Η κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας προκαλεί εμπλοκή με τη Λευκωσία: Μία εντελώς λάθος απόφαση της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας

Feridun Hadi Sinirlioğlu, former Permanent Representative of Turkey to the United Nations, addresses the Security Council meeting on the situation in the Middle East (Syria). Credit UN Photo, Loey Felipe




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Σοβαρή εμπλοκή φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Λευκωσία, έχει προκαλέσει η κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας για δυο κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) καθώς η ανάδειξη Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού που υποψήφιος είναι ο Τούρκος διπλωμάτης, Φεριντούν Σινιρίογλου γίνεται με consensus.

Η Ελλάδα και η Τουρκία υποστηρίζουν επίσης από κοινού την υποψηφιότητα της νομικού και πρώην Επικεφαλής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών Μάνια Τελαλιάν, για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Η εκλογή του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ ουσιαστικά μετά από διεργασίες οδηγείται συνήθως στη διαμόρφωση μιας υποψηφιότητας η οποία εγκρίνεται χωρίς ψηφοφορία εφόσον κάποιο μέλος του Οργανισμού δεν σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία της ομοφωνίας.

Έτσι, η Κύπρος με την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας η οποία φαίνεται σε ό,τι αφορά τον Σινιρίογλου έχει και τη στήριξη της Ρωσίας, θα βρεθεί μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή.

Εάν δεν σπάσει την ομοφωνία της διαδικασίας, τότε θα εμφανισθεί να υποστηρίζει και να δίνει το πράσινο φως για την εκλογή σε ένα Διεθνή Οργανισμό που συμμετέχει ως ισότιμο μέλος και με δικαίωμα βέτο του εκπροσώπου της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, κατέχει παράνομα στρατιωτικά το βόρειο τμήμα του νησιού και μπλοκάρει τις κυπριακές υποψηφιότητες σε κάθε οργανισμό που έχει η ίδια δικαίωμα βέτο.

  • Διαφορετικά, θα επιχειρηθεί να της χρεωθεί το αδιέξοδο στον ΟΑΣΕ και επίσης το βάρος για το μπλοκάρισμα μιας εμφατικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο ΟΑΣΕ «παιδί» του Ψυχρού Πολέμου φυτοζωεί ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ρωσία μάλιστα να έχει μπλοκάρει ακόμη και τον προϋπολογισμό του και έτσι σήμερα συντηρείται με εθελοντικές εισφορές των κρατών μελών.

Ορισμένες χώρες μέλη του ΟΑΣΕ κυρίως Σκανδιναβικές συζητούν ανοικτά για την κατάργηση και διάλυση του ΟΑΣΕ, θεωρώντας ότι πλέον δεν έχει να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, ένας οργανισμός του οποίου μέλος με δικαίωμα βέτο είναι η Ρωσία.

Η Μόσχα έχει μπλοκάρει και τη διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Γραμματέα βάζοντας βέτο σε υποψήφιους προερχόμενους από ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί η θητεία της νυν Γ.Γ. της Γερμανίδας Χ. Σμιτ, αλλά η Προεδρία της Μάλτας επιδιώκει η διαδικασία εκλογής του νέου Γ.Γ. να γίνει έως τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία των υπουργών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν για κοινή υποψηφιότητα εκδηλώθηκε ως ιδέα και για να αναδειχθεί η ελληνοτουρκική «προσέγγιση» αλλά και για να αρθεί το αδιέξοδο στον ΟΑΣΕ καθώς εκτιμάται ότι η Ρωσία δεν θα προβάλει βέτο στον υποψήφιο της Τουρκίας.

Βεβαίως, στους υπολογισμούς της Άγκυρας ήταν ότι η Λευκωσία θέλοντας να αποφύγει τριβές με την Αθήνα δεν θα εμπόδιζε την εκλογή του Τούρκου υποψηφίου.

Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν πέντε ακόμη υποψήφιοι για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τη Σλοβακία και από την Αλβανία.

  • Για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, που διεκδικεί η Μάνια Τελαλιάν, υπάρχουν επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γεωργία, τη Βοσνία και την Ουγγαρία.

Για την Κύπρο υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα καθώς στις αρχές Ιουλίου έχει προγραμματισθεί να υποβάλει την έκθεση της στον ενικό ΓραμματέαΓ του ΟΗΕ η προσωπική απεσταλμένη του για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιαρ χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν αυτή η έκθεση θα είναι μια απλή καταγραφή των συνομιλιών που είχε και οι οποίες δεν οδήγησαν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ή εάν θα καταλογίσει και τις ευθύνες λόγω της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.

Η έγκριση από τη Λευκωσία της τουρκικής υποψηφιότητας για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, θα έδινε λάθος μήνυμα και στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην απεσταλμένη του ΟΗΕ, καθώς γίνονται προσπάθειες στο παρασκήνιο ώστε η έκθεση της να μην επιρρίπτει ευθύνες στους Τουρκοκυπρίους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είναι η «ακροδεξιά» ψήφος το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης; Απαιτείται ισχυρή οικονομία και ακόμα πιο ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα για να αντισταθεί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: