Η Κυπριακή Παροικία εκμαίευσε δηλώσεις υποστήριξης της Διζωνικής από κόμματα της Βρετανίας, ενόψει των εκλογών!!! Μήνυμα από Εργατικούς και Συντηρητικούς

epa11391223 Labour Party leader Sir Keir Starmer (R) poses for a photograph during the national commemorative event for the 80th anniversary of D-Day, in Southsea Common, Portsmouth, Britain, 05 June 2024. EPA, ANDREW MATTHEWS POOL




Δηλώσεις στήριξης των προσπαθειών επανένωσης της Κύπρου στη βάση του διεθνώς συμφωνημένου πλαισίου εξασφάλισε από τα μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ).

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς την κυπριακή κοινότητα του ΗΒ ο Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρίτσαρντ Χόλντεν διαβεβαίωσε ότι «οι Συντηρητικοί πάντα θα υποστηρίζουν τους Κύπριους στις προσπάθειές τους να φτάσουν σε μία δίκαιη, διαρκή και ισορροπημένη λύση για να επανενωθεί το νησί τους».

«Γνωρίζουμε πόσο οδυνηρό είναι για τόσους πολλούς Κύπριους που το νησί είναι διαιρεμένο για σχεδόν 50 χρόνια. Μια λύση θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ο κ. Χόλντεν στάθηκε επίσης στην «επιτυχία και συνεισφορά» της βρετανοκυπριακής κοινότητας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δουλειά της φιλοκύπριας υποψήφιας Βουλευτού βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς, η οποία επί σειρά ετών στη Βουλή των Κοινοτήτων στηρίζει τον κυπριακό σκοπό.

Ο Πρόεδρος των Συντηρητικών συμπλήρωσε πως και άλλοι υποψήφιοι του κόμματος στο βόρειο Λονδίνο, όπως ο Αμίτ Τζόγκια και ο Άλεξ Ντιν, θα συνεχίσουν την ίδια σπουδαία δουλειά.

Εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι δήλωσε αρχικά υπερήφανος για τη «δυναμική» κυπριακή παροικία για τους «στενούς, ιστορικούς και στρατηγικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών, τους οποίους μία κυβέρνηση Εργατικών θα εργαζόταν εντατικά για να εμβαθύνει.

«Αυτή είναι ασφαλώς μία κρίσιμη και δύσκολη χρονιά για όλους τους Κύπριους κατά τη διάρκεια της 50ής επετείου», συνέχισε το στέλεχος των Εργατικών.

«Δεδομένου του ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης, μία κυβέρνηση Εργατικών θα εργαζόταν με όλα τα μέρη και τους περιφερειακούς συμμάχους για να χτίσει τα θεμέλια για μία διαρκή λύση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και για την επανένωση της Κύπρου στη βάση της πολιτικής ισότητας όλων των κοινοτήτων», ανέφερε.

Ο κ. Ντάουτι έκανε επίσης λόγο για νέα δυναμική στη διαδικασία λύσης με τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, με την οποία έχει και ο ίδιος συζητήσει τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη δήλωσή του πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως οι Εργατικοί θέλουν ανανέωση των διπλωματικών προσπαθειών για λύση, ότι θα υποστηρίζουν πάντα την ασφάλεια, την κυριαρχία και την ευημερία της Κύπρου και ότι επιθυμούν να διασφαλιστεί πως η επόμενη γενιά Κυπρίων δε θα μεγαλώσει υπό τη διαίρεση των τελευταίων 50 ετών.

«Αν εκλεγούμε, μία κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς θα προσερχόταν γύρω από το τραπέζι και θα κατέβαλλε τη δύσκολη διπλωματική προσπάθεια εκπληρώνοντας τον ρόλο μας ως εγγυητής, σύμμαχος και φίλος όλων των Κυπρίων», κατέληξε η δήλωση του κ. Ντάουτι.

Υπέρ της επανένωσης της Κύπρου τοποθετήθηκαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με δήλωση της εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος Λέιλα Μοράν.

«Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πιστεύουν ότι η Κύπρος θα επιτύχει καλύτερα ως ένα ανεξάρτητο και επανενωμένο κράτος στη βάση της συμφιλίωσης και ισότητας για τα θεμελιώδη δικαιώματα τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ανέφερε.

Το κόμμα κάλεσε επίσης τις δύο κοινότητες να φτάσουν σε μια συμφωνία επανένωσης και δήλωσε πως θεωρεί το μοντέλο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, με μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μία διεθνή κυριαρχία και ιθαγένεια ως τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί η επανένωση αυτή.

Η κ. Μοράν πρόσθεσε πως η λύση πρέπει να συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, να σέβεται το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

«Πιστεύουμε πως ο θετικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και κοινοτήτων θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προς μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία επί των αναγκών ασφαλείας αμφοτέρων των κυπριακών κοινοτήτων. Ως εκ τούτου, προτρέπουμε όλα τα μέρη να επιδιώξουν μία δίκαιη και βιώσιμη επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διένεξης, η οποία έχει προκαλέσει τόση δυστυχία επί τόσα πολλά χρόνια», κατέληξε η δήλωση της εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Επιπλέον των δηλώσεων, σημειώνεται πως το Συντηρητικό Κόμμα έχει συμπεριλάβει για ακόμα μία φορά την Κύπρο στο προεκλογικό του μανιφέστο, δηλαδή στο πρόγραμμα με μέτρα και δεσμεύσεις στην περίπτωση επανεκλογής. Συγκεκριμένα, στην ενότητα περί «Ηγεσίας στον κόσμο» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε να επιτευχθεί σημαντική διπλωματική πρόοδος στην Κύπρο, στη Σρι Λάνκα, στο Σουδάν και στη Μιανμάρ».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστος Καραολής εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τα τρία κόμματα για την «αδιαφιλονίκητη» επαναβεβαίωση της στήριξης της συμφωνημένης βάσης των ΗΕ για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Καραολής δήλωσε επίσης ευχαριστημένος από το γεγονός ότι τουλάχιστον 50 υποψήφιοι Βουλευτές έχουν ήδη υπογράψει τη λεγόμενη Κάρτα Δέσμευσης έναντι της Κύπρου.

Αποδεχόμενοι την Κάρτα Δέσμευσης της Ομοσπονδίας οι υποψήφιοι δεσμεύονται για στήριξη των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών για λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Κάρτα δεσμεύει επίσης τους υποψηφίους να εργαστούν για την τήρηση και μη υπονόμευση των ψηφισμάτων για την Κύπρο, για να μην υπονομευθεί η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Λονδίνου-Άγκυρας και για την ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Προτρέπουμε όλους τους Βρετανοκύπριους να συζητήσουν την Κάρτα Δέσμευσης για την Κύπρο με τους υποψήφιους βουλευτές τους, να υποστηρίξουν υποψηφίους που έχουν δείξει τη στήριξή τους για την Κύπρο και να φροντίσουν να πάνε να ψηφίσουν στις 4 Ιουλίου», συμπλήρωσε ο κ. Καραολής.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Ο Κόμπος απάντησε στον τρομοκράτη Νασράλα από το Λουξεμβούργο: Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή, τόνισε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: