«Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο πόλεμος»: Κοινή δήλωση-έκκληση σε Ισραήλ και Χαμάς από τον Μπάιντεν και 16 ηγέτες κρατών

US President Joe Biden (C) is welcomed by France’s Prime Minister Gabriel Attal (L) upon arrival at Paris Orly airport, near Paris, France, 05 June 2024. EPA, JULIEN DE ROSA




Οι ηγέτες 16 χωρών υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να προχωρήσουν στους τελικούς συμβιβασμούς για να ολοκληρωθεί η συμφωνία που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος την 31η Μαίου.

Οι 16 ζητούν την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων εκ των οποίων πολλοί υπήκοοι των χωρών τους. «Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δηλώνουν.

Η κοινή δήλωση των ηγετών για τη Γάζα έχει ως εξής:

«Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη Γάζα.

Ως ηγέτες χωρών που ανησυχούν βαθύτατα για τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και πολλοί δικοί μας πολίτες, υποστηρίζουμε πλήρως την κίνηση προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι και όπως περιγράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλούμε τη Χαμάς να κλείσει αυτή τη συμφωνία, με την οποία το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει, και να ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των πολιτών μας.

Σημειώνουμε ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκατάσταση της Γάζας μαζί με εγγυήσεις ασφάλειας για τους Ισραηλινούς, και τους Παλαιστίνιους, και ευκαιρίες για μια πιο διαρκή μακροπρόθεσμη ειρήνη και μια λύση δύο κρατών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ καθώς και της Χαμάς να κάνουν όποιους τελικούς συμβιβασμούς είναι απαραίτητοι για να κλείσει αυτή η συμφωνία και να φέρει ανακούφιση στις οικογένειες των ομήρων μας, καθώς και σε όσους βρίσκονται και στις δύο πλευρές αυτής της τρομερής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του άμαχου πληθυσμού. Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος και αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο σημείο εκκίνησης.»

Οι δυνάμεις της Χαμάς

Τη ίδια ώρα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters η Χαμάς έχει δει περίπου τις μισές δυνάμεις της να εξαφανίζονται σε οκτώ μήνες πολέμου και βασίζεται σε τακτικές των ανταρτών για να ματαιώσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να πάρει τον έλεγχο της Γάζας, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Η κυβερνώσα ομάδα του θύλακα έχει μειωθεί σε μεταξύ 9.000 και 12.000 μαχητές, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ που γνωρίζουν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, ενώ υπολογίζονταν από 20.000-25.000 πριν από τη σύγκρουση. Αντίθετα, το Ισραήλ λέει ότι έχει χάσει σχεδόν 300 στρατιώτες στην εκστρατεία στη Γάζα.

Οι μαχητές της Χαμάς τώρα αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις συνεχείς αψιμαχίες με τις ισραηλινές δυνάμεις που κλείνουν στη νοτιότερη πόλη της Ράφα, αντί να βασίζονται σε ενέδρες και αυτοσχέδιες βόμβες για να χτυπούν στόχους συχνά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Αρκετοί κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Wissam Ibrahim, είπαν ότι και αυτοί είχαν παρατηρήσει μια αλλαγή στην τακτική.

«Τους προηγούμενους μήνες, οι μαχητές της Χαμάς αναχαιτίζονταν, εμπλέκονταν και πυροβολούσαν ισραηλινά στρατεύματα αμέσως μόλις έσπρωχναν στο έδαφός τους», είπε ο Ιμπραήμ τηλεφωνικά στο Reuters. «Αλλά τώρα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας τους, περιμένουν να αναπτυχθούν και μετά ξεκινούν τις ενέδρες και τις επιθέσεις τους».

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα, δήλωσαν ότι τέτοιες τακτικές θα μπορούσαν να στηρίξουν την εξέγερση της Χαμάς για τους επόμενους μήνες, με τη βοήθεια όπλων που μεταφέρονται λαθραία στη Γάζα μέσω τούνελ και άλλα που επαναχρησιμοποιούνται από μη εκραγείς πυρομαχικά ή έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αυτό το παρατεταμένο χρονικό πλαίσιο επαναλαμβάνεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024 .

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του βρίσκονται υπό πίεση από την Ουάσιγκτον να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας πάνω από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.

Η επακόλουθη εκστρατεία εδάφους και αέρος του Ισραήλ στη Γάζα άφησε το έδαφος σε ερείπια και σκότωσε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν «καταστροφικά» επίπεδα πείνας.

Σύμφωνα με ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους, υπάρχουν περίπου 7.000-8.000 μαχητές της Χαμάς που φέρεται να έχουν περιχαρακωθεί στη Ράφα, το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της αντίστασης της οργάνωσης. Οι κορυφαίοι ηγέτες Yahya Sinwar, ο αδερφός του Mohammed και ο δεύτερος στη διοίκηση του Sinwar, Mohammed Deif είναι ακόμη ζωντανοί και πιστεύεται ότι κρύβονται σε σήραγγες με ισραηλινούς ομήρους.

Η παλαιστινιακή ομάδα έχει δείξει την ικανότητα να αποσύρεται γρήγορα μετά από επιθέσεις, να καλύπτεται, να ανασυντάσσεται και να εμφανίζεται ξανά σε περιοχές που το Ισραήλ πίστευε ότι είχαν καθαριστεί από μαχητές, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Lerner, ο εκπρόσωπος του IDF, συμφώνησε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε μια παρατεταμένη μάχη για να ξεπεράσει τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2006.
«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση μετά από 17 χρόνια που χτίζουν τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε.

Η Χαμάς έχει κατασκευάσει μια υπόγεια πόλη 500 χιλιομέτρων (310 μίλια) με τούνελ όλα αυτά τα χρόνια. Ο λαβύρινθος, που ονομάστηκε μετρό της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, έχει περίπου το μισό μήκος του μετρό της Νέας Υόρκης. Εξοπλισμένο με νερό, ρεύμα και εξαερισμό, φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και καταστήματα όπλων και πυρομαχικών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρου των χερσαίων συνόρων Γάζας-Αιγύπτου για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων. Περίπου 20 σήραγγες που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για τη μεταφορά όπλων στη Γάζα βρέθηκαν εντός της ζώνης, πρόσθεσε.

Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για λαθρεμπόριο όπλων από τη χώρα. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί προηγουμένως ότι λαμβάνει χώρα τέτοιο παράνομο εμπόριο, λέγοντας ότι κατέστρεψαν τα δίκτυα των σηράγγων που οδηγούσαν στη Γάζα πριν από χρόνια.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν στεγνά την Ιερουσαλήμ, δεν θέλουν άλλο πόλεμο: Εάν επιδιώξει «κλιμάκωση» στον Λίβανο θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του Ισραήλ, τονίζει η Ουάσιγκτον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: