Η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, το πρόβλημα με τα σκουπίδια και οι εισηγήσεις του ΔΝΤ στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου το Σάββατο

Το εξώφυλλο της εφημερίδας Φιλελεύθερος. Φωτογραφία από το PhileNews




Οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τον περιορισμό του κρατικού μισθολογίου, όπως παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών την Παρασκευή, η επερχόμενη συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στο Λονδίνο τη Δευτέρα και η αύξηση της παράνομης απόρριψης σκουπιδιών κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων το Σάββατο.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Μίνι μνημόνιο για το μισθολόγιο» αναφέρει ότι το ΔΝΤ κρίνει ότι πρέπει να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των απολαβών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάνοντας λόγο για μείωση μισθών, κατάργηση ΑΤΑ όπως δίνεται σήμερα και 13ου μισθού. Στη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου η εφημερίδα αναφέρεται σε αρνητική έκθεση εμπειρογνώμονος για τους κυματοθραύστες στα Περβόλια, την Αγία Νάπα και την Πέγεια. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται σε καταβόθρες και ρήγματα που επηρεάζουν το Πισσούρι, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες κτήρια κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές αν δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Με τίτλο «Η κυβέρνηση εγείρει θέμα μέσω ΔΝΤ για μειώσεις μισθών και κατάργηση ΑΤΑ», η «Χαραυγή» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετρά πολιτικό κόστος και αντιδράσεις για να προχωρήσει, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προτείνει περικοπές μισθών, κατάργηση ΑΤΑ, αναθεώρηση της διαδικασίας για τις προσαυξήσεις. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο ψήφισμα Fassino στην Ολομέλεια του ΚΣΣΕ για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους. Αλλού, η «Χαραυγή» επικαλείται 21 τουρκοκυπριακές οργανώσεις, που με επιστολή τους στον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι θέσεις Τατάρ δεν αντανακλούν τη βούληση των Τουρκοκυπρίων.

«Χρυσοί οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η εφημερίδα «Αλήθεια», αναφέροντας ότι οι μισθοί τους είναι πάνω από τον μέσο όρο των συναδέλφων τους στην ΕΕ και σε πολλές άλλες χώρες καθώς και το ότι το ΔΝΤ θα εισηγηθεί στο Υπ. Οικονομικών περιορισμό των αυξήσεων και κλιμακωτή ΑΤΑ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση του θανατηφόρου του 2012 στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι ο εξεταστής της υπόθεσης κατηγορείται για πλημμελή διερεύνηση. Αλλού, η «Αλήθεια» κάνει λόγο για «μετωπική σύγκρουση» στην υγεία, εν όψει της 48ωρης απεργίας των γιατρών στις 2 και 3 Ιουλίου.

Ο «Πολίτης» αφιερώνει το κύριο θέμα του με τίτλο «Όλα ανοικτά για την τύχη της πρωτοβουλίας των ΗΕ», στην επερχόμενη συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στο Λονδίνο τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας την «καθοριστική» και αναφέροντας ότι το ενδεχόμενο μίας τριμερούς, έστω την υστάτη, βρίσκεται στο τραπέζι. Σε άλλο θέμα, ο «Πολίτης» αναφέρει ότι πέντε υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με το κλείσιμο του Συνεργατισμού, σημειώνοντας ότι σε τέσσερις υποθέσεις που εκδικάστηκαν μέχρι σήμερα οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη 48ωρη απεργία των γιατρών, κάνοντας λόγο για αποτυχία παρασκηνιακών κινήσεων για αποτροπή της.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «H παράνομη απόρριψη (σκουπιδιών) είναι εκτός ελέγχου» και κάνει λόγο για πλάνο έξι σημείων που παρουσίασε η Υπουργός Γεωργίας την Παρασκευή για αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε καταγγελία γυναίκας που κατήγγειλε τον σύζυγό της για απαγωγή του τρίχρονου παιδιού τους και τη διαφυγή του στον βορρά. Αλλού, η εφημερίδα κάνει αναφορά στις αμερικανικές εκλογές, αναφέροντας ότι οι Δημοκρατικοί παλεύουν να περιορίσουν τη ζημιά μετά την εμφάνιση Μπάιντεν στο ντιμπέιτ.

ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΓΚ, Μαρία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Χαμός στην Washington Post, ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος: Δύσκολο το έργο του νέου γενικού διευθυντή, θα πρέπει να ανεβάσει και πάλι τον πήχη της ιστορικής εφημερίδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: