Οι τυφώνες φεύγουν, οι κυκλώνες έρχονται: Η ψυχρή La Niña θα αντικαταστήσει τον καυτό El Niño – Τι αλλάζει τους επόμενους μήνες στον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη [videos]

Αποτύπωση τυπικών επιπτώσεων του φαινόμενου Ελ Νίνια SS via YouTube




Το μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña θα φθάσει αργότερα φέτος και θα φέρει μαζί του πιο δροσερές θερμοκρασίες, έπειτα από τα ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño εδώ και έναν χρόνο.

«Το φαινόμενο El Niño 2023/24, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φθάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του La Niña αργότερα αυτόν τον χρόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να εμφανισθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα».

Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες – ούτε El Niño ούτε La Niña – ή μεταβατικές προς την La Niña

Φυσικό φαινόμενο

Το φαινόμενο La Niña συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.

  • Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Niña παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Niño.

Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Ζέστη και κυκλώνες

Κάθε μήνα από τον Ιούνιο 2023 έχει καταγραφεί και νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το τέλος του φαινομένου El Niño δεν σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν την ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Ετσι, το φαινόμενο La Niña έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουνίου και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με την NOAA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά την δροσιστική επίδραση του φαινομένου La Niña από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023.

  • Οσο για το El Niño, κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο 2023 και είναι ένα από τα πέντε ισχυρότερα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί.

«Οι μετεωρολογικές μας συνθήκες εξακολουθούν να είναι περισσότερο ακραίες εξαιτίας της επιπλέον ζέστης και υγρασίας στην ατμόσφαιρά μας», επισημαίνει ο Κο Μπάρετ.

«Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία Alertes για όλους παραμένει προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού με σύστημα έγκαιρων συναγερμών για τους μετεωρολογικούς κινδύνους μέχρι το τέλος του 2027, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πλέον υποβαθμισμένες ζώνες, όπως στην Αφρική.

Τι είναι η La Niña

Λα Νίνια (Ισπανικά: la ˈniɲa ,la Niña) είναι ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο ως μέρος του ευρύτερου κλίματος (ENSO). Το όνομα Λα Νίνια προέρχεται από την ισπανική λέξη για το «κοριτσάκι», κατ’ αναλογία με το Ελ Νίνιο, που σημαίνει «αγοράκι». Στο παρελθόν, ονομάστηκε επίσης αντι-Ελ Νίνιο και Eλ Βιέχο, που σημαίνει «γέρος».

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης φαινομένου, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στο ανατολικό ισημερινό τμήμα του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι χαμηλότερη από την κανονική κατά 3–5°C. Εφόσον εμφανιστεί, το Λα Νίνια παραμένει για τουλάχιστον 5 μήνες. Έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον καιρό σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική. Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις εποχές του τυφώνα του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, στις οποίες εμφανίζονται περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στη λεκάνη του Ατλαντικού λόγω της χαμηλής διάτμησης του ανέμου και των θερμότερων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, μειώνοντας παράλληλα την τροπική κυκλογένεση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Λα Νίνια είναι ένα περίπλοκο ωκεάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε μερικά χρόνια, λόγω των διακυμάνσεων στις θερμοκρασίες των ωκεανών στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Λα Νίνια εμφανίζεται όταν, δυνατοί άνεμοι φυσούν το ζεστό νερό μακριά από τις Ειρηνικές ακτές της Νότιας Αμερικής, κατευθύνοντάς το προς την Ινδονησία. Καθώς αυτό το ζεστό νερό κινείται δυτικά, το κρύο νερό από τα βαθύτερα στρώματα της θάλασσας ανεβαίνει στην επιφάνεια κοντά στη Νότια Αμερική. Θεωρείται η ψυχρή εκδοχή του Ελ Νίνιο.

Η κίνηση τόσο μεγάλης θερμότητας στο ένα τέταρτο του πλανήτη, και ιδίως με τη μορφή θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ωκεανού, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον καιρό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Λα Νίνια επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα και διαταράσσει τα κανονικά καιρικά φαινόμενα. Οι αναταράξεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες καταιγίδες σε ορισμένα μέρη και έντονη ξηρασία σε άλλα.

Επιπτώσεις ανά περιοχή

Διαρκείς παρατηρήσεις του φαινομένου Λα Νίνια, από το 1950 δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του εξαρτώνται από την εποχή που είναι. Ωστόσο, ενώ ορισμένα συμβάντα και επιπτώσεις αναμένεται να συμβούν κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, δεν είναι σίγουρο ή εγγυημένο ότι θα συμβούν.

Αφρική

Υπολογίζεται ότι μεταξύ 50.000 και 100.000 ανθρώπων πέθαναν από πείνα, κατά την ξηρασία της Ανατολικής Αφρικής το 2011, την μεγαλύτερη ξηρασία που έπληξε την Αφρική τα τελευταία 60 χρόνια.

Οι συνέπειες του Λα Νίνια γίνονται αντιληπτές στην Αφρική με την μορφή περισσότερων καταιγίδων στα Νότια από το κανονικό κατά τον Δεκέμβριο με Φεβρουάριο, ενώ την ίδια περίοδο στην Ανατολική Αφρική το κλίμα είναι ξηρότερο από το κανονικό.

Ασία

Κατά την διάρκεια της έξαρσης του Λα Νίνια, ο σχηματισμός τροπικών κυκλώνων, μαζί με τη θέση της υποτροπικής κορυφογραμμής, μετατοπίζεται προς τα δυτικά κατά μήκος του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, γεγονός που αυξάνει την απειλή κατακλυσμού στην Κίνα. Τον Μάρτιο 2008, του Λα Νίνια προκάλεσε πτώση στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη Νοτιοανατολική Ασία κατά 2 °C (3,6 °F). Προκάλεσε επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Αυστραλία

Σε όλη την ήπειρο, το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κλιματικές μεταβολές. Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έντασης του Λα Νίνια και της βροχόπτωσης: Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας από την κανονική, τόσο μεγαλύτερη είναι η αλλαγή της βροχόπτωσης.

Το Λα Νίνια φαίνεται να προκαλεί αυξημένες βροχοπτώσεις και νεφελώδη κάλυψη, ειδικά στην ανατολική και το βόρεια Αυστραλία. Επίσης αυξάνονται και οι χιονοπτώσεις. Υπάρχουν ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας νότια των τροπικών περιοχών και λιγότερες ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και θερμότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στις τροπικές περιοχές. Υπάρχει λιγότερος κίνδυνος παγετού, αλλά αυξημένος κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρών και τροπικών κυκλώνων, ενώ η εποχή των μουσώνων ξεκινά νωρίτερα.

Βόρεια Αμερική

Το Λα Νίνια προκαλεί ως επί το πλείστον τα αντίθετα αποτελέσματα του Ελ Νίνιο, δηλαδή υψηλότερη βροχόπτωση στις βόρειες Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και κατά μήκος μέρους της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (από το ύψος του Όρεγκον και βορειότερα) και του Καναδά. Ταυτόχρονα, οι βροχοπτώσεις στις νοτιοδυτικές και νοτιοανατολικές πολιτείες, καθώς και στη Νότια Καλιφόρνια, είναι κάτω από το μέσο όρο. Αυτό επιτρέπει επίσης την ανάπτυξη πολλών ισχυρότερων από τον μέσο όρο τυφώνων στον Ατλαντικό και λιγότερων στον Ειρηνικό.

Στον Καναδά, το Λα Νίνια θα προκαλέσει σε γενικές γραμμές έναν πιο δροσερό και χιονισμένο χειμώνα, όπως φαίνεται στα σχεδόν ρεκόρ ποσά χιονιού που καταγράφτηκαν τον χειμώνα 2007-2008 στον ανατολικό Καναδά.

Νότια Αμερική

Κατά της εμφάνισης του Λα Νίνια, ξηρασία πλήττει τις παράκτιες περιοχές του Περού και της Χιλής. Από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, η βόρεια Βραζιλία είναι πιο υγρή από το κανονικό. Το Λα Νίνια προκαλεί υψηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις στις κεντρικές Άνδεις, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές της Βολιβίας.

Τέτοιες πλημμύρες τεκμηριώνονται από τα 1853, ενώ ακολουθούν και άλλες, το 1865, 1872, 1873, 1886, 1895, 1896, 1907, 1921, 1928, 1929 και 1931.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και από wikipedia

Αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τα σύννεφα: Δορυφόρος θα εξερευνήσει πώς επηρεάζουν τα νέφη και τα αερολύματα το κλίμα της Γης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: