Η ντροπιαστική απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου ήταν απαράδεκτη και εξυπηρέτησε την κατοχική Τουρκία: Ποιος θυμάται τον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς;

FILE PHOTO: Ο ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης – Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» πραγματοποίησε συγκέντρωση με θέμα τη μη έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιαζ στη Γερμανία μπροστά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Η 2α Ιουνίου 2023 έχει καθιερωθεί ως ημέρα ντροπής για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο.

Ήταν η μέρα που πάνοπλοι αστυνομικοί μιας τουρκοκρατούμενης Δημοκρατίας, παρέδωσαν τον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς στους δήμιούς του, στα όργανα του γερμανικού κράτους, το οποίο -κατ’ εντολήν της Τουρκίας φυσικά- τον ζητούσε διακαώς για να τον δικάσει.

Είχαν προηγηθεί δυόμιση μήνες μιας ανυπόφορης και απάνθρωπης διαδικασίας, με αρχή τη 15η Μαρτίου όταν είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς εκκρεμούσε εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης με μοναδική και αόριστη κατηγορία τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολούθησε μια έντονη διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, με τη νεοσύστατη τότε κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να νίπτει τας χείρας της, αναγνωρίζοντας καιροσκοπικά την ανεξαρτησία της κυπριακής δικαιοσύνης και προβάλλοντας -συνήθως διά στόματος της τότε υπουργού Δικαιοσύνης- μια ψευδεπίγραφη νομιμοφροσύνη που εξυπηρετούσε ασφαλώς την κατοχική Τουρκία.

  • Επρόκειτο ξεκάθαρα για μια υπόθεση που άρχισε στα πιο σκοτεινά κυβερνητικά γραφεία της Τουρκίας και έφτασε στην Ευρώπη μέσω του πιο πιστού συμμάχου της, της Γερμανίας.
  • Ο Κενάν ήταν σε μια μεγάλη λίστα διωκόμενων Κούρδων πολιτικών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, τους οποίους η Τουρκία συνδέει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) χωρίς ασφαλώς αξιόποινες πράξεις.

Ενώ, όμως, αυτό ήταν οφθαλμοφανές, με τα γερμανικά έγγραφα να μην αναφέρουν οτιδήποτε εναντίον του Κούρδου αγωνιστή, αναγνωρισμένου ως πολιτικού πρόσφυγα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε να εγκρίνει την έκδοσή του στη Γερμανία, με την απαράδεκτη απόφαση της 19ης Απριλίου. Το Δικαστήριο ενέκρινε το γερμανικό αίτημα θέτοντας τους εξής δύο όρους: Πρώτον, σε περίπτωση καταδίκης του στη Γερμανία, αυτός να διαμεταχθεί στην Κύπρο ώστε να εκτίσει την ποινή του εδώ και δεύτερον, τη μη επαναπροώθηση ή μεταγενέστερη έκδοσή του στην Τουρκία.

Φυσικά, ασκήθηκε έφεση εναντίον της απόφασης από τον συνήγορο υπεράσπισης του Κενάν, Ευστάθιο Ευσταθίου, ο οποίος έδωσε μια ιστορική νομική μάχη τόσο στη Λάρνακα όσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μαζί με τον Κούρδο αγωνιστή, κατέθεσαν την εξέλιξη της κουρδικής ιστορίας, την ανάγκη των Κούρδων να συγκρουστούν και να αμφισβητήσουν τη μοίρα τους, τόνισαν την κοινή πορεία κυπριακού και κουρδικού λαού. Με αναφορές στον Θεόφιλο Γεωργιάδη, στην ΕΟΚΑ, στο κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, έδωσαν όλες τις ευκαιρίες στους δικαστές για να καταλάβουν ότι ο Κενάν Αγιάς διώκεται για την καταγωγή, την ταυτότητα και τις πολιτικές του πεποιθήσεις και πως ήταν υποχρέωση της Κύπρου να τον προστατεύσει από το τουρκικής έμπνευσης κυνήγι μαγισσών που καλά κρατεί και στην Ευρώπη.

Αλλά όπως ο Επαρχιακός Δικαστής Λάρνακας, έτσι και το τριμελές σώμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και ενέκριναν την έκδοσή του στη Γερμανία. Αρνήθηκαν να τον αφήσουν να ολοκληρώσει τη δική του τοποθέτηση και αποδέχτηκαν ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες για συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν τους ενδιέφερε το ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία το κουρδικό PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ούτε η κατάθεση εμπειρογνώμονα από το Βέλγιο, που κατέστη σαφές πως η σύγκρουση Τουρκίας-Κουρδιστάν δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αντιτρομοκρατικούς όρους.

Δεν τους «βοήθησε» και κανένας να το αντιληφθούν. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σφύριζε αδιάφορα, καρτερώντας από τη Γερμανία να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων -καρτερά, μέρα-νύχτα- ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης κουνούσε το δάκτυλο σε όσους την καλούσαν να παρέμβει -διέδιδε μάλιστα πως ο Κενάν θα δικαστεί για περίεργες δοσοληψίες. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων (πλην του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων, για να είμαστε δίκαιοι) δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους για να αποτρέψουν αυτή τη ντροπή. Και πλέον, ο Κενάν Αγιάς δικάζεται από εχθρικό τριμελές προεδρείο στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χανσεάτης στο Αμβούργο και κρατείται σε άθλιες συνθήκες με σκοπό να φτάσει στα όριά του. Αλλά αυτός ο αγωνιστής, που παίρνει δύναμη από τον Θεόφιλο, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του για το Κουρδιστάν και την Κύπρο, τη δεύτερη πατρίδα του. Παρόλο που τον πρόδωσε, τόσο άνετα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο «χρήσιμος» ηλίθιος(;) Αλεξάντερ Ντάουνερ δίπλα στον Ερσίν Τατάρ: Δεν είναι ο πρώτος που χρησιμοποιείται από τους Τούρκους, το “Τουρκικό Λόμπι” δουλεύει καλά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: