Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Μπλίνκεν στον Κόμπο, μία νέα εταιρική σχέση ΗΠΑ και Κύπρου, ξεκινά: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μία συνάντηση, που αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως σημειώσαμε στο χθεσινό μας κείμενο, ο κ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου με την Κύπρο. Είναι μία απόφαση που προσπάθησαν να αποτρέψουν οι Τούρκοι, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν διότι οι Αμερικανοί πρωτίστως βλέπουν τα συμφέροντα τους. Και αυτή τη στιγμή έχουν στρατηγικό συμφέρον να συνεργαστούν με την Κύπρο, λόγω της τοποθεσίας της. Όχι επειδή ξαφνικά την αγάπησαν…

Η Μεγαλόνησος είναι το πλέον στρατηγικό σημείο και στη Μεσόγειο αλλά και για τις χώρες που ενδιαφέρονται για τη Μέση Ανατολή. Αποδείχθηκε σίγουρα με την Αμάλθεια και την αποστολή του ανθρωπιστικού πακέτου στους άμοιρους Παλαιστίνιους της Γάζας, και λύθηκαν άμεσα θέματα που αφορούσαν την ανθρωπιστική βοήθεια.

  • Η Κύπρος έσωσε τη φήμη της Αμερικής και γενικότερα της Δύσης. Αλλά το νησί προσφέρει και άλλες λύσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια -και όχι μόνο. Θα μπορούν οι Αμερικανοί να διατηρούν δυνάμεις που θα σπεύδουν να σώσουν αμερικανικές και άλλες ζωές που κινδυνεύουν.

Και όταν οι Αμερικανοί ομιλούν για την ασφάλεια εντοπίζουν πρώτα τον στρατηγικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μία χώρα.

Ο διάλογος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και η επόμενη στην Ουάσιγκτον.

Ο στρατηγικός διάλογος περιλαμβάνει όλους θα έλεγα τους τομείς συνεργασίας, είναι ένα πακέτο που συνήθως δίνεται στους ισχυρούς και στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, άρα είναι επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης που κατάφερε να εισέλθει στην ομάδα των εκλεκτών. Στρατηγικό διάλογο με την Ουάσιγκτον έχουν μόνο 33 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα!

Και το λέω αυτό, επειδή υπήρξαν κατηγορίες, που αποδείχθηκαν ψεύτικες, για σχέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τη Μόσχα. Με τη συμφωνία αυτή αποδεικνύεται ότι οι Αμερικανοί δεν πίστεψαν τις κατηγορίες, που ξεκίνησαν από τις Βρυξέλλες. Και σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του πρόσφεραν τον στρατηγικό διάλογο.

Πρέπει να αναφέρω ότι ο κ. Κόμπος άφησε πολύ καλές εντυπώσεις εδώ στην Ουάσιγκτον, και στο Κογκρέσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επισκέφθηκε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όπου είχε συνάντηση με ένα εκ των πλέον στενών συνεργατών του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ μετά τον κ. Μπλίνκεν πήγε στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησε θέματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας.

Οι Αμερικανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για την ηλεκτρική διασύνδεση από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Επίσης και για τη συνεργασία των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών,της ExxonMobil και της Chevron με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιθυμία τους είναι να προχωρήσουν τάχιστα και τα δύο έργα.

Για μία σημαντική ημέρα για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογο του.

Κρατάμε τη φράση ότι ο στρατηγικός διάλογος είναι πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Η Κύπρος –τόνισε ο κ. Μπλίνκεν- είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή (της Μεσογείου). Είναι μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά…

Πως αλλάζουν οι καιροί…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μία μεγάλη μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία: Η Ουάσιγκτον προσφέρει στρατηγική συμμαχία στη Λευκωσία παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: