Η Ραουνά στην Πράγα: Πρώτα η ενεργειακή ασφάλεια, η Κύπρος αξιοποιεί την ενέργεια στο όνομα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε η Κύπρια υφυπουργός

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαρινέλλα Ραουνά στο Prague European Summit 2024, στη Τσεχία. Φωτογραφία Marilena Raouna, @marilena_raouna




Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά δήλωσε ότι η Κύπρος αξιοποιεί την ενέργεια ως καταλύτη για συνεργασία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας παράλληλα στην πορεία προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και, κατ’ επέκταση, τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων, μιλώντας σε συζήτηση πάνελ στο πλαίσιο του Prague European Summit 2024, το οποίο πραγματοποιείται μεταξύ 13 και 14 Ιουνίου, στην Πράγα, η κ. Ραουνά εστίασε στον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στις προσπάθειες της ΕΕ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παρέχοντας έναν αξιόπιστο, εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη.

Η συζήτηση πάνελ είχε ως θέμα θέμα «Πρώτα η ενεργειακή ασφάλεια – Πραγματιστικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις κλιματικές φιλοδοξίες».

Αναφέρεται ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ανέδειξε την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ». Τους συμμετέχοντες στο πάνελ απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση ενόψει των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, καθώς και οι προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο περιθώριο τη Συνόδου, η Υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό της Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Martin Dvořák, κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής ατζέντας για την περίοδο 2024-2029 και το μέλλον της Ευρώπης.

Είχε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για θέματα διεύρυνσης, για το μεταναστευτικό, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το Κυπριακό, καθώς και για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προστίθεται.

Το Prague European Summit διοργανώνουν το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής EUROPEUM, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας Petr Pavel. Το Prague European Summit είναι μια στρατηγική πλατφόρμα που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση κοινών πανευρωπαϊκών ζητημάτων και προκλήσεων.

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου στην Κύπρο στηρίζει τους χειρισμούς του υπουργού για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: