Οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για τον νέο βομβαρδισμό παιδιών στη Γάζα: Θα τις δώσει άραγε στο Κογκρέσο ο Νετανιάχου; [video]

An internally displaced Palestinian looks out from the balcony of a damaged UNRWA school building following an Israeli airstrike in Al Nusairat refugee camp in the central Gaza Strip on, 06 June 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Όλο και λιγότερο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για εξεύρεση συμφωνίας στη Γάζα, την ώρα που οι εκτοπισμένοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και οι βομβαρδισμοί αμάχων συνεχίζονται ανελέητοι, με πιο πρόσφατο τον βομβαρισμό σχολείου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 παιδιά και 40 συνολικά άνθρωποι.

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς τόνισε χθες Πέμπτη πως ο «οδικός χάρτης» που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα στην πραγματικότητα δεν αποτελεί «νέα πρόταση» για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχει παρουσιαστεί καμιά νέα πρόταση στη Χαμάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος με έδρα τη Βηρυτό, που μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο του AFP στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την 31η Μαΐου σε αδρές γραμμές σχέδιο κατά στάδια, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, ενόψει πλήρους κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων. Έκανε λόγο για ισραηλινό «οδικό χάρτη».

Όμως «δεν υπάρχει καμία πρόταση, το μόνο που υπάρχει είναι τα λόγια που είπε ο (Τζο) Μπάιντεν στην ομιλία του» την περασμένη Παρασκευή, επέμεινε ο κ. Χαμντάν.

  • «Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί δεν έχουν παρουσιάσει κανένα έγγραφο με το οποίο (οι Ισραηλινοί) δεσμεύονται να τηρήσουν όσα είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του», εξήγησε.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Χαμάς, ο Δημοκρατικός πρόεδρος «προσπάθησε να κουκουλώσει την ισραηλινή απόρριψη» προηγούμενης πρότασης, που συζητήθηκε στις αρχές Μαΐου κι είχε αποδεχθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η Χαμάς, διευκρίνισε ο κ. Χαμντάν, είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία που θα ικανοποιεί τις αξιώσεις της να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πλήρης απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Επείγουσα προτεραιότητα»

Χθες Πέμπτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ευελπιστεί να δοθεί «απάντηση της Χαμάς το συντομότερο δυνατόν».

«Θεωρούμε πως πρόκειται για επείγουσα προτεραιότητα προκειμένου να εγκριθεί αυτή η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αρχίσουν να ανακουφίζονται τα δεινά (…) στη Γάζα», δήλωσε σε διαπιστευμένους συντάκτες στην Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ημιτελές» το σχέδιο όπως παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος και άλλοι 16 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, κάλεσαν ξανά τη Χαμάς να δεχτεί το κλείσιμο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Για μήνες το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν σε έμμεσες διαπραγματεύσεις για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις επί οκτώ μήνες έχουν ως αυτό το στάδιο απολογισμό τουλάχιστον 36.654 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Γάζα ζητούν οι ΗΠΑ

Η διπλωματία των ΗΠΑ ζήτησε χθες Πέμπτη από το Ισραήλ «πλήρη διαφάνεια» για τον βομβαρδισμό σχολείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση μας είπε πως θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων αυτών που σκοτώθηκαν» και «αναμένουμε να είναι πλήρως διαφανής δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο χθες για τουλάχιστον 37 νεκρούς στον βομβαρδισμό εναντίον σχολείου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως προχώρησαν στον βομβαρδισμό και τόνισαν πως στόχος ήταν «βάση της Χαμάς», κατ’ αυτές.

Ο κ. Μίλερ είπε πως μέλη της Χαμάς συνηθίζουν να κρύβονται ανάμεσα σε άμαχους αλλά η Ουάσιγκτον αναμένει περισσότερες πληροφορίες.

«Είδαμε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους 14 παιδιά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, και ασφαλώς, όταν βλέπεις —αν είναι ακριβές αυτό— πως σκοτώθηκαν 14 παιδιά, αυτοί δεν είναι τρομοκράτες», εξήγησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γάζα, Παλαιστίνη
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Οριστικό, ο Νετανιάχου θα πάει στην Ουάσιγκτον, αλλά θα δει τον Μπάιντεν; Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την 24η Ιουλίου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: