Εικόνα από τη συνάντηση της Άννας Αριστοτέλους με τον Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHIF) Νίκο Λαριγκάκη, τον Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος Alexander Christofor και αντιπροσωπεία φοιτητών, Φωτογραφία, ΓΤΠ
Σε παρουσίαση των ζητημάτων και των τραγικών πτυχών που αφορούν τους αγνοούμενους, τους πεσόντες, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους, καθώς και τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής στους συγγενείς των αγνοουμένων, προέβη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.
Η παρουσίαση έγινε κατά την συνάντησή της με τον Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHIF) Νίκο Λαριγκάκη, τον Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος Alexander Christofor και αντιπροσωπεία φοιτητών του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου AHIF, από Αμερικανικά κολλέγια/πανεπιστήμια, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης τους στην Κύπρο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η κ. Αριστοτέλους έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάδειξη αθέατων πτυχών της κυπριακής τραγωδίας όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.
Επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τα θέματα αυτά και ειδικότερα τις προσπάθειες συλλογής πληροφοριών, ανασκαφών και επίλυσης του ανθρωπιστικού θέματος που αφορά τους αγνοουμένους.
Η κ. Αριστοτέλους έκανε ειδικές αναφορές στις περιπτώσεις πέντε αγνοουμένων Ελληνοαμερικανών, που αγνοείτο η τύχη τους μετά την τουρκική εισβολή, με τους τρεις από αυτούς σήμερα να καταγράφονται πλέον στον κατάλογο των πεσόντων αφού τα οστά τους έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ οι άλλοι δύο παραμένουν αγνοούμενοι.
Επισημαίνεται ότι για ένα από αυτούς εντοπίστηκαν ελάχιστα οστά και εξακολουθούμε να αναζητούμε το χώρο ταφής μετά τη σκόπιμη μετακίνηση τους από το κατοχικό στρατό.
Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες και στα προβλήματα για τον εντοπισμό αγνοουμένων, σε ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Σημείωσε ότι η εξαφάνιση εκάστου προσώπου που αγνοείται μέχρι σήμερα η τύχη του, συνιστά πολλαπλές παραβιάσεις βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο για το αγνοούμενο πρόσωπο, αλλά και για τους οικείους του, διαιωνίζοντας την ταλαιπωρία, θλίψη, ψυχική οδύνη και απόλυτη δυστυχία τους, για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, και τη διακρίβωση της αλήθειας.
Σημείωσε ότι οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοούμενων προσώπων και των οικογενειών τους καταγράφονται και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στις υποθέσεις της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, αλλά και στις σχετικές εκθέσεις του Γενικού Γραµµατέα και τα Ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το Ψήφισµα της 18ης Ιουνίου 2008 σχετικά µε τους αγνοούμενους στην Κύπρο, την έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (A6-0139/2008), το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, για τους αγνοούμενους, καθώς και άλλα Ψηφίσματα για τους αγνοούμενους.
Αναφέρεται ότι η κ. Αριστοτέλους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν στα κατεχόμενα χωριά μας, παρά τις αντιξοότητες, τα προβλήματα και περιορισμούς από το κατοχικό καθεστώς.
«Επεξήγησε τις ενέργειες που γίνονται για ενίσχυση της παραμονής και επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά μας, στην πρόσφατη τροποποίηση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης, στις πρόσφατες διευκολύνσεις στις διελεύσεις των μαθητών και ηλικιωμένων ασθενών από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις δράσεις και δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά, τους νεαρούς και ηλικιωμένους, στις συνεργασίες με Πανεπιστήμια, αλλά και στη συνεχή στήριξή των εγκλωβισμένων μας για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης», προστίθεται.
Η κ. Αριστοτέλους, τόνισε τη σημαντικότητα του ρόλου των φοιτητών και των καθηγητών τους ως πρεσβευτές του τόπου μας στις ΗΠΑ και τους συνεχάρη για τη δράση τους στον τομέα της διαφώτισης για το κυπριακό πρόβλημα και στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προς αντιμετώπιση του θέματος των αγνοουμένων.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαριγκάκης εξέφρασε την εκτίμηση και τη στήριξή του στις δράσεις τόσο για εντοπισμό των αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής όσο και για την ενδυνάμωση και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων.
Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειες για διαφώτιση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας μέσω του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHIF) και του προγράμματος College Student Foreign Policy Study με σκοπό οι φοιτητές να είναι σε θέση να υποστηρίξουν καλύτερα τα θέματα αυτά στα κολέγια, τις επιχειρήσεις και στον εργασιακό τους χώρο, καταλήγει η ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE