Οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι από σήμερα στις κάλπες, κέρδη για την ολλανδική άκρα δεξιά: Οι ψηφοφόροι στην Ολλανδία εξέλεξαν επτά βουλευτές του PVV

Campaign posters in Dublin, Ireland, 05 June 2024 (issued 06 June 2024). There are around 100 candidates running for local elections in Ireland who are from a migrant background. Ireland is holding European and local elections on 07 June 2024. EPA/MOSTAFA DARWISH




Οι Ιρλανδοί άρχισαν με τη σειρά τους να ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τους ευρωβουλευτές τους, πριν από τους Τσέχους, οι οποίοι ψηφίζουν σήμερα και αύριο και μετά τους Ολλανδούς που ψήφισαν χθες, Πέμπτη, και οι οποίοι επιβεβαίωσαν την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ολλανδία, χωρίς πάντως να την φέρουν στην πρώτη θέση.

Ο 37χρονος ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις ήταν ένας από τους πρώτους που έριξαν σήμερα το πρωί την ψήφο τους στην κάλπη στο Delgany, στο νότιο Δουβλίνο.

«Θαυμάζω την ενέργειά του, αλλά δεν ψηφίζω το κόμμα του», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κιθ Ο’Ράιλι, ένας 41χρονος ειδικός στην πληροφορική, βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα του. «Κάνουν λάθος σε τόσα, αρχίζοντας από τη μετανάστευση».

Χθες οι ολλανδοί ψηφοφόροι εξέλεξαν επτά βουλευτές του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, όμως ο συνασπισμός του αντιπάλου του, του σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, ήρθε πρώτος με οκτώ έδρες.

«Πιστεύω πως είναι ένα σημαντικό σινιάλο που δείχνει ότι όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα είχαν καλή επίδοση σ’ αυτές τις εκλογές», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Τίμερμανς, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα τελικά ποσοστά δεν θα γίνουν γνωστά παρά το βράδυ της Κυριακής, όμως, αν επιβεβαιωθούν, η αντίσταση της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς και των οικολόγων στην Ολλανδία αναμένεται ότι θα αυξήσει τις ελπίδες των συμμάχων τους στις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Θα υπάρχει πολλή αναταραχή τις επόμενες ημέρες για το ζήτημα της ανόδου της άκρας δεξιάς. Η αλήθεια είναι πιο βαρετή. Κατ’ αρχάς, επειδή το κέντρο θα αντέξει και, κατά δεύτερον, επειδή ακόμα κι αν υπάρξουν περισσότεροι βουλευτές της άκρας δεξιάς στις Βρυξέλλες, η απουσία πλειοψηφίας και η έλλειψη οργάνωσης θα περιορίσουν τον αντίκτυπό τους», συνόψισε στο X ο Μουζτάμπα Ραχμάν, ειδικός του Eurasia Group.

Τα αποτελέσματα στην Ολλανδία, πρώτη χώρα της ΕΕ που ψήφισε πριν από τις περισσότερες άλλες που θα ψηφίσουν το σαββατοκύριακο, εξετάζονται με προσοχή καθώς η εθνικιστική δεξιά φέρεται να κερδίζει, ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού, έρχεται πρώτος.

Στην Τσεχική δημοκρατία, όπου περίπου 8,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, οι υποψήφιοι πρέπει κυρίως να καταπολεμήσουν την αδιαφορία των συμπατριωτών τους, οι οποίοι είναι από τους πιο ευρωσκεπτικιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2019, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η Τσεχική Δημοκρατία είχε ξεχωρίσει με το υψηλότερο ποσοστό αποχής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πίσω από τη γειτονική της Σλοβακία.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Καλπάζει η φτώχεια στη Βρετανία: Χωρίς στέγη 145.800 παιδιά, ενώ χιλιάδες ακίνητα παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: