Ιστορική αλλαγή σελίδας στο Μεξικό: Πρώτη γυναίκα και πρώτη Εβραία πρόεδρος της χώρας η Κλαούδια Σέινμπαουμ* «Δεν θα σας απογοητεύσω» [video]

Mexican presidential candidate Claudia Sheinbaum waits in line to vote in the Mexican general elections at a polling station in Mexico City, Mexico, 02 June 2024. EPA/JOSE MENDEZ




H κλιματολόγος Κλαούδια Σέινμπαουμ έγινε η πρώτη γυναίκα και Εβραία που εκλέγεται πρόεδρος του Μεξικού, σε μια ιστορική ψηφοφορία που στιγματίστηκε ωστόσο από την δολοφονία τουλάχιστον 25 υποψηφίων.

Η υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος MORENA, επικρατεί με πολύ μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE).

Η πρώην δήμαρχος του Μεξικού θα εξασφαλίσει από το 58 ως το 60% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο της βασικής αντιπάλου της, της κεντροδεξιάς γερουσιάστριας Σότσιλ Γκάλβες, η οποία πιστώνεται από 26% ως το 28%. Τρίτος, σε πολύ μεγάλη απόσταση, είναι ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες (9-10%).

  • Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στην καταμέτρηση του 9-10% των ψήφων. Το INE συμπέρανε με βάση τη λεγόμενη γρήγορη καταμέτρησή του πως η κυρία Σέινμπαουμ θα αναδειχθεί νικήτρια.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη την υποψήφια της παράταξής του που «θα γίνει η πρώτη γυναίκα» η οποία εκλέγεται στην προεδρία στην ιστορία του Μεξικού.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του INE, το MORENA («Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση») ενδέχεται να εξασφαλίσει υπερπλειοψηφία και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου.

Η ίδια στις πρώτες δηλώσεις της σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά την ανακοίνωση των πρώτων μερικών αποτελεσμάτων από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), διαβεβαίωσε: «Δεν θα σας απογοητεύσω».

«Θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού», πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενη σε οπαδούς της και ανακοινώνοντας ότι το κόμμα της, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) κέρδισε «ενισχυμένη πλειοψηφία» στο Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επειδή δεν έχει προσκληθεί η εισβολέας Ρωσία: Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ελβετίας για την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: