Οι Νew Υork Τimes για το ταυτοτικό δράμα της Βόρειας Μακεδονίας: Κράτος 33 ετών που τιμά ως ήρωες Έλληνες και Βούλγαρους – Το ιστορικό μιας βαλκάνιας διένεξης

People walk next to the monument of Filip II of Macedonia in the center of the FYROM capital Skopje. EPA/GEORGI LICOVSKI




Οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο του Andrew Higgins με τίτλο Who Owns Alexander the Great? It’s a Diplomatic Minefield που αναφέρεται διεξοδικά στο ιστορικό της διένεξης της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, αλλά και με την Βουλγαρία για άλλες ιστορικές διεκδικήσεις.

Επίσης αναφέρεται στις ενδείξεις ότι η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θέλει να αφαιρέσει το «βορεια» από την ονομασία της χώρας, εξοργίζοντας έτσι την Ελλάδα.

Το άρθρο έχει ως εξής:

Το κέντρο των Σκοπίων, η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, μιας βαλκανικής χώρας που γεννήθηκε πριν από μόλις 33 χρόνια ως ανεξάρτητο κράτος, είναι γεμάτο ιστορία. Ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει πάνω από την κεντρική πλατεία. Ένα του πατέρα του, του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, δεσπόζει πάνω από μια κοντινή πλατεία πάνω σε ένα τεράστιο βάθρο. Η πόλη είναι επίσης γεμάτη με χάλκινα, πέτρινα και γύψινα αφιερώματα σε γενιές άλλων ηρώων από αυτό που η χώρα θεωρεί ως την ένδοξη και πολύ μακρά ιστορία της.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας που εμφανίζεται διεκδικείται από άλλες χώρες. Η σημερινή Βόρεια Μακεδονία, που γεννήθηκε από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, δεν έχει καμία πραγματική σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος έζησε πριν από 2.000 χρόνια πιο κάτω, στη σημερινή Ελλάδα, ενώ πολλές από τις άλλες ιστορικές προσωπικότητες που τιμώνται με αγάλματα είναι Βούλγαροι.

Η Slavica Babamova, η διευθύντρια του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου [..] είπε ότι ήταν αναστατωμένη από την πληθώρα των αγαλμάτων, που έστησε η χώρα της σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει ένα κράτος και μια εθνική ταυτότητα. «Έχουμε τόσο πλούσια δική μας ιστορία – και τόσα πολλά πράγματα να πούμε. Αλλά δεν βλέπω καμία ανάγκη να προωθήσουμε όλο αυτό το υπερβολικό μάρκετινγκ», είπε, δείχνοντας προς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Πιο σημαντικά για τη Βόρεια Μακεδονία και αναμφισβήτητα μέρος της ιστορίας είναι η χρυσή νεκρική μάσκα και άλλα εντυπωσιακά αντικείμενα που προϋπήρχαν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βρέθηκαν σε μια αρχαία νεκρόπολη κοντά στο χωριό Trebenishte στη Βόρεια Μακεδονία, είπε.

Η οικοδόμηση της ταυτότητας της Βόρειας Μακεδονίας έχει εξοργίσει εδώ και καιρό την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί την αρχαία Μακεδονία ως μέρος της δικής της κληρονομιάς και έχει μια περιοχή που φέρει το όνομά της. [..]

Ο κ. Mucunski, αναπληρωτής ηγέτης του νέου κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι η συμφωνία του 2018 με την Ελλάδα να παραδίδει το όνομα Μακεδονία ως όνομα της χώρας θα τιμηθεί ως “πολιτική και νομική πραγματικότητα”, αλλά πρόσθεσε: «Μας αρέσει; Όχι! ».

Ο Dalibor Jovanovski, ένας διακεκριμένος ιστορικός των Σκοπίων, δήλωσε ότι δεν του αρέσει ούτε το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά το βλέπει ως το ατυχές τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο καθένας πάντα πιστεύει ότι η Ιστορία ανήκει μόνο σε αυτόν, ότι δεν υπάρχει κοινή ιστορία», είπε. «Αλλά σε αυτό το μέρος του κόσμου, όλα είναι ρευστά. Όλα είναι ανακατεμένα», ανέφερε. [..]

Η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Bisera Kostadinov-Stojchevska, δήλωσε ότι σχεδίαζε να καθαρίσει την πόλη τουλάχιστον από ορισμένα από τα αγάλματα μεταφέροντας τα σε ένα πάρκο έξω από την πόλη. Αλλά τα παράτησε, αφού το προσωπικό της, που είχε λάβει εντολή να ψάξει για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χωροταξίας, διαπίστωσε ότι “δυστυχώς, όλα ήταν νόμιμα”.

Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να απαλλαγεί από μια μεγάλη αναπαράσταση του τσάρου Σαμουήλ, ενός Βούλγαρου βασιλιά του 10ου αιώνα. Το άγαλμα, το οποίο βλέπει προς τον Αλέξανδρο, δεν είναι μόνο άσχημο και εμποδίζει τη θέα, αλλά και “ενοχλεί πραγματικά τους Βούλγαρους”, είπε.

Ούτε η ίδια είναι μεγάλη θαυμάστρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Δεν αισθάνομαι καθόλου συνδεδεμένη μαζί του. Ούτε γλωσσικά, ούτε πολιτιστικά, ούτε συναισθηματικά», τόνισε.

New York Times [Who Owns Alexander the Great? It’s a Diplomatic Minefield]

Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει πιστό ψηφιακό αντίγραφο της Αγιά Σοφιάς για να την ξαναχτίσουν ακριβώς ίδια αν γκρεμιστεί από σεισμό: Στην παραμικρή λεπτομέρεια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: