Οι πρώτες ισραηλινές συλλογές Spice για τα F-16 Viper μέσα στο 2024: Game changer που μετατρέπουν τις απλές βόμβες σε έξυπνα όπλα με εμβέλεια 60 χλμ.[video]

Οι συλλογές Spice μετατρέπουν τις βόμβες ελεύθερης πτώσης σε “έξυπνα όπλα”. Πηγή εικόνων: Rafael




Τou ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal-Αθήνα

Στα τέλη του 2024 υπολογίζει το αεροπορικό επιτελείο ότι θα ξεκινήσουν οι παραλαβές των πρώτων συλλογών Spice από το Ισραήλ. Το παραπάνω έρχεται ως «είδηση» και προσθήκη στα γεγονότα που σχετίζονται με την ενίσχυση της μαχητικής ισχύος του στόλου των F-16 Viper.

Λίγες ημέρες πριν είχε γίνει ήδη γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στους Ισραηλινούς με το οποίο μπορούν να επέμβουν στην «καρδιά» των Spice ώστε αυτές ν’αναγνωρίζουν και να λειτουργούν στον πιο προηγμένο τύπο του F-16 που διαθέτει ο ελληνικός αεροπορικός στόλος.

Και αν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα δεδομένα, στα νέα Viper πλησιάζουν προσθήκες για αποστολές κρούσης που καθιστούν την ίδια την αεροπορία ως game changer.

  • Spice, Rampage, JASSM ER, εφόσον υπάρξει η απαραίτητη LOR for LOA προς τις ΗΠΑ θα προστεθούν στην δύναμη κρούσης της χώρα μας.

Είχε προηγηθεί το επίσημο ερώτημα που απαντήθηκε πρόσφατα στην πολεμική αεροπορία για την τιμή του συγκεκριμένου πυραύλου και την διαθεσιμότητα. Μένει πλέον το εξελικτικό βήμα της επίσημης ερώτησης με το οποίο η Αθήνα θα δεσμεύεται για την αγορά του.

Αν μείνουν όμως στις πολύτιμες συλλογές Spice, οι συζητήσεις με την Ισραηλινή πλευρά δείχνουν να βρίσκονται στο σημείο της υπογραφής ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ για ένα όπλο που φέρνει νέα ισχυρά δεδομένα.

Το «έξυπνο» όπλο

Όπως επισημαίνουν με νόημα πηγές από την πολεμική αεροπορία οι πύραυλοι Rampage και οι συλλογές Spice, μετά την «απελευθέρωσή τους» για τα ελληνικά φτερά, δεν θ’ απευθύνονται μόνο στον τύπο του F-16 Viper, καθώς δύναται να τοποθετηθούν και σε προγενέστερους, για τους οποίους όμως δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση που αφορά την αναβάθμιση τους.

  • Οι 300 συλλογές Spice, με την εφαρμογή τους στις βόμβες ελεύθερης πτώσης των 1000 και 2000 λιβρών, τις μετατρέπει ακόμη και εντός του 2024 σε «έξυπνα» όπλα.

Είτε με ηλεκτροπτικό αισθητήρα, είτε με GPS το πάλαι ποτέ «σκέτο σίδερο» θα μπορεί να ταξιδέψει σε αποστάσεις άνω των 60 χλμ, πλήττοντας τον στόχο τους με ιδιαίτερη ακρίβεια και προσφέροντας ασφάλεια και επιβιωσιμότητα για τον ιπτάμενο και το αεροσκάφος.

Πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι συλλογές Spice μπορούν να πιστοποιηθούν για όλες τις εκδόσεις του F-16, αρκεί αυτό να το θέλει η ίδια η πολεμική αεροπορία.

Τις Spice πολλοί αναλυτές τις έχουν ονομάσει ως το Ισραηλινό «JDAM». Το συγκεκριμένο όπλο καθοδήγησής μετά την άφεση με GPS, ήταν εκείνο που ενεργοποιούσε ήδη τ’ αντανακλαστικά της αεροπορίας από το 2009, όταν δηλαδή είχε γίνει η προμήθεια των F-16 Block 52 Advanced.

Με 15ετή καθυστέρηση…

Κινήσεις και συνομιλίες μπορεί να είχαν γίνει και τότε για την απόκτηση των συλλογών, πλην όμως τα φιλόδοξα σχέδια γι’ αυτό το Stand off όπλο μεγάλου βεληνεκούς για όλα τα Block 52+, δεν προχώρησαν καθώς ήρθαν οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις και οι περικοπές των κονδυλίων για την άμυνα.

15 χρόνια μετά, το αεροπορικό επιτελείο, σιωπηρά συνεχίζει μια τιτάνια προσπάθεια, έναν αγώνα μεγάλης απόστασης για να καλύψει ό,τι μπορεί, ώστε η αναγνωρισμένη διεθνώς Πολεμική Αεροπορία, ν’ αποτελέσει και στο μέλλον μια από τις ισχυρότερες και υπερσύγχρονες αεροπορίες στην περιοχή.

Τα διαφορετικά υπό-προγράμματα δημιουργούν ένα «πακέτο» όπλων που ισχυροποιεί τον στόλο των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Όλο αυτό το πακέτο εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και γίνει σταδιακά πραγματικότητα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σε όλο του το εύρος φέρνει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα.

Δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες σε αποστολές κρούσης, ακόμη και κατά στόχων επιφανείας και δεύτερον, απαλλάσσει τον στόλο των F-16 από τα όπλα παλαιάς κοπής, δηλαδή τις βόμβες ελεύθερης πτώσης.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

«Μνηστήρες» για τα F-16 Block 30 έρχονται, ενημερώνονται, επιφυλάσσονται: Κι όσο δεν υπάρχουν «δυναμικές κινήσεις», η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το plan B

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: