Η Ουκρανία λέει ότι έπληξε πυραυλικό σύστημα S-300 μέσα στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα: Μυστήριο με ανάρτηση Ουκρανής υφυπουργού

FILE PHOTO: Αντιπυραυλικό ρωσικό σύστημα S-300. EPA, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE




Η Ουκρανή υφυπουργός για την επανένταξη των κατεχόμενων εδαφών, Irina Vershchuk, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τη Δευτέρα επιτυχώς ένα πυραυλικό σύστημα S-300 εντός ρωσικού εδάφους χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύονταν από τη Δύση.

Η Ουκρανή υφυπουργός έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook αναρτώντας μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα κατά ρωσικού S-300 : «Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Τις πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος».

Αυτό έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα στη ρωσική επικράτεια γύρω από το Χάρκοβο, αφού πολλά ευρωπαϊκά έθνη είχαν αφαιρέσει τους περιορισμούς στον τρόπο χρήσης των όπλων.

Δεν είναι σαφές εάν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που περιγράφει η Vereshchuk προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ.

Λίγες ώρες μετά, η ανάρτηση «κατέβηκε» από τον λογαριασμό της Ουκρανής υφυπουργού, ενισχύοντας τις αμφιβολίες για το αν τελικά το Κιεβο προχώρησε σε αυτή την κίνηση, όπως επίσης για το αν εάν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα που περιέγραψε η Βερεστσούκ τα είχαν προμηθευτεί από τη δύση.

Η Ουκρανία πίεζε επί μήνες την Ουάσιγκτον να της επιτρέψει να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε μια βίαιη εναέρια και χερσαία επίθεση στο Χάρκοβο, γνωρίζοντας ότι τα στρατεύματά της θα μπορούσαν να υποχωρήσουν πίσω στο ρωσικό έδαφος για να ανασυνταχθούν.

Η άδεια από τις ΗΠΑ

Η άδεια που χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ ήταν και πρωτοποριακή και τολμηρή, αλλά δοκιμαστική και αυστηρά υπό όρους. Η Ουκρανία μπορεί να πλήξει μόνο στόχους γύρω από το Χάρκοβο και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στο να μην επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα πιο τρομερά πυρομαχικά που της έχουν δοθεί για να πυροβολήσει στη Ρωσία: τους πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως ATACMS που μπορούν να πλήξουν στόχους 300 χιλιόμετρα (σχεδόν 200 μίλια μακριά.

Αντίθετα, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς γνωστούς ως GMLRS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων (περίπου 40 μίλια).

Για το λόγο αυτό, στρατιωτικοί αναλυτές επαίνεσαν την απόφαση, αλλά μετριάστηκαν οι προσδοκίες. Ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, είπε στο CNN ότι τα διασυνοριακά χτυπήματα του GMLRS θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να χτυπήσει ορισμένες ρωσικές περιοχές, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και αποθήκες ανεφοδιασμού. Δεν θα σταματήσει αλλά θα περιπλέξει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Χάρχιβ».

Ο Mathieu Boulegue, σύμβουλος στο Chatham House με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στο CNN ότι η αλλαγή πολιτικής «δεν άλλαξε το παιχνίδι, αυτή καθαυτή. Είναι ένα πρόσθετο, ένα στεροειδές, ένα επιπλέον ενισχυτικό για την Ουκρανία να αμυνθεί».

Ο Ζελένσκι λέει ότι η «υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία» θα επεκτείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την αιφνιδιαστική εμφάνιση στην Ασία
Ενώ η άρση αυτού του ταμπού φαίνεται να σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο, η Ρωσία έχει ήδη βιώσει ουκρανικά πλήγματα με δυτικά όπλα στο έδαφος στο οποίο διεκδικεί.

Η Ουκρανία έχει στοχεύσει συχνά την κατεχόμενη Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, χρησιμοποιώντας πυραύλους «Storm Shadow» που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο .

Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίσης χτυπήματα στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα στα τέλη του 2022, καθώς προσπάθησε να απελευθερώσει τις περιοχές που κατείχε η Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Τότε, όπως και τώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έτριξαν το πυρηνικό σπαθί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη δυτική υποστήριξη. Πριν ο Μπάιντεν δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο, ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες», ιδιαίτερα για «μικρές και πυκνοκατοικημένες χώρες».

Οι ΗΠΑ εντάχθηκαν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην άρση αυτού του συγκεκριμένου περιορισμού σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της έχουν δοθεί.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επαίνεσε την απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει ορισμένα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος ως ένα «βήμα προς τα εμπρός» που θα βοηθήσει τις δυνάμεις του να υπερασπιστούν την εμπόλεμη περιοχή του Χάρκοβο.

Με πληροφορίες από cnn.com

Ο Πεσκόφ καλωσορίζει την Τουρκία στους Bricks: Απόλυτη συκοφαντία, λέει, οι κατηγορίες ότι η Ρωσία «χακάρει» του Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: