Ιστορική κρίση στον παραδοσιακό βρετανικό δικομματισμό: Τόρις και Εργατικοί στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1945- Αύξηση των μικρών κομμάτων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

A handout photo made available by ITV of (L-R) Prime Minister and Conservative Party Leader Rishi Sunak, Host Julie Etchingham and Leader of the Opposition and Labour Party Leader Keir Starmer before the ITV Debate at MediaCity in Salford, Britain, 04 June 2024. EPA/Jonathan Hordle / ITV HANDOUT MANDATORY CREDIT / ONLY AVAILABLE FOR USE UNTIL 04/07/2024 HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι Εργατικοί και οι Τόρις βρίσκονται σε τροχιά για το χαμηλότερο μερίδιο ψήφων τους από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση του Opinium για τoν Observer δείχνει μια μετατόπιση από τα κύρια κόμματα.

Με όλα τα κόμματα να έχουν δημοσιοποιήσει τα προεκλογικά τους μανιφέστα, οι Εργατικοί διατήρησαν ένα κυρίαρχο προβάδισμα 17 μονάδων έναντι των Τόρις με λιγότερο από τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών. Ωστόσο, οι Reform και οι Lib Dems έχουν άνοδο δύο βαθμών έκαστος.

Είναι μια αντιστροφή της τάσης που παρατηρήθηκε στις τελευταίες εκλογές, όταν τα κύρια κόμματα μπόρεσαν να συμπιέσουν την υποστήριξη των μικρότερων ανταγωνιστών τους. Σύμφωνα με έρευνα του Opinium, η υποστήριξη για τα μικρότερα κόμματα μειώθηκε κατά 10 μονάδες μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας δημοσκόπησης στην εκστρατεία του 2019. Μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσοστό ψήφων για τα μικρότερα κόμματα έχει αυξηθεί κατά πέντε μονάδες αυτή τη φορά.

«Οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα δύο μεγάλα κόμματα σε μια τεράστια ρήξη με την τάση που παρατηρήθηκε στη γενική εκλογική εκστρατεία του 2019, όταν οι ψήφοι των μικρότερων κομμάτων συμπιέστηκαν», δήλωσε ο Τζέιμς Κράουτς, επικεφαλής πολιτικής και δημοσίων υποθέσεων στο Opinium. «Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα πλήττονται, με τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να μειώνονται στο χαμηλότερο ποσοστό ψήφων από τότε που η Λιζ Τράς ήταν πρωθυπουργός.

Έρχεται παράλληλα με την ανάλυση ότι οι εκλογές δείχνουν ιστορικά χαμηλή υποστήριξη για τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο ερευνητής εκλογών Dylan Difford διαπίστωσε ότι σύμφωνα με την τρέχουσα δημοσκόπηση, τα κύρια κόμματα βρίσκονταν σε πορεία για το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων τους από το 1945. Είπε ότι οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά το Brexit θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι η εξαίρεση, καλύπτοντας μια μακρύτερη- πτώση θητείας στην υποστήριξη των δύο μεγάλων.

«Αφού η πόλωση του Brexit που παρατηρήθηκε στις δύο τελευταίες εκλογές επέτρεψε στα μικρότερα κόμματα να «στριμωχτούν», αυτό αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στην προ του 2016 τάση αυξανόμενου πολυκομματισμού μεταξύ των Βρετανών ψηφοφόρων», είπε. «Ανεξάρτητα από την πεποίθηση ότι η κάλπη θα ωθήσει τους ψηφοφόρους πίσω στους δύο μεγάλους, ο αυξανόμενος θυμός, η απογοήτευση και η δυσπιστία που νιώθουν οι ψηφοφόροι απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική τροφοδοτεί αυτόν τον κατακερματισμό στις δυτικές δημοκρατίες – και η Βρετανία απλά δεν είναι απρόσβλητη».

Η τελευταία δημοσκόπηση του Opinium αποκάλυψε επίσης ένα μεγάλο κτύπημα στα ποσοστά αποδοχής του Ρίσι Σούνακ. Πλέον έχει καθαρή βαθμολογία -40, με το 20% να εγκρίνει την απόδοσή του και το 60% να αποδοκιμάζει. Οι βαθμολογίες του Κέρι Στάρμερ έχουν επίσης υποχωρήσει, αν και λιγότερο σοβαρά, στο -3 συνολικά.

Οι ψηφοφόροι θεωρούν την τελευταία εβδομάδα ως τη χειρότερη της εκστρατεία για τους Τόρις. Τα δύο τρίτα (65%) θεώρησαν ότι τους πήγε άσχημα, ίσως αντανακλώντας τις συνέπειες από την απόφαση του Σούνακ να εγκαταλείψει νωρίς τις εκδηλώσεις μνήμης της D-day και μια δύσκολη συνέντευξη στο Sky με την Beth Rigby.

Mε πληροφορίες από theguardian.com

Φον ντερ Λάιεν από το Μπούργκενστοκ: Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: