Η Ινδία αποφάσισε: Νίκη του συνασπισμού Μόντι, παρά τις απώλειες, στις μεγαλύτερες εκλογές της υφηλίου* Δεν αποδέχεται την ήττα η αντιπολίτευση [video]

Bharatiya Janata Party (BJP) leader and Indian Prime Minister Narendra Modi (C) arrives at the party headquarters to deliver a victory speech, in New Delhi, India, 04 June 2024. EPA/HARISH TYAGI




Η παράταξη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακήρυξε τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές πελώριων διαστάσεων, με τις περισσότερες ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί, μολονότι το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα του Ινδικού Λαού (BJP) θα χάσει την πλειοψηφία των εδρών στη Λοκ Σάμπα, την ινδική Βουλή.

Οι Ινδοί εξέφρασαν «την εμπιστοσύνη τους στον κυβερνητικό συνασπισμό για τρίτη συναπτή φορά», τόνισε ο κ. Μόντι μέσω X χθες Τρίτη το βράδυ. Ο Μόντι ευχαρίστησε επίσης τους ψηφοφόρους για την εντολή τους και δήλωσε ότι θα κάνει «τα πάντα» για την εξάλειψη της διαφθοράς και της φτώχειας

Μολονότι το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, θα χρειαστεί την υποστήριξη των δυο εταίρων του για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μαζί, το μπλοκ εξασφαλίζει 293 έδρες, με το μίνιμουμ απαιτούμενο να είναι 272.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, INDIA, σημείωσε πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, εξασφαλίζοντας 232 έδρες
Η συμμαχία δεν αποδέχθηκε την ήττα και δηλώνει ότι θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο ινδουιστής εθνικιστής ομοσπονδιακός πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει τρίτη συναπτή θητεία, ωστόσο ο Ραχούλ Γκάντι, ο ηγέτης του κόμματος του Κογκρέσου, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους εταίρους του BJP.

Ο κ. Γκάντι δήλωσε «υπερήφανος» για το γεγονός ότι πολίτες έδειξαν, κατ’ αυτόν, πως απορρίπτουν τον κ. Μόντι.

Μεγάλες απώλειες για την παράταξη του Μόντι

Το ινδικό χρηματιστήριο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων ετών όταν έγινε σαφές πως το BJP όδευε να υποστεί μεγάλες απώλειες.

Το κόμμα του πρωθυπουργού είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές 303 έδρες. Μαζί με τους συμμάχους του, καταλάμβανε 353 έδρες στο κοινοβούλιο, συντριπτική πλειοψηφία.

Πριν από αυτές τις εκλογές, ο πρωθυπουργός είχε βάλει ψηλά τον πήχη, προβλέποντας όχι μόνο πως ο κυβερνών συνασπισμός Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) θα επικρατούσε, αλλά πως θα εξασφάλιζε τις 400 από τις 543 έδρες που κρίνονταν στην κάτω Βουλή. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών του.

Μολαταύτα ο Ναρέντρα Μόντι προεξοφλείται από τους περισσότερους παρατηρητές ότι θα είναι μόλις ο δεύτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ινδίας που θα κυβερνήσει για τρίτη θητεία μετά τον Τζαουαχάρλαλ Νέχρου.

Οι μεγαλύτερες εκλογές στην υφήλιο

Με δεδομένο πως η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, οι εκλογές στη χώρα ήταν επίσης οι μεγαλύτερες στην υφήλιο — η διαδικασία διήρκεσε έξι εβδομάδες. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν 970 εκατομμύρια πολίτες.

Καθώς το BJP ασκεί σκληρή εθνικιστική πολιτική, η αντιπολίτευση και επικριτές του εξέφραζαν ανησυχίες πως εάν εξασφάλιζε ευρεία πλειοψηφία θα κινούσε διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό να την εδραιώσει. Το Κογκρέσο και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούσαν εξάλλου πως η παραμονή του κ. Μόντι στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να θέσει την ίδια τη δημοκρατία σε κίνδυνο.

Διάφοροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

  • Ο Ναρέντρα Μόντι πιστώνεται την καλή πορεία της ινδικής οικονομίας και τονίζει συχνά πως το βάρος που έχει η χώρα στο παγκόσμιο σκηνικό αυξάνεται.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να αποκτήσουν πιο στενές χώρες με την Ινδία, για να αντιμετωπιστεί αυτή που χαρακτηρίζουν ολοένα πιο επιθετική πολιτική της Κίνας.

Κι αυτό παρότι η Ινδία τηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αγοράζει μεγάλες ποσότητες φθηνού πετρελαίου από τη Ρωσία και διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Συγχαρητήρια από την Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συνεχάρη σήμερα τον συνασπισμό του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το Νέο Δελχί «σημαντικό» σύμμαχο.

«Συγχαίρουμε τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μόντι για τη νίκη του στις εκλογές», δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

«Η Ινδία είναι σημαντικός εταίρος» και διαδραματίζει ρόλο ώστε «η περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοικτή», κατά συνέπεια «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις» των δυο κρατών, πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία και η Ινδία, μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, έχουν σχηματίσει τη λεγόμενη Quad, τετραμερή —άτυπη— συμμαχία ασφάλειας.

Ο κ. Μόντι συμμετείχε στη σύνοδο της G7 στη Χιροσίμα (δυτική Ιαπωνία) ως προσκεκλημένος κι ήταν ο οικοδεσπότης της G20 το περασμένο φθινόπωρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο Δελχί, Ινδία
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: