Η Ινδονησία είναι έτοιμη να στείλει ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα και να περιθάλψει Παλαιστίνιους τραυματίες: Δηλώνει θετική απέναντι στην πρόταση εκεχειρίας

Internally displaced Palestinians who fled from the northern Gaza strip walk along Al Rashid road as they attempt to return from the southern Gaza strip, 14 April 2024. EPA, MOHAMMED SABER




Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να στείλει ειρηνευτική δύναμη για τη διασφάλιση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αν αυτό χρειαστεί.

Μιλώντας στον Διάλογο του Σάνγκρι- Λα, ένα ετήσιο φόρουμ για την άμυνα που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο Πραμπόβο χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την πρόταση τριών σημείων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν χρειαστεί και εφόσον υπάρξει αίτημα από τον ΟΗΕ, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με σημαντική ειρηνευτική δύναμη για τη διατήρηση και τον έλεγχο αυτής της πιθανής εκεχειρίας καθώς και για την παροχή προστασίας και ασφάλειας σε όλες τις πλευρές και σε όλα τα μέρη», τόνισε ο Πραμπόβο.

Ο 72χρονος πρώην στρατηγός και νυν υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας θα αναλάβει την προεδρία του πιο πολυπληθούς μουσουλμανικού κράτους παγκοσμίως τον Οκτώβριο.

Ο Πραμπόβο επεσήμανε ότι ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο του ζήτησε να ανακοινώσει ότι η χώρα είναι επίσης έτοιμη «να απομακρύνει, να δεχθεί και να προσφέρει θεραπεία σε έως 1.000 ασθενείς» από τη Γάζα.

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Γάζα, το οποίο διαχειριζόταν ινδονησιακή μη κυβερνητική οργάνωση, έπαψε να λειτουργεί τον Νοέμβριο λόγω των συγκρούσεων.

Ο Πραμπόβο εκτίμησε εξάλλου ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη έρευνα για την ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Ράφα, στη νότια Γάζα, καθώς και «μια δίκαιη λύση» για την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

«Και αυτό σημαίνει όχι μόνο το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, αλλά και το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχουν τη δική τους πατρίδα, το δικό τους κράτος, να ζουν ειρηνικά», εξήγησε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη

«Παρωχημένο και αναποτελεσματικό το μέτρο των κυρώσεων»: Βολές της Τεχεράνης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: