Η Κύπρος είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ: Αναγνωρίζεται η στρατηγική και η στρατιωτική της αξία, λόγω απομακρύνσεων Αμερικανών πολιτών και της Αμάλθειας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος έγινε δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Φωτογραφία via State Department




Ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί αναγνώριση της Κύπρου ως αξιόπιστου και προβλέψιμου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα παραπάνω ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες διπλωματικές πηγές, έπειτα από την ανακοίνωση της έναρξης του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, σε συνέχεια της σημερινής του συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η θεσμοθέτηση του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί απόδειξη της ποιότητας και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εντάσσει την Κύπρο σε μια κατηγορία ακόμη 30 κρατών, με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τακτική τομεακή συνεργασία σε στρατηγικούς κατά περίπτωση τομείς, εκ των οποίων 13 κράτη μέλη της ΕΕ.

Προσέθεσαν ότι πλέον ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι θεσμικά κατοχυρωμένος, έχοντας δομή, διάρθρωση και τακτική βάση, με τις αντιπροσωπείες των χωρών να συναντώνται σε ετήσια βάση με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας, σε θέματα εμπορίου και προώθησης κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, στις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, σε ζητήματα σχετικά με αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο, ευκαιρίες για νέους, έρευνα και τεχνολογία στα αμερικανικά πανεπιστήμια, την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Συμπλήρωσαν ότι υπάρχει πλέον γραφειοκρατικά μία δομή στις ΗΠΑ, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ασχολείται με την Κύπρο, η οποία καθίσταται στρατηγικός εταίρος και η στρατηγική της αξία στην περιοχή αναγνωρίζεται ως αποτέλεσμα εξελίξεων όπως οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών, η στρατιωτική συνεργασία και το σχέδιο Αμάλθεια.

Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευάγγελο Σάββα και την Αμερικανίδα Πρέσβειρας στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας πτήσεων και με την οποία μπαίνει στο τελικό στάδιο η προοπτική ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program), με στόχο την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η ε/κ πλευρά αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσθέτοντας ότι κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Κόμπος συζήτησε επίσης την ενεργειακή πτυχή της διμερούς συνεργασίας, καθώς και γενικότερα θέματα ασφάλειας με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Προσέθεσαν ότι η κ. Ολγκίν αναμένεται στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η υποβολή της έκθεσής της προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ περί τις αρχές Ιουλίου, και αναλόγως εξελίξεων που θα προκύψουν από την κάθοδό της στην Κύπρο, από τις επαφές της και από το περιεχόμενο της έκθεσης θα διαφανεί και η προσέγγιση του ίδιου του κ. Γκουτέρες στο διάστημα, που θα μεσολαβήσει μέχρι την προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα ως προς τα θέματα ενέργειας, τονίστηκε ότι η κυπριακή πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εμπλοκής των αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί αυτή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, ενώ σε σχέση με πιθανές εξελίξεις στα εξοπλιστικά, υπογραμμίστηκε ότι η κυπριακή πλευρά έδωσε εκ νέου έμφαση στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο, ως προς το οποίο εκκρεμεί υιοθέτηση νομοθεσίας για πενταετές πλαίσιο εξέτασης και το οποίο επηρεάζει άμεσα τον εξοπλιστικό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και άπτεται όλων των πυλώνων της διμερούς συνεργασίας, ενώ πέραν των ανωτέρω, σημειώθηκε ότι σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης του Εκπαιδευτικού Κέντρου Cyclops στη Λάρνακα.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Λευκωσία με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, κατέληξαν.

ΚΥΠΕ/ΚΑ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Ανακοινώθηκε ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών: “Σημαντική ημέρα για τις σχέσεις”, είπε ο Μπλίνκεν στον Κωνσταντίνο Κόμπο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: