Ισπανός δημοσιογράφος “γείωσε” τον Ερντογάν με ενοχλητικές ερωτήσεις για το κράτος δικαίου και τους πολιτικούς κρατούμενους: Τρικούβερτος καυγάς… (video)

epa11407730 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L), and Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez (R) address the media during a joint press conference following a high-level meeting between both countries with members of the Government at Moncloa Palace in Madrid, Spain, 13 June 2024. EPA, Javier Lizon




Καθόλου ομαλά δεν κύλησε η συνέντευξη τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με ερωτήσεις που αμφισβητούσαν τη δέσμευση της κυβέρνησής του στο κράτος δικαίου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη:

Ισπανός δημοσιογράφος, αναφερόμενος στις περιπτώσεις του Κούρδου πολιτικού ηγέτη, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και του επιχειρηματία, ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, προκάλεσε την μήνιν του Ερντογάν, θέτοντας αντίστοιχα υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Ισπανία, ο Ερντογάν ρωτήθηκε ευθέως για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούν την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και του Καβάλα.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε έντονο τόνο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δήθεν είναι κράτος δικαίου και ότι η δικαιοσύνη της χώρας λειτουργεί ανεξάρτητα.

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο αυτού του κράτους δικαίου, η δικαιοσύνη λαμβάνει τις αποφάσεις και η δικαιοσύνη μας έχει λάβει την απόφασή της σχετικά με τα ονόματα που δώσατε. Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, ένα από αυτά τα ονόματα, για παράδειγμα, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 100 νέων ανθρώπων, και με τον ίδιο τρόπο, έχουν δυστυχώς προκαλέσει θανάτους στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας μας εξαπολύοντας πολλές τρομοκρατικές ενέργειες.

Φυσικά, το γεγονός ότι κάνετε αυτές τις ερωτήσεις αυτή τη στιγμή μάς βάζει σε σκέψεις. Ειδικά το γεγονός ότι ένα μέλος του Τύπου στέκεται και υπερασπίζεται αυτούς τους τρομοκράτες με αυτόν τον τρόπο, μας λυπεί σοβαρά.

Μην κουνάτε το κεφάλι σας. Εγώ δεν κουνάω το κεφάλι μου.

Κοιτάξτε, συνεχίζω να εργάζομαι με συνέπεια, είτε πρόκειται για τον Οσμάν Καβάλα, είτε για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είτε για οποιονδήποτε άλλον. Ό,τι λέει ο νόμος, αυτό εκτελούμε. Ό,τι προστάζει ο νόμος, αυτό κάνουμε και αυτό γίνεται», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, καταστώντας για άλλη μια φορά πρόδηλο ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της, επικαλούμενος την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή!!!

Οι δηλώσεις του Ερντογάν υπογραμμίζουν τη διαρκή ένταση γύρω από την εφαρμογή των διεθνών δικαστικών αποφάσεων και τη μεταχείριση των πολιτικών αντιπάλων του στην Τουρκία.

  • Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Reuters και το AFP από την Μαδρίτη:

Η συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που διαθέτει η Ισπανία θα παραμείνει στην Τουρκία παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προμηθεύσουν τέτοια οπλικά συστήματα στο Κίεβο, δήλωσε γνωστοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Μιλώντας στη Μαδρίτη πλάι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε «ότι παρά το γεγονός ότι το ζήτημα ήταν αντικείμενο συζήτησης με την ουκρανική κυβέρνηση, η δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης είναι να παραμείνουν τα συστήματα Patriot στην Τουρκία», είπε ο Σάντσεθ.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε ότι Άγκυρα και Μαδρίτη ξεκίνησαν εργασίες για μια κοινή παραγωγή ενός νέου αμφίβιου στρατιωτικού πλοίου και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την παραγωγή drones και μη επανδρωμένων υποβρυχίων.

Η Τουρκία θέλει να ναυπηγήσει το δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο της μετά το TCG Anadolu σε συνεργασία με την Ισπανία, ανέφερε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σάντσεθ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε παράλληλα σήμερα για ακόμη μια φορά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να πιέσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού το ΣΑ υποστήριξε μια πρόταση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ερντογάν χαιρέτισε τις θέσεις που έχει λάβει ο Σάντσεθ για τον πόλεμο αυτό, καθώς ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι από τις πιο επικριτικές φωνές κατά του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες ως μια από τις πιο επικριτικές φωνές εντός της ΕΕ κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και στις 28 Μαΐου – μαζί με την Ιρλανδία και την Νορβηγία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ.

Σε επίπεδο υπουργών των δύο χωρών, Ισπανία και Τουρκία υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες, ιδιαίτερα σε οικονομικό και επιστημονικό τομέα θέματα, και την δέσμευση αυτές να φθάσουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών εδώ και λίγα χρόνια, έναντι σχεδόν 20 σήμερα.

«Η Τουρκία είναι βασικός οικονομικός εταίρος για την Ισπανία και βασικός παίκτης σε ένα περίπλοκο (…) γεωστρατηγικό πλαίσιο», ανέφερε ο Σάντσεθ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ισπανία είναι «ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη».

Αποκάλυψη του Politico: Ο βουλευτής της Νέας Υόρκης Τζαμάλ Μπάουμαν λάμβανε χρήματα από την τουρκική TASC, το μαύρο ταμείο του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: