Εικοσάλεπτη συζήτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στα Σκόπια εφ’ όλης της ύλης: Γάζα, Ουκρανία, ΝΑΤΟ, διμερή ζητήματα

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στα Σκόπια. Photo: GreeceMFA




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά εξετάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικά η πορεία των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα.

Στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν βρέθηκε και η κατάσταση στην Ουκρανία, ενόψει και της Διάσκεψης Ειρήνης που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή στην Ελβετία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις 9 και 10 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον και όπου ενδεχομένως να υπάρξει νέο τετ α τετ μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Τουρκίας,Ταγίπ Ερντογάν, αναλόγως βέβαια των προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν οι δύο ηγέτες.

Όσον αφορά τα διμερή ζητήματα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν επικεντρώθηκαν στη συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, αλλά έγινε και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της συμφωνίας των δύο πλευρών για την παροχή τουριστικής βίζας στα δέκα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες συναντήσεις των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση, η πρώτη στις Βρυξέλλες και η δεύτερη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του σκεπτικού να διατηρούνται διαρκώς ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Γεραπετρίτης από τα Σκόπια: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: