Η Κύπρος, η αμαρτωλή Ε.Ε και οι ένοχοι Αμερικανοί: Το στρατηγικό βάθος και το στρατηγικό έλλειμμα, τα κέρδη που πρέπει να αναζητήσει η Λευκωσία από την Ουάσιγκτον

Republic of Cyprus Foreign Minister Constantinos Kombos at the Department of State in Washington, D.C., June 17, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Με την πρόσφατη στρατηγική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος τριαντατριών χωρών με τις οποίες η Αμερική διαθέτει θεσμικά δομημένο διάλογο σε διάφορους τομείς.

Η κυπριακή συμφωνία περιλαμβάνει την ασφάλεια και την ενέργεια, πέρα από την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό κ.ά. Στην πράξη, η στρατηγική αυτή συμφωνία αποτελεί αλλαγή στην αμερικανική θεώρηση της Ανατολικής Μεσογείου με στρατηγικό βάθος για περαιτέρω συνεργασία.

Στην εποχή του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης (1950-1990), τα αμερικανικά συμφέροντα κατέτασσαν την Τουρκία ως σημαντικότερο σύμμαχό τους και υποδεέστερη την Ελλάδα και κατ΄επέκταση την Κύπρο.

Σ΄ εκείνο το περιβάλλον με «αναλώσιμη» την Κύπρο για τις ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία αναζήτησε διεθνή στηρίγματα και εξοπλισμούς από άλλους για να αποτρέψει τους τουρκικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς.

  • Ταυτόχρονα, με την Ελλάδα και την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, πρώτιστο για τα αμερικανικά συμφέροντα ήταν η αποφυγή ενός γενικευμένου Ελληνοτουρκικού πολέμου που θα τίναζε την νοτιο-ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό αποτελούσε «πλεονέκτημα» για τον Ελληνισμό για αποτροπή μιας τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ήταν εκείνο το «πλεονέκτημα» που η χούντα των Αθηνών κατέστρεψε προκαταβολικά συμφωνώντας με ΗΠΑ-Τουρκία στο σχέδιο για προδοσία της Κύπρου, διενεργώντας το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου και ακολούθως εγκαταλείποντας την Κύπρο στον τουρκικό Αττίλα, το 1974.

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η καθοριστική στάση της γύρω από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ με σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένης της άμυνας, διατηρώντας ταυτοχρόνως καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα, ανέδειξαν την Κύπρο ως αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή.

Δεδομένης και της πλέον στενής συνεργασίας στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι ΗΠΑ έχουν αξιολογήσει για πρώτη φορά τη γεωγραφική και στρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έξω από τις ελληνοτουρκικές «ανισορροπίες» δεκαετιών και εις βάρος του Ελληνισμού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρό κέρδος που ενισχύει τον ρόλο και τη διεθνή της υπόσταση ως αξιόπιστος εταίρος στην Αν. Μεσόγειο.

Κάποιοι δικοί μας επιμένουν σε δογματισμούς από το παρελθόν και δεν αντιλαμβάνονται το διαφορετικό γεωπολιτικό παιγνίδι ενώπιον μας.

Άλλοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία, μονίμως οι κατευναστές, βλέπουν μόνο κινδύνους και απειλές, που υπάρχουν αλλά … «χωρίς να σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται». Χωρίς αμυντικές και πολιτικές συμμαχίες που αναπόφευκτα δημιουργούν τριγμούς κι αντιδράσεις, ουσιαστικά οφέλη δεν μπορεί να υπάρξουν.

Για δεκαετίες τα αμερικανικά συμφέροντα επέλεγαν την Τουρκία εις βάρος μας, θεωρώντας μας αναλώσιμους. Τώρα, οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Τουρκία αλλά κάνουν επιλογές που εξοργίζουν το τουρκικό καθεστώς.

  • Επομένως, η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ πρέπει να έχει στρατηγικό βάθος για «διπλό» κέρδος: Η Κύπρος κερδίζει εκείνο που δεν κερδίζει ο τουρκικός επεκτατισμός και ο συνεχιζόμενος Αττίλας.

Το στρατηγικό έλλειμμα αφορά τη σχέση Κύπρου-ΕΕ, όπου ευνοϊκές συνθήκες ανά καιρούς εξανεμίστηκαν με συναίνεση Αθήνας-Λευκωσίας.

Σήμερα, κάποιοι στις Βρυξέλλες μάς θεωρούν δεδομένους κι «αναλώσιμους» αλλά η Κύπρος πρέπει να «εισπράξει» έναντι των θυσιών και της ευθυγράμμισής της με τα συμφέροντα της ΕΕ.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Υποταγή» της Ευρώπης ή σωτηρία της; Φανταστείτε, στον 2ο γύρο των προεδρικών της Γαλλίας να βρίσκονται οι υποψήφιοι των Ισλαμιστών και της Ακροδεξιάς!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: