Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, επέλεξαν τις παραλίες: Ποσοστό ρεκόρ κοντά στο 60% η αποχή στην Ελλάδα

Λουόμενοι απολαμβάνουν τη θάλασσα στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, κατά την ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών 2023, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Οι προεκλογικές προβλέψεις των εκλογολόγων και οι φοβίες των κομματικών επιτελείων για πολύ υψηλά ποσοστά αποχής των Ελλήνων από τις ευρωκάλπες επιβεβαιώθηκαν από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 3.891.466 πολίτες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 41,05% και η αποχή να εκτοξευθεί στο ποσοστό ρεκόρ του 59,5%.

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας με 74%, ενώ πάνω από 70% είναι και σε Κεφαλληνία και Λακωνία. Δεν προσήλθε επίσης στις κάλπες σχεδόν το 67% των εγγεγραμμένων σε Δωδεκάνησα, Λέσβο και Ευρυτανία, ενώ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε Δυτική Αττική (62,55%) και Α’ Αθηνών (60,70%).

Εκτός από το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για το ευρωκοινοβούλιο, τα υψηλά ποσοστά αποχής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οφείλεται και στην μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από πολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και ο πιθανός θάνατός τους δεν έχει καταγραφεί σε ελληνικό ληξιαρχείο προκειμένου να διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσμοθετήσει και προτίθεται να εφαρμόσει από το αμέσως επόμενο διάστημα τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους ηλικιωμένων που έχουν χρόνια να δώσουν σημεία ζωής (μέσω κατάθεσης φορολογικής δήλωσης κ.λπ.).

Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019 και το 2014 ήταν 41,3% και 40,67% αντίστοιχα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εκλογέων.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα καταγράφεται το 2009 με 47,46%, που και τότε ήταν μονές.

  • Πρωτιά της Ν.Δ., σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό της αποχής (ενσωμάτωση 97%)

Πρωτιά της ΝΔ με διαφορά 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με εκατέρωθεν απώλειες σχεδόν κατά 5,5% και 9% αντίστοιχα και άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της πολιτικής κλίμακας, καθώς και της αποχής που αγγίζει το 60% κατέγραψαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Με ενσωματωμένο το 97,5% της επικράτειας το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,04% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,94% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,85%, που είναι αυξημένο κατά περίπου ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,43%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που σύμφωνα με την Singular Logic μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,28% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,41%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και την Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία ωστόσο η Singular Logic στην εκτίμησή της για το τελικό αποτέλεσμα, εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,49%, η Νέα Αριστερά με 2,42%, οι Πατριώτες με 1,44%, οι Δημοκράτες 1,43% και ο Κόσμος 1,06%.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 40,95% που σημαίνει ότι η αποχή αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 60%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Το κόμμα δεν έφθασε στο στόχο που είχαμε θέσει, ακούω την φωνή των πολιτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: