στρατεύματα εισέβαλαν με το ζόρι και, σε μια εκπληκτική σκηνή, ο πραξικοπηματίας – ο δυσαρεστημένος πρώην αρχηγός του στρατού Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα – αντιμετώπισε τον πρόεδρο. , Luis Arce.

Πλαισιωμένος από υπουργούς του και κρατώντας μια τελετουργική σκυτάλη, σύμβολο του βαθμού του ως αρχηγού κράτους, ο Arce, 60 ετών, διέταξε τον Zúñiga να υποχωρήσει, λέγοντάς του: «Είμαι ο καπετάνιος σου… αποσύρω όλα τα στρατεύματά σου τώρα, στρατηγέ».

Το σκηνικό μαγνητοσκοπήθηκε και διήρκεσε αρκετά λεπτά. Τελείωσε όταν ο Zúñiga γύρισε και έφυγε από την ίδια σπασμένη πόρτα από την οποία είχε μπει, σε ένα αλεξίσφαιρο στρατιωτικό όχημα που απομακρύνθηκε με ταχύτητα.

Αλλά μόλις επανήλθε μια φαινομενική κανονικότητα, οι φήμες άρχισαν να στροβιλίζονται στη χώρα των 12,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει δει περίπου 190 πραξικοπήματα, καθώς και στρατιωτικές δικτατορίες και επαναστάσεις, από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1825.

Λίγο πριν συλληφθεί την Τετάρτη, ο φερόμενος ως συνωμότης Zúñiga έσπειρε την αμφιβολία, λέγοντας στους δημοσιογράφους -χωρίς να παράσχει στοιχεία- ότι ο Arce τον είχε διατάξει να κάνει ένα εικονικό πραξικόπημα σε μια προσπάθεια να τονώσει τη δημοτικότητα του προέδρου.

Ο πρώην διοικητής, ο οποίος φέρεται να ήταν κοντά στην κυβέρνηση, είχε απολυθεί μια ημέρα πριν από την ανταρσία, σύμφωνα με τον υπουργό κυβέρνησης της Βολιβίας, Εντουάρντο Ντελ Καστίγιο.

Οι παρατηρήσεις του Zúñiga έγιναν δεκτές από την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε κοινοβουλευτική έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ο Arce είχε προσπαθήσει να ενορχηστρώσει ένα αυτοπραξικόπημα.

Ένας βουλευτής του μπλοκ της Πολιτικής Κοινότητας, ο Αλεχάντρο Ρέγιες, είπε στον Observer ότι «υπάρχουν ενδείξεις, στοιχεία και δηλώσεις που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι αυτό το [πραξικόπημα] ήταν προμελετημένο και θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τη συμμετοχή της εκτελεστικής εξουσίας».

Προς υπεράσπιση του Arce, η Deisy Choque, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Movement Towards Socialism (MAS), προειδοποίησε ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να ήταν επιτυχές «αν δεν ήταν ο πρόεδρος, οι υπουργοί και η βολιβιανή κοινωνία στο σύνολό της. που αποκήρυξαν αμέσως αυτές τις ενέργειες». Υποστήριξε ότι τα λόγια του Zúñiga είχαν μικρή αξιοπιστία, καθώς είχε αλλάξει την ιστορία του αρκετές φορές.

Την Πέμπτη, ο Arce αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, λέγοντας: «Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να σηκωθούν όπλα εναντίον του λαού. Αυτό που έκανε ο πρώην διοικητής του στρατού […] ήταν να ξεσηκωθεί εναντίον του βολιβιανού λαού, επιτιθέμενος στη δημοκρατία που κόστισε το αίμα του βολιβιανού λαού. Δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ αυτό. Ποτέ.”

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε άλλες 20 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αντιναύαρχου του Πολεμικού Ναυτικού. Περίπου 200 στρατιωτικοί συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι η Arce προεδρεύει σε μια οικονομία υπό κατάρρευση. Εν μέσω της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών φυσικού αερίου και της συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, υπάρχουν αυξανόμενες διαμαρτυρίες για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τη σπανιότητα των καυσίμων και των δολαρίων ΗΠΑ, καθώς και βαθείς διχασμοί εντός του πολιτικού του κόμματος.

«Η Βολιβία διέρχεται πολλαπλές κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές, αλλά πάνω από όλα θεσμικές», δήλωσε ο Franklin Pareja, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του San Andrés της Βολιβίας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ αδύναμη κατάσταση. Δεν έχει συνοχή μέσα στο δικό της κόμμα».

Ο Arce εμπλέκεται σε μια σκληρή μάχη εξουσίας με τον πρώην πρόεδρο Evo Morales, ο οποίος τον βοήθησε να εκλεγεί το 2020. Ο Arce, οικονομολόγος με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών του Morales και τον αντικατέστησε ως υποψήφιος του κόμματος MAS μετά τον Morales – ο μακροβιότερος δημοκρατικά στη χώρα εκλεγμένος αρχηγός – καθαιρέθηκε το 2019 εν μέσω κατηγοριών για εκλογική νοθεία, τις οποίες αρνήθηκε.

Και οι δύο άνδρες είπαν ότι σχεδιάζουν να διεκδικήσουν την προεδρία στις εκλογές του επόμενου έτους για το MAS. Ο Μοράλες ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν την προφανή απόπειρα πραξικοπήματος.

Αλλά σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X από το Bolivia TV το Σάββατο, εμφανίζontai υποστηρικτές του να αμφισβητούν κοροϊδευτικά το περιστατικό: «Δεν ξέρω τι είδους πραξικόπημα είναι; Ένα πραξικόπημα με μηδέν τραυματίες, μηδέν πυροβολισμούς, μηδέν θανάτους».

Ωστόσο, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του έχουν ενταχθεί στo χορό των επικριτών. Ο Gerardo García, ο αντιπρόεδρος του MAS, κατηγόρησε τον Arce ότι κοροϊδεύει τη χώρα και ότι είναι ο «διανοούμενος συγγραφέας» ενός εικονικού πραξικοπήματος.

Ανεξάρτητα από το αν είναι αληθινά ή όχι, οι φήμες για ένα «αυτοπραξικόπημα» έχουν «επικρατήσει στη λαϊκή φαντασία», είπε ο Pareja, και μπορεί να είναι δύσκολο για τον Arce να τις διαψεύσει. «Αν αυτό γίνει μπούμερανγκ, η αδυναμία και η ευθραυστότητα της κυβέρνησής του θα μπορούσε να βαθύνει».

Με πληροφορίες από theguardian.com

Μετά την απόπειρα κατά του Φίσκο η Σλοβακία περιορίζει ασφυκτικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι: Προωθείτε αστυνομικό κράτος καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: