Οι νικητές, οι χαμένοι και το τεράστιο ρίσκο του Εμανουέλ Μακρόν: Δυσοίωνη η νέα εικόνα της Ευρώπης την επομένη των εκλογών [video]

CSU’s top candidate in the European elections, the EPP Group Chairman in the European Parliament Manfred Weber (L), European Commision President Ursula von der Leyen (2-L) and Bavarian Premier Markus Soeder (2-R) hold hands, at the end of the final campaign rally of CDU and CSU for the European elections in Munich Germany, 07 June 2024. EPA/ANNA SZILAGYI




H Ευρώπη μίλησε. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι ψήφισαν για να επιλέξουν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την αυξανόμενη υποστήριξη προς την ακροδεξιά να ωθεί τελικά τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία.

Κι ενώ η καταμέτρηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, γίνεται πλέον σαφές ποιοι είναι οι νικητές και οι ηττημένοι στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ηγέτιδα της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εδραίωσε τον ρόλο της ως βασικό κέντρο εξουσίας στις Βρυξέλλες με εκτιμώμενο ποσοστό 28% των ψήφων, ενώ στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε τόσο άσχημες επιδόσεις που εξαναγκάστηκε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι νικητές:

  • Ο Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία, της Μαρί Λεπέν, που νίκησε με διαφορά στη Γαλλία. Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε πρόωρες εκλογές.
  • Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που παρέμεινε η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο και κέρδισε 13 έδρες σε σχέση με το 2019.
  • Η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, για την σφράγισε τον ρόλο της ως παράγοντα εξελίξεων στην Ευρώπη, κεδρίζοντας πάνω από 27%.

Οι ηττημένοι:

  • Οι Πράσινοι στην Αυστρία και τη Γερμανία, για τις πολύ χειρότερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες.
  • Η φιλελεύθερη ομάδα Renew σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς έχασε 20 έδρες σε σχέση με το 2019.
  • Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία: Το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς τερμάτισε στην κοινή δεύτερη θέση με το ακροδεξιό AfD, πίσω από το ΕΛΚ.

Το μεγάλο ρίσκο του Μακρόν

Σίγουρα στην πιο δραματική εξέλιξη της βραδιάς, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα τέλη του μήνα, μετά τη μεγάλη νίκη της αντιπάλου του, του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, στην ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό του κόμματος του σημερινού προέδρου.

Η σύνθεση των ευρωπαϊκών κομμάτων στη Βουλή Πηγή Photo: European Parliament

Ανακοινώνοντας τη διάλυση του κοινοβουλίου, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι δύο γύροι ψηφοφορίας θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε τη δραματική και αιφνιδιαστική απόφαση σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Μέγαρο των Ηλυσίων, μία ώρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των exit polls στις ευρωεκλογές της Γαλλίας.

«Άκουσα το μήνυμά σας», είπε ο πρόεδρος στους Γάλλους ψηφοφόρους, «και δεν θα το αφήσω χωρίς απάντηση». «Η Γαλλία χρειάζεται μια ξεκάθαρη πλειοψηφία με ηρεμία και αρμονία», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί από την πρόοδο της ακροδεξιάς «παντού στην ήπειρο».

Η Λεπέν, η οποία έχει ηττηθεί δύο φορές από τον κ. Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, σήκωσε αμέσως το γάντι, λέγοντας ότι το κόμμα της είναι «έτοιμο να ασκήσει εξουσία, έτοιμο να βάλει τέλος στη μαζική μετανάστευση».

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί τεράστια έκπληξη για τη χώρα και τεράστιο ρίσκο για τον πρόεδρο Μακρόν, σχολιάζει το BBC. Θα μπορούσε να είχε αντιδράσει διαφορετικά. Θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει, εξηγώντας τη μαζική νίκη της ακροδεξιάς ως ευρωπαϊκή εκτροπή που θα διορθωθεί σε πιο σημαντικές εκλογές.

Θα μπορούσε να είχε εμπιστευτεί το επικείμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία και κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για να κρατήσει το μυαλό του κόσμου μακριά από την πολιτική για μερικούς μήνες.

Αλλά μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ο πρόεδρος το είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων την απάντησή του. Σίγουρα το αποτέλεσμα ήταν ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο των δημοσκοπήσεων, οπότε θα είχε αρκετό χρόνο να εξετάσει τις επιλογές του.

Το γεγονός είναι ότι βρισκόταν σε τέλμα. Χωρίς πλειοψηφία, το να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο από την Εθνοσυνέλευση είναι ήδη ένας αγώνας. Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα εναντίον του, οποιαδήποτε νέα ψηφοφορία- για παράδειγμα ο επερχόμενος προϋπολογισμός – θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτική.

Προφανώς, ο πρόεδρος ελπίζει ότι το κόμμα της Αναγέννησης θα μπορέσει να αντεπιτεθεί στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου. Ή ότι και άλλα κόμματα θα τα πάνε καλύτερα.

Αλλά πρέπει να εκτιμήσει ότι οι πιθανότητες ευνοούν μια ακόμη νίκη του Εθνικού Συναγερμού. Ίσως όχι τόσο σαρωτική όσο το αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά αρκετή για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Και τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε μια πρωθυπουργό Μαρίν Λεπέν, ή ακόμη και τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Με πληροφορίες από BBC, Euronews

Σε καθεστώς σοκ η διεφθαρμένη Ευρώπη: Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου σκιαγραφούν τις προθέσεις τους για τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: