Η Τουρκία πουλάει παράνομα περιουσίες ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, επισήμανε ο Κωνσταντίνος Κόμπος στην Washington Post: Σε άτομα με διαβατήρια Ισραήλ, Ρωσίας και Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, έξω από το Καπιτώλιο. Screenshot via YouTube@KYΠΕ/




Συνέντευξη του ΥΠΕΞ της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου στην Washington Post και τον Ishaan Tharoor για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία επικεντρώνεται στην εμπλοκή της Κύπρου αναφορικά με τις δύο συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Όπως σημειώνεται αρχικά στο δημοσίευμα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξύπνησε σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, αντίστοιχες μνήμες στη Κύπρο αφού 50 χρόνια πριν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε εδάφη, μια κατοχή που παραμένει έως σήμερα. «Είμαστε και εμείς θύμα εισβολής και επίθεσης», σημείωσε ο κ. Κόμπος […]

Ο κ. Κόμπος συνέδεσε την αναγνώριση της οντότητας υπό τουρκική επιρροή, με τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εμφανίσει ως φυσιολογική την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών υπό ρωσική κατοχή.

Ακολούθως ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για μια επανεκκίνηση στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, οι οποίες όμως συναντούν την απόλυτη άρνηση της τουρκικής πλευράς.

  • Ο κ. Κόμπος σημείωσε την περεταίρω ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά και την αγορά ακινήτων εκ μέρους προσώπων που κατέχουν διαβατήρια από το Ισραήλ, τη Ρωσία και το Ιράν στο βόρειο τμήμα του νησιού, συμπεριλαμβανομένων και περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν σε ελληνοκύπριους οι οποίοι εκτοπίστηκαν κατά την εισβολή του 1974.

Τόνισε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορεί να έχει η Κύπρος ως ενεργειακός κόμβος με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης, αλλά και τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας, μέσω και της θαλάσσιας εξέδρας που κατασκευάστηκε.

Η τρέχουσα κρίση, πρόσθεσε, ενίσχυσε τους αμερικανο-κυπριακούς δεσμούς, «επειδή, ίσως για πρώτη φορά, δείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι». Η Κύπρος, είπε ο κ. Κόμπος, ο οποίος συναντάται τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Blinken, «βρίσκεται ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και έχουμε το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να μιλάμε σε όλους με τρόπο ειλικρινή, διαφανή και προβλέψιμο».

Washington Post [The small country in the middle of the world’s crises]

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί για την Ελβετία στην Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη: Στην συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: