Ίσως και να του βγει ο… εκβιασμός του Μακρόν: Δεξιά και αριστερά συνασπίζονται σε «συμπαγείς» ομάδες για να αντιμετωπίσουν το αδιανόητο, τη Λεπέν στην εξουσία

File Photo epa11402299 French President Emmanuel Macron (C) waits for the arrival of the German president during a ceremony marking the 80th anniversary of the massacre of 643 persons by Nazi German forces, in Oradour-sur-Glane, southwestern France, 10 June 2024. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




«Η ισχύς εν τη ενώσει»: αυτή είναι η βασική αρχή επί της οποίας κινούνται όλα τα γαλλικά κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αιφνιδίως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Τόσο στο χώρο της Αριστεράς όσο και στον χώρο της Δεξιάς υπάρχουν από χθες, Δευτέρα, έντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των όμορων ιδεολογικά κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αριστεράς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων της, δηλαδή της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, συμφώνησαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου, αφήνοντας ωστόσο ασαφές ποιόν ή ποιάν θα προτείνουν για πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περίπτωση που κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

  • Από την άλλη πλευρά, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ξεκαθάρισε χθες ότι δικός της στόχος είναι η προεδρία της Δημοκρατίας και ότι, αν το κόμμα της κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα προτείνει για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι Λεπέν και Μπαρντελά συναντήθηκαν χθες με την εκπρόσωπο του άλλου ακροδεξιού γαλλικού κόμματος που κατήλθε στις ευρωεκλογές και εξέλεξε ευρωβουλευτές, την Μάριον Μαρεσάλ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, όπως ανακοινώθηκε, το ενδεχόμενο κοινής καθόδου των δύο ακροδεξιών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα το κόμμα της Μαρί Λεπέν άφησε να εννοηθεί ότι θα ευνοήσει την εκλογή βουλευτών από τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογικές περιφέρειες που αυτοί ελέγχουν.

  • Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Βουλευτής εκλέγεται ο νικητής του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, όπου είναι υποψήφιοι είναι μόνο οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου.

Με βάση κάποιες πρώτες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη ενδέχεται να έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει. Για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και πολύ περισσότερο στην Γερουσία, θα πρέπει ενδεχομένως να συνεργαστεί με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο ωστόσο δηλώνει πως δεν εξετάζει την προοπτική μιας τέτοιας συνεργασίας.

Το δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα

Ο ακροδεξιός “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λεπέν είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στη Γαλλία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match που δημοσιεύτηκε σήμερα, με 36% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι ελπίζουν να κερδίσει το κόμμα αυτό.

Ερωτηθέντες ποιό κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους- στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου- 60% απάντησαν τον “Εθνικό Συναγερμό”.

Εθνοψυχιατρικό θέμα, υποστηρίζει η Σώτη Τριανταφύλλου

Λίγο πολύ αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στο γαλλικό έδαφος, που ανέδειξαν μεγάλη νικήτρια των εκλογών, την Μαρίν Λεπέν και μεγάλο ηττημένο τον Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη συγγραφέα και ιστορικό Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία μιλώντας από το Παρίσι στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, σημείωσε ότι η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών ήταν κάτι που δεν περίμενε, ωστόσο ήταν σωστή απόφαση από τον Γάλλο Πρόεδρο.

«Δεν προκήρυξε προεδρικές εκλογές που είναι οι πιο σημαντικές και που αφορούν τον ίδιο ως πρόσωπο. Προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, δηλαδή προτίθεται να συγκατοικήσει ως πρόεδρος με όποιον αναδειχθεί στις βουλευτικές ως πρωθυπουργός» επισήμανε.

Η ορθότητα της απόφασης Μακρόν, σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει εδώ και αρκετό καιρό.

«Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει πάρα πολύ χαμηλή δημοτικότητα για λόγους που άπτονται περισσότερο της ψυχιατρικής, της εθνο-ψυχιατρικής παρά των αληθινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι. Εννοώ ότι είναι ένας πρόεδρος που έχει καλό record. Που όλα αυτά τα χρόνια έχει πάρα πολύ σωστή εξωτερική πολιτική, έχει ευρωπαϊκή πολιτική όσο κανείς άλλος, δεν έχει κάνει μεγάλες γκάφες στο εσωτερικό, δηλαδή δεν έχει κάνει κάποιο ιδιαίτερο σφάλμα που να τον έχει σημαδέψει.

Προσπαθεί να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που ίσως είναι απαραίτητες για τη Γαλλία, όπως ήταν το συνταξιοδοτικό, που το έκανε τελικά με έναν τρόπο που δεν άρεσε σε κανέναν. (…) Εν πάση περιπτώσει, είναι μια καλή παρουσία μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο και παρόλα αυτά είναι αντικείμενο μίσους. Οι Γάλλοι γενικά ψηφίζουν κάποιον και την επόμενη μέρα τον μισούν. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είσαι Γάλλος πολίτης και κυβερνητικός. Είναι δύο πράγματα που δεν συμβαδίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγγραφέας.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Γαλλία αντιμετωπίζει, εξήγησε η κ. Τριανταφύλλου, το πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων που προέρχονται από τη μετανάστευση, δηλαδή και ανθρώπων που είναι ήδη Γάλλοι τύποις και που είναι ίσως και δεύτερης και τρίτης γενιάς.

«Δεν είναι δηλαδή, ότι η Γαλλία έχει ιδιαίτερο πρόβλημα εισροών. Είναι το πρόβλημα της ένταξης στη γαλλική κοινωνία και ιδιαίτερα ο σεβασμός του νόμου περί κοσμικού κράτους. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στη Γαλλία, το οποίο κανείς δεν αγγίζει, εκτός από τη Λεπέν, η οποία δεν έχει καμία άλλη ιδιότητα. Είναι ανίκανη. Επίσης, είναι “βρόμικη” γιατί έχει σχέσεις που δεν ξέρουμε σε ποιο βάθος και σε ποια έκταση είναι, με τον Πούτιν, με άλλα σκοτεινά πρόσωπα. Δεν είναι δηλαδή αυτό που παρουσιάζεται ότι είναι μια πατριώτισσα αφοσιωμένη στις γαλλικές αρχές κλπ. Κάθε άλλο τόνισε η. κ. Τριανταφύλλου.

Αυτό το ζήτημα με το Ισλάμ και τη μετανάστευση είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη Γαλλία και είναι η μοναδική που το διαχειρίζεται, όπως πιστεύουν οι ψηφοφόροι της, σημείωσε η συγγραφέας.

«Και αν δεν της πάρουν από τα χέρια αυτό το ζήτημα να το διαχειριστούν με δημοκρατικό και ανθρώπινο τρόπο, θα γίνει πρόεδρος και δεν θα ξέρει πού πάνε τα τέσσερα. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς καμία γοητεία, ούτε αυτό δηλαδή έχει παίξει ρόλο, να πούμε ότι είναι χαρισματική με έναν τρόπο. Δεν είναι καν χαρισματική και ούτε έχει χαρισματικούς ανθρώπους δίπλα της» συμπλήρωσε.

«Αυτό λοιπόν που θα γίνει αν γίνει και το ερώτημα που θέτει ο Μακρόν είναι το εξής. Αυτοί οι άνθρωποι που ψήφισαν Λεπέν και άλλα δεξιά κόμματα, γιατί πήρε ένα σεβαστό ποσοστό και η ανιψιά της Λεπέν, η οποία είναι η Λεπέν + καθολικισμός, δηλαδή πάμε πολύ πίσω, πάμε στη δεκαετία του 40 και αυτή πήρε ένα 5,5%, δεν είναι λίγο, άρα, προστίθεται και πάμε στο 35, 36, 37% στον χώρο αυτό της λαϊκής, αναχρονιστικής και αντιμεταναστευτικής δεξιάς, αν αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που πήγαν να ψηφίσουν αυτές τις δύο κυρίες θα το επαναλάβουν σε εκλογές που είναι πολύ πιο σοβαρές για τα εσωτερικά πράγματα της Γαλλίας ή θα μετακινηθούν για παράδειγμα στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι είναι αυτό που λέμε δεξιά αστικοί» επισήμανε η κ. Τριανταφύλλου.

«Δεν θέλουμε να δούμε γενικά ως πολίτες τι λάθη κάναμε και οι πολιτικοί δεν θέλουν να δουν τι λάθη έκαναν σχετικά με τη διαχείριση αυτής της ακροδεξιάς. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση αυτή. Το πώς εκθρέψαμε την ακροδεξιά με τα ίδια μας τα χέρια. Και λίγα συνέβησαν. Θα μπορούσε να είχε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη η ακροδεξιά με τη συμπεριφορά που είχαν οι πολίτες και οι πολιτικοί. Δηλαδή, δεν δέχτηκαν ότι ήταν ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα. Του έδωσαν δηλαδή υπερβολική βαρύτητα. Το δαιμονοποίησαν και αυτό δημιούργησε μια ατμόσφαιρα θύματος, όπως συμβαίνει τώρα και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτά όλα ενισχύουν το λαϊκό αίσθημα. Η Λεπέν θεωρεί τον εαυτό της θύμα του συστήματος και παίρνει την εκδίκησή της» ανέφερε καταλήγοντας η συγγραφέας, ενώ επισήμανε και το έλλειμμα κυρίαρχων κομμάτων στην Ευρώπη.

«Έχουμε δηλαδή 6-7 κόμματα που παίρνουν 10-15%. Δεν γίνεται κυβέρνηση έτσι, δεν γίνεται κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφίες, χωρίς τις ισχυρές βουλήσεις των ανθρώπων. Δεν μπορεί να κυβερνήσει κανείς με αυτόν τον τρόπο» τόνισε καταλήγοντας η κ. Τριανταφύλλου.

Με πληροφορίες από Reuters, ertnews.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μανώλης Σπινθουράκης
Παρίσι, Γαλλία

Ο κλασικός δικομματισμός επέστρεψε στην Ιταλία: Η Μελόνι σταθεροποιείται, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 5 μονάδες, επικεφαλής πλέον των ευρωσοσιαλιστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: