Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ: Η Λευκωσία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή, τόνισε ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος μετά τη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικαγό του, Άντονι Μπλίνκεν. Φωτογραφία via State Department




Η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Κύπρου ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν που έγινε τη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσιγκτον, με τον επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας να την χαρακτηρίζει “ιστορική στιγμή”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε, συγκεκριμένα ως «ιστορική στιγμή» για την Κυπριακή Δημοκρατία τη συνάντηση διότι – όπως είπε- η Κυπριακή Δημοκρατία «μπαίνει σε μια ομάδα χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός και θα προσανατολίζεται στη δημιουργία συγκεκριμένων απτών αποτελεσμάτων».

Όπως σημείωσε, με τον Άντονι Μπλίνκεν είχαν μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, η οποία άγγιξε μια σειρά από ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα που άπτονται της διμερούς ατζέντας και δόθηκε έμφαση στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ορίστηκε η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας, η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο και σκοπός είναι να προκύψουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές, όπως επίσης και για τους δύο λαούς», είπε.

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Κόμπος, «να γίνει αντιληπτό ότι η προσέγγιση πλέον δεν προσδιορίζεται από τα θέλω της γειτονικής χώρας, ότι υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αυτόνομα λειτουργεί, ασκεί κυριαρχία, και το έχουμε δει σε μια σειρά από ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου, το οποίο προχωρά μέσω της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με την αμερικανική πλευρά και τονίσαμε ότι είμαστε εντός μια περιοχής, η οποία είναι συνεχώς σε έναν κύκλο κρίσεων».

Μέσα σε αυτόν, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, «βρίσκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί μέρος της απάντησης, μέρος της λύσης, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας και φυσικά των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και το Κυπριακό, για το οποίο – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- έγινε μια εκτενή συζήτηση.

«Τονίστηκε από την πλευρά μας ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε ή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την άρνηση της άλλης πλευράς και ζητήματα τα οποία αφορούν τον τρόπο που θα πορευθεί πλέον η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η δική μας πρόθεση είναι να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια, εντατικοποίηση των συναντήσεων και των συζητήσεων ώστε να οδηγηθούμε τελικά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Κόμπος.

Η θέση μας, σημείωσε, «είναι πάρα πολύ σαφής και βρίσκει την απόλυτη κατανόηση και στήριξη της αμερικανικής πλευράς. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, σημειώνεται και προστίθεται ότι θεσμοθετείται επίσης η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επιπέδου, στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της ΚΔ στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ευάγγελος Σάββα και εκ μέρους των ΗΠΑ η Αμερικανίδα Πρέσβης στη Λευκωσία Julie Fischer, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις James O’Brien.

ΚΥΠΕ-Γεωργία Γαραντζιώτη
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διαβάστε: Ανακοινώθηκε ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών: “Σημαντική ημέρα για τις σχέσεις”, είπε ο Μπλίνκεν στον Κωνσταντίνο Κόμπο

Η Κύπρος είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ: Αναγνωρίζεται η στρατηγική και η στρατιωτική της αξία, λόγω απομακρύνσεων Αμερικανών πολιτών και της Αμάλθειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: