Η κουβέντα του Προέδρου Μπάιντεν που έδειξε το μεγάλο χάσμα που τον χωρίζει από τον Νετανιάχου: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Μία συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στο περιοδικό TIME, πριν από οκτώ μέρες, προκαλεί αναταράξεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Ιερουσαλήμ.

Αλλά μπορεί και να αποδεικνύει αυτό που τονίζουμε συχνά, ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ είναι ανύπαρκτη.

Ο κ. Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να καθυστερεί το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς για καθαρά πολιτικούς λόγους. Και προφανώς εννοεί τα προβλήματα του για θέματα διαφθοράς, του Πρωθυπουργού και της συζύγου του.

Και αυτό, επειδή συμφώνησε με την ερώτηση που υπέβαλε ο δημοσιογράφος του περιοδικού.

  • Τον ρώτησε αν πιστεύει ότι ο κ. Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε; “Υπάρχει κάθε λόγος οι άνθρωποι να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα”.

Οι δύο ηγέτες γνωρίζονται πολλά χρόνια, είχαν μία φιλική σχέση εδώ και μερικές δεκαετίες, αλλά δεν έλειπαν οι συγκρούσεις, και για ιδεολογικούς λόγους, ο ένας είναι κεντροδεξιός και άλλος κοντά στην ακροδεξιά. Επίσης, και είναι το πιο σημαντικό, έχουν διαφορές για τον τρόπο επίλυσης του Μεσανατολικού.

Όμως, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016 και τη στενή σχέση που αναπτύχθηκε με τον Νετανιάχου, λέγεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχασε εντελώς την εμπιστοσύνη του προς τον Ισραηλινό ηγέτη. Βέβαια, οι πολλοί ψήφοι των Εβραιο-Αμερικανών αναγκάζουν τον κ. Μπάιντεν να υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ.

Για να κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο χρειάζεται τους Αμερικανούς εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι θα εξαρτήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν από τις αποφάσεις του κ. Μπάιντεν για το Ισραήλ.

Πραγματικά περπατά σε τεντωμένο σχοινί, διότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει και μία αριστερή πτέρυγα που έχει ανέβει κυριολεκτικά στα κάγκελα. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς χαρακτήρισε τον Νετανιάχου εγκληματία πολέμου.

Στη συνέντευξη του στο ΤΙΜΕ, ο κ. Μπάιντεν επέμενε επίσης πως “είναι αβέβαιο” ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Άρα η Αμερική συνεχίζει να στηρίζει το Ισραήλ και στο θέμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να υποστηριχθεί η πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, κυκλοφόρησε χθες νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα υποστηρίζει το σχέδιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι για να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα μέσω της κατάπαυσης του πυρός και υπογραφής συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι Αμερικανοί απαιτούν και ειδική αναφορά στην Χαμάς για να αποδεχθεί το σχέδιο, μία παράγραφος για την οποία αναμένονται αντιδράσεις.

Το σχέδιο ψηφίσματος θα «χαιρετίζει» την πρόταση του Ισραήλ που ανακοινώθηκε την 31η Μαΐου από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θα «καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί πλήρως και να εφαρμόσει όσα προβλέπει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δύο αιματηροί πόλεμοι που ίσως αποφασίσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: