Οι τριπλές εκλογές στην Κύπρο, το πολιτικό σκηνικό, οι Τουρκοκύπριοι που θα ψηφίσουν και το πολιτικό influencing στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού κυρικάτικου Τύπου

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Μια βδομάδα πριν από τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο κυριακάτικος Τύπος ασχολείται με τις διαδικασίες, το πολιτικό σκηνικό, τις προσδοκίες των κομμάτων και τ’ αποτελέσματα ερευνών. Προβάλλονται επίσης θέματα από την διεθνή επικαιρότητα αλλά και η κακόβουλη έκρηξη πυρκαγιών προχθές στη Λεμεσό με άλλα θέματα τοπικής επικαιρότητας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Στις κάλπες χωρίς πολιτικό λόγο» παραθέτει ανάλυση για το κλίμα των εκλογών τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γράφοντας ότι η μεταρρύθμιση της ΤΑ πνίγηκε πριν ξεκινήσει και παραπέμπει σε πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού προβάλλει την συνέντευξη του Μάριο Νάβα στο ΚΥΠΕ για την δημιουργία ενός δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κακόβουλα φαίνεται ότι τέθηκαν οι δύο πυρκαγιές σε περιοχή της Λεμεσού προχθές, Παρασκευή.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Όλοι οι εκλεκτοί για την Ευρωβουλή» προβάλλει τ’ αποτελέσματα έρευνας εταιρείας για λογαριασμό της εφημερίδας για τις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και την γνώμη των πολιτών για την διαχείριση του Κυπριακού, της οικονομίας κι άλλων θεμάτων, όπως και για τη δημοφιλία των Υπουργών. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις δηλώσεις 4 ειδικών στην επικοινωνία και τις δημοσκοπήσεις για το αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού και σε βαθμό τα ΜΚΔ επηρέασαν αυτές τις εκλογές. Αλλού παρουσιάζει έρευνα για το κόστος ζωής σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Οι Τουρκοκύπριοι κρίνουν την πρωτιά» γράφει ότι το 2019 ψήφισαν 5800 Τ/κ με την συντριπτική πλειοψηφία να στηρίζει ΑΚΕΛ, με τις εκτιμήσεις τώρα να είναι για 10.000-15.000 και την εφημερίδα να γράφει ότι το ποσοστό προσέλευσής τους είναι ικανό να φέρει ανατροπές στο σκηνικό. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστίνης Varsen Aghabekian Shahin που λέει ότι η αναγνώριση είναι πρακτικό βήμα για την λύση δύο κρατών στην Μέση Ανατολή. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη της Γερμανίδας Πρέσβειρας στην Κύπρο Άνκε Σλιμ που είπε ότι θα χρειαστεί θάρρος απ’ όλους για επανεκκίνηση στο Κυπριακό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ενισχυμένο ΑΚΕΛ σημαίνει διεκδίκηση σε Κύπρο και Ευρώπη» αναφέρεται στους στόχους του ΑΚΕΛ σε ευρωεκλογές και ΤΑ και γράφει ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση που πελαγοδρομεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εκπαιδευτικοί των υποστηρικτικών προγραμμάτων είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Αλλού γράφει πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και αντίστροφα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο «Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ξεκαθαρίσει» αναφέρεται στον ρόλο και στις αρμοδιότητες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και των νέων Δήμων. Αλλού γράφει επίσης ότι οι φωτιές προχθές στη Λεμεσό ’δεν ήταν ατύχημα’. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο χθεσινό 10ο pride, την πορεία υπερηφάνειας και την εκδήλωση στην Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Το πολιτικό influencing των εκλογών» γράφει για το διακύβευμα της 9ης Ιουνίου για αρχηγούς και κόμματα και ποιος φοβάται το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την ΤΑ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταδικασθεί από το δικαστήριο μεν, αλλά δεν είναι αποδυναμωμένος πολιτικά ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι απόφαση του ΓΕ του δικαστηρίου της ΕΕ για την Μολδαβία μπλοκάρει το αίτημα της Λευκωσίας να κηρυχθούν περιοχές της Συρίας ασφαλείς.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Πόκερ με ανοικτά χαρτιά» προβάλλει δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων στην εφημερίδα ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι υπάρχει υποστελέχωση σε ναυαγοσώστες στις παραλίες και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει ανάλυση για το σκηνικό στην ΕΕ μετά τις εκλογές και τι θα γίνει με το βέτο αλλά και τις μεταρρυθμίσεις.

ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Σε προεκλογικούς ρυθμούς τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων: Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για θαλάσσια πάρκα και Τέμπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: