Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική σκανδιναβική νεοναζιστική ομάδα, αποτελεί απειλή για τους αμερικανούς: Το νεοναζιστικό NMR δρα σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες

FILE PHOTO Swedish police flank Nordic Resistance Movement (NMR) marchers as they parade in central Gothenburg, Sweden, EPA/Fredrik Sandberg SWEDEN OUT




Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Παρασκευή μια σκανδιναβική νεοναζιστική ομάδα και τρεις από τους ηγέτες της ως τρομοκράτες, λέγοντας ότι το Κίνημα της Σκανδιναβικής Αντίστασης αποτελεί απειλή για τους Αμερικανούς.

Το NMR, γνωστό με το σουηδικό ακρωνύμιο, είναι η μεγαλύτερη νεοναζιστική ομάδα στη Σουηδία και έχει παραρτήματα στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Φινλανδία, όπου έχει απαγορευτεί από το 2020.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε το κίνημα και τους ηγέτες στον Ειδικά Καταγεγραμμένο Παγκόσμιο Τρομοκρατικό κατάλογο, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ θα παγώσουν και θα αποκλειστούν από τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Eίπε ότι έκανε το πόρισμά του με βάση το ιστορικό βίας της ομάδας με τις ρίζες της «στην ανοιχτά ρατσιστική, αντιμεταναστευτική, αντισημιτική, αντι-LGBTQI+ πλατφόρμα της».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τη βίαιη εξτρεμιστική απειλή με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα παγκοσμίως και δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τα διεθνικά στοιχεία της βίαιης λευκής υπεροχής», ανέφερε μια δήλωση του υπουργείου.

Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει ή επιχείρησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατικές ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες που μπήκαν στη μαύρη λίστα, όλοι Σουηδοί, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας, Fredrik Vejdeland, και δύο άλλα ανώτερα στελέχη, ο Pär Öberg και ο Leif Robert Eklund.

Ιδρύθηκε το 1997 στη Σουηδία ως Σουηδικό Κίνημα Αντίστασης ενώ είδε αδελφές οργανώσεις να ξεπηδούν σε άλλες σκανδιναβικές χώρες έως ότου ενώθηκαν υπό το NMR το 2016. Η ομάδα διακηρύσσει τον ναζισμό και αναζητά ένα ενωμένο «εθνικό σκανδιναβικό» έθνος. Διοργανώνει διαμαρτυρίες και δημιουργεί μέσα ενημέρωσης που τάσσονται  κατά της μετανάστευσης, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με τη βία.

Το 2016, ένας 28χρονος άνδρας πέθανε μετά από επίθεση από μέλη του NMR στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και, σύμφωνα με την οργάνωση παρακολούθησης Expo, αρκετά μέλη έχουν καταδικαστεί για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το 2016 και το 2017.

Το ανώτατο δικαστήριο της Φινλανδίας απαγόρευσε την ομάδα το 2020.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν χάραξε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας που περιελάμβανε τον εντοπισμό ξένων ομάδων που παρέχουν υποστήριξη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε για πρώτη φορά μια ομάδα λευκής υπεροχής – το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα – ως τρομοκράτες το 2020 και φού επί χρόνια στόχευε ισλαμιστικά και ακροαριστερά κινήματα στο εξωτερικό.

Mε πληροφορίες από theguardian.com 

Ο Τραμπ που γίνεται σήμερα 78, αποκαλεί γέρο τον Μπάιντεν που είναι 81: Όπως και να’χει ο Λευκός Οίκος θα γίνει… ΚΑΠΗ, αλλά δεν θα κρίνει αυτό τον νικητή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: