Η τιμωρία μετά από τέσσερις δεκαετίες: 31 χρόνια κάθειρξης στον στρατηγό που ηγήθηκε της επιχείρησης με 98 νεκρούς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας το 1985 [βίντεο]

Στρατιωτικές δυνάμεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μπογκοτά μετά την αιματηρή παρέμβαση του στρατού. Photo via YouTube.




Κολομβιανός στρατηγός εν αποστρατεία καταδικάστηκε να εκτίσει 31 χρόνια κάθειρξης στο πέρας της δίκης του για υπόθεση που είχε εκτυλιχτεί πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, την πολύκροτη την εποχή αιματηρή επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούσαν μέσα στο δικαστικό μέγαρο αντάρτες, ανέφεραν χθες ΜΜΕ.

Μέλη της οργάνωσης ανταρτών M-19 («Κίνημα της 19ης Απριλίου»: διαλύθηκε, αφοπλίστηκε και μετενσαρκώθηκε σε πολιτικό κόμμα το 1990) κυρίευσαν την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου την 6η Νοεμβρίου 1985, παίρνοντας ομήρους δικαστικούς και δεκάδες άλλους ανθρώπους.

Όταν ο στρατός έκανε έφοδο στο κτίριο την επομένη, συνολικά 98 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 11 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Το 2015, ο τότε πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος παραδέχθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις έφεραν ευθύνες για το πολυαίμακτο τέλος της υπόθεσης ομηρίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε χθες πως ο στρατηγός ε.α. Ιβάν Ραμίρες Κιντέρο ευθυνόταν ιδίως για την εξαφάνιση μαχήτριας του M-19.

Πέρα από τον 80χρονο, καταδικάστηκε επίσης ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Φερνάντο Μπλάνκο Γκόμες, 77 ετών, καθώς το δικαστήριο ανέτρεψε την πρότερη αθώωσή του το 2011.

Οι άλλοτε αξιωματικοί θα αρχίσουν να εκτίουν τις ποινές τους αφού υπάρξει τελεσιδικία.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, ήταν τα χρόνια του 1980 μέλος του M-19 κι είχε εκτίσει διετή φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή. Έχει διαψεύσει πως ενεπλάκη στην κατάληψη του δικαστικού μεγάρου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος στο οποίο μετασχηματίστηκε το κίνημα και συμμετείχε επίσης στην κατάρτιση του Συντάγματος του 1991.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπογοτά, Κολομβία

Ένας κόσμος εχθρικός για τους πρόσφυγες: Αύξηση του αντιμεταναστευτικού λόγου, των αντισημιτικών και αντιμουσουλμανικών ενεργειών διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: