Η πιό αμήχανη σύνοδος G7 στην ιστορία: Υπό προθεσμία και χαμένοι ηγέτες με οικοδέσποινα την μόνη… άνετη Μελόνι – «Κερασάκι» ο Ερντογάν, ο Μιλέι και οι αμβλώσεις

(L-R) European Council President Charles Michel, German Chancellor Olaf Scholz, Canadian Prime Minister Justin Trudeau, French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Giorgia Meloni, US President Joe Biden, Japan’s Prime Minister Fumio Kishida, British Prime Minister Rishi Sunak, European Commission President Ursula von der Leyen pose for a group photo for the G7 summit in Borgo Egnazia, southern Italy, 13 June 2024. EPA/ETTORE FERRARI




Οι διάφορες αντιπροσωπείες έφτασαν στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας του G7, που οργανώνει η κυβέρνηση Μελόνι.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο πολυτελές ξενοδοχείο Borgo Egnazia έξω από το Μπρίντιζι. Εκτός από τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη προσκεκλημένοι στην σύνοδο είναι, μεταξύ άλλων, ο πάπας Φραγκίσκος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρώτη, σημερινή ενότητα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην Αφρική και στην αναγκαία συνεργασία για την ανάπτυξή της.

Μόνο για τουρισμό η G7 στην ονειρική Απουλία; 

Οι ηγέτες της G7 που θα συναντηθούν στην Απουλία της Ιταλίας για τρεις ημέρες θα είναι μια περίεργη ομάδα, σχολιάζεται χαρακτηριστικά σε άρθρο της Liberation, της Nelly Didelot

Από τη μία πλευρά, η Giorgia Meloni, η οποία αναμένεται να «λάμπει» και η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι θριαμβεύτρια μετά τη σαρωτική νίκη της στις ευρωεκλογές. Από την άλλη, ο Emmanuel Macron, ο οποίος έχει απαξιωθεί από το εκλογικό του χαστούκι και το επικίνδυνο στοίχημα της διάλυσης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz βγήκε εξίσου απογοητευμένος από τις ευρωεκλογές, όπου τα τρία κόμματα του συνασπισμού του μόλις και μετά βίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 31% των ψήφων.

Όσο για τον Rishi Sunak, αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία του διεθνής εξόρμηση ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, καθώς οι γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου φαίνεται ότι θα είναι μια συντριβή για τους Συντηρητικούς.

Ο Joe Biden, εν τω μεταξύ, θα πρέπει σύντομα να φορέσει τα ρούχα του υποψηφίου για να αντιμετωπίσει έναν Donald Trump [..].

Η ευκαιρία της Μελόνι

Για τη Meloni, αυτή η σύνοδος κορυφής στην έδρα της έρχεται την κατάλληλη στιγμή, παρατηρεί το άρθρο. «Το έθνος κατευθύνεται προς την G7 και την Ευρώπη με την ισχυρότερη κυβέρνηση όλων. Δεν θα μπορέσουν να μας σταματήσουν», δήλωσε στους υποστηρικτές της τη Δευτέρα. [..] Η υποδοχή των ηγετών επτά από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου σε αυτή τη νικηφόρα θέση επιτρέπει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό να εδραιώσει την εικόνα της ως νόμιμης ηγέτιδας που έχει λόγο σε όλα τα μείζονα ζητήματα.

Η Ιταλία θέλει να επικεντρωθεί στο αναπτυξιακό σχέδιό της για την Αφρική, το οποίο έχει ως στόχο να κρατήσει μακριά τους μετανάστες, αλλά το πιο πιεστικό ζήτημα που θέλουν να θέσουν στο τραπέζι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι είναι η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Μια ιδέα, που έχει ήδη συζητηθεί αρκετές φορές σε προηγούμενες συνόδους κορυφής, είναι να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει από την έναρξη της εισβολής. Οι τίτλοι αυτοί αντιπροσωπεύουν 260 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 βρίσκονται στην ΕΕ.

Αρχικά, οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και του Καναδά, σχεδίαζαν να κατασχέσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευτεί στο έδαφός τους. Αντιμέτωπες με την αντίθεση του Παρισιού, του Βερολίνου και της Ρώμης, εξετάστηκε μια άλλη επιλογή: η χρήση των τόκων που προκύπτουν κάθε χρόνο από τα κεφάλαια αυτά για την εγγύηση και την αποπληρωμή ενός δανείου 46,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αγορών όπλων.

Η Ουάσιγκτον πιέζει εδώ και εβδομάδες για την υιοθέτηση μιας συμφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση από την G7. Για τον Joe Biden, ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, η συζήτηση θα αναβληθεί πιθανότατα για το φθινόπωρο, επικίνδυνα κοντά στις αμερικανικές εκλογές. Και δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι μια προεδρία Trump θα υποστήριζε αυτή τη λύση. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι. Η ΕΕ έχει ήδη σχεδιάσει να καταβάλει τους τόκους που παράγονται στο έδαφός της απευθείας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, το οποίο χρηματοδοτεί τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Πάνω απ’ όλα, οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν τους οικονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο αυτό για την ΕΕ [..]

“Αυτό που προτείνει η Ουάσινγκτον είναι: ‘Εμείς [οι Ηνωμένες Πολιτείες] παίρνουμε ένα δάνειο, η Ευρώπη αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους, εσείς [η Ευρώπη] πληρώνετε τους τόκους και εμείς [οι Ηνωμένες Πολιτείες] χρησιμοποιούμε τα χρήματα για ένα ταμείο ΗΠΑ-Ουκρανίας’”, παραπονέθηκε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης σύμφωνα με το Politico. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να επιλυθεί αυτή την εβδομάδα είναι ποιος θα είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή του δανείου, εάν η ουγγρική κυβέρνηση, η οποία πρόσκειται στη Μόσχα, ασκήσει βέτο στην παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες. Εάν δεν ανανεωθούν, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα ξεπαγώσουν αμέσως.

Σε αυτό το στάδιο, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, οι χώρες που κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την αποπληρωμή, ανάλογα με το ποσό που κατέχουν, γεγονός που θα έθετε το μεγαλύτερο βάρος στην Ευρώπη. Πώς θα τοποθετηθεί σε αυτή τη συζήτηση η Meloni, η οποία παρουσιάζεται ως ακλόνητη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας;

Liberation [G7 en Italie : un sommet qui tombe à pic pour Giorgia Meloni]

Συνάντηση ηγετών Γαλλία – Γερμανίας – Ιταλίας 

Η επερχόμενη άτυπη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπάρι είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία του σκηνικού για τις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ, επισημαίνει η ανάλυση του Euractiv.

Ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ που συμμετείχαν στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής είχαν υποτιμήσει τη σημασία οποιασδήποτε συνομιλίας για το θέμα στο περιθώριο της G7. «Στο παρελθόν, οι συμφωνίες που έγιναν στις συνεδριάσεις της G20 ή της G7 δημιουργούν περισσότερη ένταση παρά παρέχουν λύσεις, επειδή είναι περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Οι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη σύναψη συμφωνιών πολύ νωρίς, χωρίς ευρύτερη συναίνεση της ΕΕ.

Αναλύοντας τις δυναμικές των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Emmanuel Macron (Renew) αντιμετωπίζει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, o Olaf Scholz (S&Dς) ηγείται των διαπραγματεύσεων για τους Σοσιαλιστές και η Giorgia Meloni (ECR) έχει ενθαρρυνθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα. Ένα μικρό μειονέκτημα για το ΕΛΚ είναι ότι και οι δύο κύριοι διαπραγματευτές του, πρωθυπουργοί Donald Tusk και Κυριάκος Μητσοτάκης,  δεν είναι παρόντες στο Μπάρι.

Το δημοσίευμα αξιολογεί ότι θα είναι γρήγορες οι κινήσεις προς τον ορισμό της Ursula von der Leyen (EPP) για δεύτερη θητεία. Ωστόσο, ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ που συμμετέχουν στις κορυφαίες συζητήσεις για τις θέσεις εργασίας πιστεύουν ότι Macron και Scholz θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί στη συναλλαγή με τη von der Leyen, το βασικό ερώτημα θα είναι τι θα ζητήσει η Meloni σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της. Η Meloni δυνητικά θα αναζητήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο επιτρόπων σε αντάλλαγμα για υποστήριξη.  H Von der Leyen έχει προσεγγίσει τη Meloni εδώ και μήνες, δεδομένης της συμφωνίας τους σε διάφορα θέματα όπως η μετανάστευση και η Πράσινη Συμφωνία, προκαλώντας εντάσεις στην πολιτική πλειοψηφία της ΕΕ με τους Σοσιαλιστές και το Renew, που αντιτίθενται στη συνεργασία με την ακροδεξιά.

Στις συζητήσεις σχετικά με πιθανές κατανομές κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ εκτός από την von der Leyen περιλαμβάνονται τα ονόματα του Antonio Costa ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Roberta Metsola ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως μια πιθανή συμφωνία πακέτου, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ. Η θέση του ΥΕ/ΕΕ προορίζεται για έναν φιλελεύθερο πολιτικό, με πιθανά ονόματα την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaya Kallas ή ακόμα και τον απερχόμενο ομόλογό της βέλγο Alexander de Croo.

Euractiv [All eyes on France, Germany and Italy as EU top job talks expected to gain traction at G7]

H προσπάθεια της Μελόνι να… καταργήσει τις αμβλώσεις

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας που ασκεί την προεδρία της G7 επιδιώκει να καταργήσει κάθε αναφορά στην ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση στο κείμενο της τελικής δήλωσης των ηγετών. Οι διαπραγματεύσεις για τη διατύπωση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της G7 – που θα διεξαχθεί στην Ιταλία από σήμερα έως το Σάββατο – βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά τα κ-μ διαφωνούν σχετικά με με πρόταση για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, ανέφεραν πηγές στο Euronews.

Euronews [EU Policy. Meloni attempt to dilute G7 abortion declaration ires diplomats]

Σύνοδος Κορυφής της Διαβαλκανικής (SEECP) την Πέμπτη στα Σκόπια με εκπροσώπους των 13 χωρών της περιοχής-Συμμετοχή του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: