Η Κύπρος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει εισβολή και κατοχή, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον Ζελένσκι: Απόλυτη η συμπαράσταση της Λευκωσίας…

epa11414605 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and President of Cyprus Nikos Christodoulides (L) hold a bilateral meeting during the Summit on peace in Ukraine in Stansstad near Lucerne, Switzerland, 16 June 2024. EPA, ALESSANDRO DELLA VALLE, POOL




Την εισβολή και κατοχή της Κύπρου συνέδεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την τραγωδία της Ουκρανίας, η οποία είναι θύμα της άνανδρης επιθετικότητας της Ρωσίας, κατά την παρουσία του στην Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη, που έγινε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι “η Κύπρος γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι σημαίνει εισβολή και κατοχή”.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε την προσήλωση και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνάντησε τον κ. Ζελένσκι στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου για την Ειρήνη στην Ουκρανία που διεξήχθη την Κυριακή στο Μπούργκενστοκ, της Ελβετίας.

Επίσης στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίον είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν την άτυπή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στην οποία και θα συμμετάσχουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στάση αρχών που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, σε παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου, και συγκεκριμένα κατά τη θεματική για την επισιτιστική ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το φαινόμενο ως ένα εκ των κρισιμότερων ανθρωπιστικών ζητημάτων της εποχής μας και αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει βοήθεια, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες για απρόσκοπτη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα καταδεικνύει όχι μόνο την ισχυρή βούληση, αλλά και την ετοιμότητα της Κύπρου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να συνεισφέρει με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Εξάλλου, μιλώντας κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε όλοι εδώ για να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη της. Η ευρεία συμμετοχή ηγετών στη Σύνοδο αυτή αντανακλά την ισχυρή μας προσήλωση σε μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε, επίσης, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί. Η παρανομία που πηγάζει από την εισβολή, την κατοχή και τη χρήση βίας δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή και δεν θα αναγνωριστεί ποτέ”.

Είπε ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, πως «παραμένουμε στο πλευρό της Ουκρανίας, βοηθώντας όλες τις δίκαιες προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο σεβασμός μας στo απαραβίαστο των συνόρων, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία όλων των κρατών είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλα τα κράτη παγκοσμίως».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη χθες το απόγευμα από την Ελβετία στις Βρυξέλλες.

«Επέστρεψε» ο επί 50 χρόνια αγνοούμενος στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης, στην γενέτειρά του, την Κρύα Βρύση Πέλλας: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: