Είναι πολύ λυπηρό: Η εισβολή και η κατοχή της Κύπρου δεν ήταν καν σημείο αναφοράς στις πρόσφατες Ευρωεκλογές… “Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”!

FILE PHOTO: Μία Κύπρια γυναίκα βάζει λίγα λουλούδια στους τάφους των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του Δρ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΕΒΕΖΟΥ

Η συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου θα έπρεπε να είναι και να αποτελεί βασικό προσταγμα και σημείο αναφοράς για όλο το πολιτικό, και όχι μονο, σύστημα της χώρας.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ελάχιστα για να μη πω σχεδόν καθόλου δεν προβλήθηκε ούτε στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για τις ευρωεκλογές αλλά ούτε και αποτελεί μέρος της ατζέντας της πολιτικής ηγεσίας.

Δεν ανέμενα ότι θα ήταν το Κυπριακό η κορωνίδα της δημόσιας συζήτησης, όμως ομολογώ ότι αγγίζει τα όρια της έντονης απογοήτευσης το ότι είναι ωσάν και δεν υπάρχει ως θέμα και ωσάν να μην έχουν συμπληρωθεί 50 χρονια κατοχής και συνεπειών αυτής.

Δεν υιοθέτησα και δεν υιοθετω τις θεωρίες για χαμένες ευκαιρίες, αφού στη δικη μου αντίληψη δεν υπήρξε μέχρι σήμερα οποιαδήποτε πρόταση το περιεχόμενο της οποίας να περιειχε τα συστατικά της λειτουργικότητας, βιωσιμότητας και ασφαλώς του δικαίου.

  • Παράλληλα δεν υιοθετώ τη θεωρία του φόβου του χρόνου και εννοω τη θέση ότι επειδή ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα και αλλοιώνει τα δεδομένα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πρόσθετες αβαρίες και υποχωρήσεις για να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Αυτο είναι ό,τι πιο αφελές και καταστροφικό.

Αν εμείς με την υπογραφή μας νομιμοποιήσουμε τετελεσμενα θα πρέπει οι προτείνοντες αυτήν την θεωρία να γνωρίζουν ότι όταν η συμφωνία δεν λειτουργήσει, τότε η Κύπρος και ο Κυπριακος Ελληνισμός θα έχουν για πάντα καταδικάσει το μέλλον τους.

Κατάρρευση τυχόν συμφωνίας δεν θα επαναφέρει την προτέρα κατάσταση και αυτό να το κατανοήσουν όσοι με αφέλεια και λεγόμενη καλή πρόθεση κάνουν τέτοιες εισηγήσεις.

Το Κυπριακό αποτελεί την εθνική μας εκκρεμότητα και οφείλει η ελλαδικη πολιτική ηγεσία να το αντιληφθεί αυτό και να το εντάξει στα ζητήματα αιχμής. Έχει ευθύνη η ηγεσία να δώσει στον λαό την γραμμή ευθύνης και καθήκοντος έναντι του κυπριακού ελληνισμού αλλά και του έθνους.

Ο Δρ Κυριάκος Α. Κενεβέζος, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, τέως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Φωτογραφία από το Αρχείο του

Όσοι δεν κατανοούν ότι η Κύπρος και ο Κυπριακός ελληνισμός αποτελούν την ακίδα στο δόρυ του βέλους του Ελληνισμού κακώς ασχολούνται και θέλουν να υπηρετούν κομμάτι του έθνους.

Όσοι δεν κατανοούν ότι κακή λύση ή άσχημη εξέλιξη στην Κύπρο με διαμόρφωση συνθηκών αστάθειας και ανασφάλειας θα θέσει σε κίνδυνο τον απανταχού Ελληνισμό πάλι δεν έχουν επαφή ή σχέση με τις εθνικές μας αναφορές και υποχρεώσεις.

  • Βασικό στοιχείο και συστατικό πρέπει να είναι ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός και ο ξεκάθαρος λόγος, ώστε να κατανοήσουν οι τρίτοι ότι δεν είμαστε έτοιμοι, ούτε διαθέσιμοι να θέσουμε εν αμφιβόλω την ύπαρξη και επιβίωσή μας απλά για να είμαστε αρεστοί και ευχάριστοι.

Ίσως είναι η ώρα με τρόπο διακριτό και σαφή να δούμε ξανά τα δεδομένα και συνυπολογίζοντας όλες τις γεωπολιτικες συνθήκες και ανατροπές να εξετάσουμε την δυνατότητα χάραξης μιας ουσιαστικής και όχι ad hog στρατηγικής.

Σε κάθε πάντως περίπτωση είναι ουσιαστικό να μιλάμε στη Μητρόπολη του Ελληνισμού για την Κύπρο μας και συγχαίρω για την πρωτοβουλία ειδικά όταν αυτή λαμβάνει χώρα στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας.

*Δρ Κυριάκος Α. Κενεβέζος
πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, τέως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι απειλές Νασράλα και η στοχοποίηση της Κύπρου: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θέλησε για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει κλίμα φόβου, ωστόσο έλαβε καλές απαντήσεις… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: