Η Τουρκία συστηματικά όσα χρόνια είναι στην εξουσία ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αδιάντροπα το θέμα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης: Για να παζαρέψει ανταλλάγματα στη Θράκη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Φωτογραφία via Ecumenical Patriarchate, Facebook




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Τη γνωστή ιστορία της «βούλησης» για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επιχειρεί να επαναφέρει η Τουρκία με νεφελώδεις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ο οποίος βεβαίως παραδέχεται ότι η απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Γιουσουφ Τεκίν ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τη Σχολή και συναντήθηκε με τον ηγούμενο διευθυντή της, δήλωσε οτι η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου βάσει της οποίας έκλεισε η Θεολογική Σχολή το 1971 δεν αναφέρονταν ονομαστικά σε αυτήν και το κλείσιμο της έγινε με ερμηνεία της απόφασης. Ο ίδιος ειπε ότι επεξεργάζεται σχέδια για την επαναλειτουργία της όταν ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Αυτή η δήλωση βεβαίως εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς παραδέχεται ότι δεν υπάρχει «νομικό» ζητημα για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλα εναπόκειται στην πολιτική απόφαση του Ερντογαν, όπως η Ε.Ε., η Ουάσιγκτον και η Αθήνα επιμένουν όλα αυτά τα χρόνια.

  • Έμπειροι διπλωμάτες που έχουν χειριστεί τα ελληνοτουρκικά και το θεμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συστήνουν πάντως αυτοσυγκράτηση και αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο προβληματισμό την νεα ανακίνηση εκ μέρους της Τουρκίας του θέματος επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.

Η Τουρκία συστηματικά τα τελευταία 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής που αφορά τα θεμελιώδη ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ώστε να εξωραΐζει την εικόνα της στο εξωτερικό απ’ όπου οι πιέσεις για τη Σχολή είναι διαρκείς αλλά και για να διμεροποιήσει το θέμα με την Ελλάδα ζητώντας ανταλλάγματα στη Θράκη.

Ο ίδιος ο Ερντογαν στην τελευταία συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε δηλώσει ότι «κάνουμε ακόμη προσπάθειες για να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει νομική βάση ώστε να ανοίξει και πάλι η Θεολογική Σχολή ως ιδιωτικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει απορρίψει την πρόταση για λειτουργία της Θεολογικής Σχολής εντός κρατικού πανεπιστημίου που θα υπάγεται στην αρμοδιότητα και έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ειδικά μετά τις δημοτικές εκλογές και την ήττα που υπέστη το κυβερνών ΑΚΡ στέλνει μηνύματα ότι θα υπάρξει ένα κύμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην προσπάθεια της να επιτύχει συναινέσεις και να προωθήσει την αλλαγή του συντάγματος.

Όμως η επαναφορά σεναρίων για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είναι παλιά και δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι όχι μόνο η Ε.Ε. αλλά και η Ουάσιγκτον συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες θέτει το ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής με προσωπικές παρεμβάσεις μάλιστα Αμερικανών πρόεδρων.

  • Μετά το 2002 όταν κέρδισε τις εκλογές το ΑΚΡ η κυβέρνηση Σημίτη, λάμβανε υποσχέσεις από τον Αμντουλάχ Γκιουλ (καθώς ο Ερντογάν δεν είχε δικαίωμα λόγω δικαστικής καταδίκης να είναι πρωθυπουργός) για την επαναλειτουργία της Σχολής, ενώ την επαναλειτουργία της Σχολής υποστήριζε και ο Ιμάμης Γκιουλέν τοτε στενός συνεργάτης του Τούρκου ηγέτη.

Αλλά και τον Μάρτιο του 2004 λιγο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ο κ. Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Αθήνα και στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε δηλώσει: «Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί τάχιστα, υπάρχει η πολιτική βούληση της Τουρκίας και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Το 2009 ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επίσκεψή του στην Κωσταντινούπολη θέτει το θέμα της Θεολογικής Σχολής ενώ το 2010 στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και στην συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου δηλώνει ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα του Ορφανοτροφείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνδέοντας το όμως με την εκλογή μουφτήδων και τη λειτουργία των δυο τζαμιών στην Αθήνα.

Στις 26 Μαρτίου 2012 ο Μπάρακ Ομπάμα στην συνάντησή του με τον Ερντογάν στη Σεούλ θέτει και πάλι το θέμα της Χάλκης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Αγκυρας να… ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης, καθώς νόμιζε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα τηρήσει άμεσα τις υποσχέσεις που του έδινε.

Στις 5 Οκτωβρίου 2013, ο κ. Ερντογάν θέτει και επισήμως το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό δηλώνει:

  • «Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», αλλά επισημαίνει ότι η Άγκυρα αναμένει «μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα», αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική κοινότητα». Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, θέτει και έναν ακόμη όρο, τα δύο τεμένη στην Αθηνα:

«Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».

Έκτοτε με κάθε τρόπο και σε κάθε εύκαιρία η Τουρκία δηλώνει «πρόθυμη» και «έτοιμη» να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνδέοντας την ευθέως με την Θράκη που η ατζέντα της έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό, την αναγνώριση των ψευδομουφτήδων, την νομιμοποίηση της λειτουργίας Συλλόγων που έχουν στον τίτλο τους τον όρο «τουρκικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ο εκπρόσωπος της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας: Εξελέγη με το ΑΚΕΛ και δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών που τον ψήφισαν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Ελλάδα αναμένει την ορκωμοσία του εθνικιστή Μίτσκοσκι για να δράσει: Τα δύο μεγάλα κόμματα των Σκοπίων, παραβιάζουν έτσι κι αλλιώς τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: