Η “όλα τα λεφτά” φράση του Μπλίνκεν στον Φιντάν: Κάθε χώρα που έχει σχέση με τη Χαμάς πρέπει να την πιέσει… Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων Στάλω Γρηγορίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε τηλεφωνικό διπλωματικό μαραθώνιο με ομολόγους του, που έχουν κάποια επιρροή στη Χαμάς με μοναδικό στόχο την άμεση αποδοχή του οδικού χάρτη από την τρομοκρατική οργάνωση, όπως την χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το μείζον πρόβλημα είναι η Χαμάς, που ξεκίνησε αυτόν τον τελευταίο κύκλο αίματος στη Μέση Ανατολή και που οδήγησε στις απώλειες ζωών χιλιάδων αμάχων, παιδιών και γυναικών.

Έτσι, ο κ. Μπλίνκεν απαίτησε την χωρίς καθυστέρηση θετική απάντηση της ηγεσίας της Χαμάς, σε ένα πολύπλοκο σχέδιο που η Ουάσιγκτον πιστεύει πως θα έχει κατάληξη το τέλος του πολέμου.

  • Στο πλαίσιο αυτού του διπλωματικού μαραθωνίου, είχε από το υπουργικό αεροπλάνο, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον από την Πράγα, την Παρασκευή, συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

Με τους δύο τελευταίους ομολόγους του, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, η συζήτηση αφορούσε κυρίως την επόμενη ημέρα, διότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να παίξουν σοβαρό ρόλο στην επιβολή της ειρήνης.

Ειδικά από το Ριάντ ζητά την αναγνώριση του Ισραήλ σε μία λύση δύο κρατών, όπου οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα ζουν δίπλα δίπλα χωρίς πολέμους και κρίσεις.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέλυσε στους ομολόγους του την πρόταση για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.

Ο υπουργός περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τον λαό της Γάζας, μεταξύ άλλων μέσω μιας μαζικής εισροής ανθρωπιστικής βοήθειας, της επιστροφής των Παλαιστινίων στη Βόρεια Γάζα και της έναρξης των εργασιών ανάκαμψης και ανοικοδόμησης.

Υπογράμμισε ότι η πρόταση είναι προς το συμφέρον τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων και τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν η προτεινόμενη συμφωνία θα προωθήσει τις συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, μέσω της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης των συνεργασιών μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Επίσης μέσω και μιας οδού προς ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ.

  • Με τον Χακάν Φιντάν η συζήτηση ήταν διαφορετική.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μπλίνκεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία και ότι κάθε χώρα που έχει σχέση με τη Χαμάς πρέπει να την πιέσει να το κάνει χωρίς καθυστέρηση.

Η τελευταία φράση είναι όλα τα λεφτά.

Χθες Σάββατο, ο κ. Μπλίνκεν επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Κατάρ (ο τελευταίος είναι και Πρωθυπουργός του Εμιράτου).

Ενημέρωσε τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry σχετικά με την πρόταση για επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Γάζα και τόνισε τη σημασία της επίτευξης πλήρους κατάπαυσης του πυρός, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών για τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια μεσολάβησης μιας συμφωνίας και για τη διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Του είπε ότι η πρόταση είναι προς το συμφέρον τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων και κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία χωρίς καθυστέρηση, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα παρείχε η συμφωνία στον παλαιστινιακό λαό.

  • Σημειώνουμε ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία του κ. Μπλίνκεν με τον Φιντάν, δεν γίνεται καμία αναφορά σε αμερικανικά “ευχαριστώ” προς τους Τούρκους, όπως άλλες φορές. Αντίθετα τονίζεται η τουρκική σχέση με τη Χαμάς.

Με τον ομόλογο του των Εμιράτων, επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευση για την οικοδόμηση μιας πιο ασφαλούς και ευημερούσας περιοχής και την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ΗΑΕ.

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Εμιράτου, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, για τον αναπόσπαστο ρόλο του Κατάρ στη μεσολάβηση και τη βοήθεια στη διαμεσολάβηση για την ειρήνη. Όπως έκανε και με τον Φιντάν, τόνισε επίσης τη σημασία η Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία χωρίς καθυστέρηση.

Η Τουρκία και το Κατάρ διατηρούν στενή σχέση με τη Χαμάς, και οι Αμερικανοί, δυστυχώς, επιμένουν να τους έχουν συνομιλητές, διότι τα στρατηγικά τους συμφέροντα είναι υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα του …”τρελοκομείου” στην Ουκρανία; Τι σημαίνει η απόφαση για χρήση πολεμικού υλικού; (video) Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: