Η νέα μεγάλη τραγωδία: Όλοι εγκωμιάζουν το αγαθό της ειρήνης, αλλά την ίδια στιγμή όλοι προετοιμάζονται για νέο πόλεμο… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Το συμπέρασμα από τις επαφές του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και άλλων ανώτερων αξιωματούχων του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, είναι αυτό: Όλοι εγκωμιάζουν το αγαθό της ειρήνης, αλλά την ίδια στιγμή όλοι προετοιμάζονται για νέο πόλεμο, μεταξύ του Εβραϊκού Κράτους και της Χεζμπολάχ.

Επίσης, -όπως προειδοποιούν οι Αμερικανοί- αυτός ο πόλεμος θα εξελιχθεί σε περιφερειακό με επέκταση στη Συρία, και με τη συμμετοχή του Ιράν.

Ξεχωριστές επαφές από τον σκληρό Γκάλαντ είχαν και ανώτερα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Εξέφρασαν τις ίδιες θέσεις και ενημέρωσαν ότι το Εβραϊκό Κράτος είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και για την ειρήνη, αν και θεωρείται υποκριτική η ισραηλινή στάση για το συγκεκριμένο θέμα.

  • Εδώ στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι υπέρ του πολέμου με τη Χεζμπολάχ και αυτή η εξέλιξη τους φέρνει σε δύσκολη θέση διότι και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η τρομοκρατική οργάνωση πρέπει να εκλείψει.

Όπως έχουμε μεταδώσει πολλές φορές, εάν το Ισραήλ επιλέξει τον πόλεμο, ο Λευκός Οίκος θα το στηρίξει, διότι η ενέργεια του θεωρείται αμυντική, όχι επιθετική, θεωρείται απάντηση στον τρομοκρατική δράση της Χεζμπολάχ.

Πριν αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ, ο Γκάλαντ συναντήθηκε με δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές του.

Το πρώτο μήνυμα το έστειλε στη Χεζμπολάχ αλλά και σε όσους εναντιώνονται στις πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ. Με λίγα λόγια, ζήτησε να μαζέψουν την οργάνωση, διότι διαφορετικά εάν ξεσπάσει πόλεμος, ο ισραηλινός στρατός θα  προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη χώρα πίσω «στη λίθινη εποχή». Δήλωση που προκάλεσε ανατριχίλα…

Και συνδύασε ξανά την παραπάνω απειλή με κάλεσμα για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για την κρίση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ο Γκάλαντ ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών για την ισχυρή υποστήριξή στο κράτος του Ισραήλ.

Και αποκάλυψε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την προμήθεια πολεμικού υλικού.

Είπε ότι ήρθησαν τα εμπόδια και τα σημεία συμφόρησης, για να προχωρήσουμε σε μια σειρά θεμάτων, και “πιο συγκεκριμένα στο θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων και της παράδοσης πυρομαχικών που πρέπει να παραλάβει το κράτος του Ισραήλ”.

Πάντως, προκάλεσε εντύπωση η δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος επιβεβαίωσε την ατσάλινη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε, και απέναντι στις απειλές από τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η λιβανική Χεζμπολάχ.

Ο κ. Σάλιβαν επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί στρατιωτικά και να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του που υποστηρίζονται -το επαναλαμβάνει- από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC):

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ στον Λευκό Οίκο.

Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αποκλιμάκωση και μια διπλωματική επίλυση των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στο Λίβανο που θα διασφάλιζε την επιστροφή τόσο των ισραηλινών όσο και των λιβανέζικων οικογενειών στα σπίτια τους στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης την άνευ προηγουμένου υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ σήμερα στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μαζί με την απελευθέρωση ομήρων.

Ο υπουργός Gallant επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης για τη συμφωνία, όπως περιγράφεται από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την G7 και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Σάλιβαν επιβεβαίωσε την ατσάλινη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ, μεταξύ άλλων απέναντι στις απειλές από τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η λιβανική Χεζμπολάχ.

Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αποκλιμάκωση και μια διπλωματική επίλυση των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στο Λίβανο που θα διασφάλιζε την επιστροφή τόσο των ισραηλινών όσο και των λιβανέζικων οικογενειών στα σπίτια τους στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης την άνευ προηγουμένου υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Ο κ. Σάλιβαν επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί στρατιωτικά και να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο κ. Sullivan και ο υπουργός Gallant συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την ανάγκη να αυξηθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο κ. Sullivan αναγνώρισε τις προσωπικές προσπάθειες και την ηγεσία του Υπουργού Gallant να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Ο κ. Sullivan έθεσε επίσης τη σημασία της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη, ώστε να συμπεριληφθεί η μεταφορά των εσόδων από την εκκαθάριση στην Παλαιστινιακή Αρχή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ομιλούν για ειρήνη αλλά σκέφτονται μόνο τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, στη Βηρυτό και στην Ουάσιγκτον: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: