Επιζώντες του Ολοκαυτώματος απευθύνουν δραματική έκκληση στα «εγγόνια τους»: Σταματήστε την επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη [video] 

File Photo Former prisoner Eva Umlauf at the site of the Auschwitz-Birkenau Nazi German concentration and extermination camp on the 78th anniversary of its liberation in Oswiecim, Poland, 27 January 2023. EPA/Zbigniew Meissner POLAND OUT




Κοινή έκκληση πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτό το Σαββατοκύριακο απηύθυνε μια ομάδα επιζώντων του Ολοκαυτώματος προτρέποντας τους νεότερους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το δικαίωμά τους για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να πάρει την εξουσία.

«Για εκατομμύρια από εσάς, η ευρωπαϊκή κάλπη είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη ζωή σας. Για πολλούς από εμάς θα μπορούσε να είναι η τελευταία», γράφουν οι οκτώ επιζώντες, στην επιστολή. «Εμείς δεν μπορούσαμε να αποτρέψουμε [την άνοδο του ναζισμού] τότε, αλλά εσείς μπορείτε σήμερα».

Η επιστολή απευθύνεται: «Στις εγγονές και τους εγγονούς μας, στους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, σε όλους τους δημοκράτες».

Η ανοιχτή επιστολή συντονίστηκε από το Avaaz, ένα παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα πολιτών, το οποίο έχει κάνει εκστρατεία για μεγαλύτερη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές.

«Οι ομοιότητες μεταξύ του τότε και του τώρα είναι υπαρκτές»

Η Εύα Ούμλαουφ, η οποία επέζησε από το Άουσβιτς, όπου βρέθηκε σε ηλικία δύο ετών με τη μητέρα της, δήλωσε: «Ο αριθμός που έβαλαν στο χέρι μου είναι μια συνεχής υπενθύμιση, μια προειδοποίηση για μια άλλη εποχή, η οποία δεν πρέπει να επιστρέψει ποτέ. Αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ενεργό συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το μίσος και η προπαγάνδα που πέσαμε θύματα τότε δεν θα επαναληφθούν».

Η 81χρονη, της οποίας τα απομνημονεύματα «Το νούμερο στον καρπό σου είναι μπλε σαν τα μάτια σου» θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά στις 20 Ιουνίου, δήλωσε ότι η άνοδος της δημοτικότητας της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στη Γερμανία, όπου 64,9 εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από οποιαδήποτε χώρα, καθιστά αυτές τις εκλογές πιο κρίσιμες από κάθε άλλη τον τελευταίο καιρό.

File Photo US President Joe Biden (R) greets Holocaust survivors and families during the US Holocaust Memorial Museum’s Days of Remembrance ceremony at the US Capitol Building in Washington, DC, USA, 07 May 2024. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

«Αν κοιτάξετε το πρόγραμμα του AfD, πώς είναι εναντίον των γυναικών, των αλλοδαπών, των Εβραίων και πώς συμμετείχαν σε ένα λεγόμενο συνέδριο για τη μετανάστευση με σκοπό να ξεφορτωθούν τους αλλοδαπούς από τη Γερμανία, πώς οι υποστηρικτές τους διατυμπανίζουν το ναζιστικό σύνθημα: “Η Γερμανία για τους Γερμανούς”. Υπάρχουν σαφείς παραλληλισμοί με το παρελθόν».

«Πάρτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – αυτά τα κόμματα είναι πολύ, πολύ ενεργά σε πολλά κανάλια προσπαθώντας να προσελκύσουν νέους ανθρώπους, όπως ο Χίτλερ και ο υπουργός προπαγάνδας του, ο Γιόζεφ Γκέμπελς, έκαναν τόσο αποτελεσματικά με πολύ λιγότερα μέσα».

Μιλώντας μέσω βίντεο από το σαλόνι του στη Στοκχόλμη, ο Βάλτερ Φρανκενστάιν, ο οποίος αναγκάστηκε να κρυφτεί στο υπόγειο του Βερολίνου για 25 μήνες, δήλωσε: «Οι ομοιότητες μεταξύ του τότε και του τώρα είναι υπαρκτές, καθώς βλέπουμε τα πολιτικά κόμματα να συγκεντρώνουν τους δυσαρεστημένους και να υποδαυλίζουν τη δυσαρέσκεια, όπως ακριβώς έκανε και ο Χίτλερ… Δεν είναι καλό για τους νέους να λένε: “Δεν ξέρω ποιον να ψηφίσω, προτιμώ να μην ψηφίσω”. Όσο καλή ή κακή κι αν είναι μια δημοκρατία, είναι πάντα καλύτερη από μια δικτατορία».

Ο Φρανκενστάιν, ο οποίος πρόκειται να γιορτάσει τα 100α γενέθλιά του στις 30 Ιουνίου, δήλωσε: «Το καλύτερο δώρο γενεθλίων για μένα θα ήταν αν όλοι ψήφιζαν ένα δημοκρατικό κόμμα για να διασφαλίσουν τη δημοκρατία μας, η οποία είναι πολύτιμη».

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο για την προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 190 εκατομμύρια φορές, ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, απευθύνονται επίσης στα εγγόνια τους, με το σύνθημα: «Χρησιμοποιήστε την ψήφο σας ή άλλοι θα αποφασίσουν για εσάς».

Περίπου 373 εκατομμύρια πολίτες στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με πληφοροφορίες από Guardian

Ο Σαρλ Μισέλ συνωμοτεί να εξοντώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βοούν οι Βρυξέλλες για την πλεκτάνη, τα παρασκήνια και τα πιθανά σενάρια λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: