Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων και στην γέννηση και εξέλιξη των Επιστημών: Η ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, στις ΗΠΑ

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος για την Ελληνική Γλώσσα στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στην Βοστώνη. Φωτογραφία από βίντεο via Pavlopoulos Prokopios




Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος μίλησε για την Ελληνική Γλώσσα στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, στην Βοστώνη, με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Όπως είπε:

Η Ελληνική γλώσσα άφησε ανεξίτηλη την «σφραγίδα» της πάνω στην Λατινική. Και δι’ αυτής, πάνω στις Νεοκλασικές όπως και πάνω στις Γερμανικές και στις Σλαβικές γλώσσες.

Επίσης, η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε όχι μόνο το μέσο επικοινωνίας ενός Λαού ή και ενός Έθνους γενικότερα, αλλά πρωτίστως το όργανο διαμόρφωσης της Παιδείας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού Πολιτισμού. Επέκεινα, αυτή η Παιδεία ολοκληρώθηκε με την προσθήκη των «ακρογωνιαίων λίθων» της, ήτοι της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας.

Τέλος για εμάς, τους Έλληνες –και δη διαχρονικώς-  η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε, κατά τις μαρτυρίες τόσο του Ηροδότου όσο και, κυρίως, του Θουκυδίδη, η «αντηρίδα» πάνω στην οποία στηρίχθηκε, από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, η δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων. Ας θυμηθούμε εδώ τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «ξιον στί» (Ενότητα «Τα Πάθη»):

«Τή γλώσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική.
το σπίτι φτωχικό στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου.
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλώσσα μου στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου»

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήστε την ομιλία:

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: