Η ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και η συνέχιση της αποστολής της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ παρά το θυμό της Τουρκίας: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης “είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, ιστορική στιγμή για το αποτύπωμα της Ελλάδος στον κόσμο”. Εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026.

Όπως ορθά τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, από την οποία, βεβαίως, θα ωφεληθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ψήφισαν 188 χώρες και η Ελλάδα έλαβε 182 ψήφους. Νομίζω αυτός ο αριθμός δείχνει και τον σεβασμό των άλλων χωρών προς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν υποστήριξαν την ελληνική υποψηφιότητα η κατοχική Τουρκία και η Ρωσία του “Βλαδίμηρου” Πούτιν. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν…

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς.

Τόνισε ότι τώρα ξεκινάει η ώρα της ευθύνης.  Η Ελλάδα από την σημερινή της επιτυχία καθίσταται, στην πραγματικότητα, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής και βρίσκεται σε μια στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις.

Μίλησε για τους μεγάλους πολέμους οι οποίοι ταλανίζουν την Οικουμένη και βρίσκονται στην γειτονιά μας αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα για την παραμονή της κατά την διάρκεια της 2ετίας ως μη μόνιμο μέλος στο Σ.Α. 

Αυτό, είπε, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου, η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στην διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό, η προστασία του θαλασσίου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η διαπίστωση είναι η γνωστή, ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Τούρκοι δεν συναντώνται, σχεδόν πουθενά, η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ θα συνεχίσει την αποστολή της για το Κυπριακό.

Δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα λήξης, αλλά ο Γενικός Γραμματέας και η απεσταλμένη του θα δουν ξανά το θέμα πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο.

Θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα πάντα ότι θα μπορούσε να βρεθεί σημείο συνεννόησης, ώστε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός ότι θα συνεχίσει είναι μία θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι η Τουρκία απαίτησε τη λήξη της αποστολής της. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια η Λευκωσία και η Αθήνα, και με τα σημερινά πάντα δεδομένα τα κατάφεραν. Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των Τούρκων. Θα είναι σίγουρα αρνητική.

Όπως αναφέραμε και χθες, η κ. Ολγκίν θα παραδώσει την έκθεση της στο τέλος του μήνα. Έχει ενδιαφέρον ότι την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιούλιο, θα αναλάβει η Ρωσία.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εκμεταλλευθεί το χρόνο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, την Άγκυρα και την Αθήνα.

Θα έλεγα ότι στην τουρκική πρωτεύουσα πρέπει να εγκατασταθεί διότι εκεί είναι το πρόβλημα. Τα άλλα που λέγονται είναι κουβέντες του καφενέ.

Στηn ενημέρωση του εκπροσώπου του Γ.Γ. ΟΗΕ, υποβάλαμε την παρακάτω ερώτηση:

  • Γνωρίζω ότι ο Γ.Γ. συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Και με την κυρία Ολγκιν την ειδική απεσταλμένη του για την Κύπρο. Έχετε κάτι να πείτε ή να διαβάσετε;

Ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουτζάρικ απάντησε ως εξής:

Μπορώ να σας πω ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε όντως νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με την προσωπική του απεσταλμένη, κυρία Ολγκίν. Συνεχίζει τη δέσμευσή της με τα μέρη και άλλους σχετικούς φορείς στην αναζήτηση κοινού εδάφους. Θα είναι στη Νέα Υόρκη, για λίγο. Και συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα για την πορεία προς τα εμπρός.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν έχω κάτι να διαβάσω, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι συζήτησαν για το Κυπριακό και πολλά άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κρίσιμη για την Κύπρο η σημερινή μέρα: Θα “σφυρίξει” τη λήξη ο Γκουτέρες ή θα δώσει ακόμα μία ευκαιρία στο διάλογο; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: