Το ιερό νησί της Δήλου θα βρεθεί κάτω από τη στάθμη της θάλασσας το πολύ σε 50 χρόνια, προειδοποιεί η επικεφαλής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών [videos]

FILE PHOTO: Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




“Η Δήλος είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί σε περίπου 50 χρόνια”, δήλωσε η Veronique Chankowski, επικεφαλής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (EFA), η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή τα τελευταία 150 χρόνια με άδεια του ελληνικού κράτους.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της Daily Mail με τίτλο “Apollo’s birthplace is sinking into the sea: 2,000-year-old Greek sanctuary, Delos, could DISAPPEAR in just 50 years amid rising sea levels, experts warn” το οποίο μεταφέρει προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου λόγω της ανόδου της θαλασσιάς στάθμης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, σημειώνονται τα εξής:

Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Αλλά η Δήλος θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μόλις 50 χρόνια – με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να ευθύνεται, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το μνημείο κληρονομιάς της UNESCO που θεωρείται ότι είναι η γενέτειρα του Απόλλωνα και περιβάλλεται από γαλάζια νερά, σε απόσταση αναπνοής από τη Μύκονο.

Μέσα σε δεκαετίες, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, η τοποθεσία γνωστή για τους ναούς της που φυλάσσονται από πέτρινα λιοντάρια θα μπορούσε να εξαφανιστεί για πάντα.

«Η Δήλος είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί σε περίπου 50 χρόνια», δήλωσε η Veronique Chankowski, επικεφαλής της Γαλλικής αρχαιολογικής σχολής της Αθήνας (EFA), η οποία ανασκάπτει τον χώρο τα τελευταία 150 χρόνια με άδεια του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χειρότερες δομικές ζημιές στον χώρο είναι ορατές σε μια περιοχή που κάποτε στέγαζε κτίρια εμπορίου και αποθήκευσης τον πρώτο και δεύτερο αιώνα π.Χ. και δεν είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες.

«Το νερό μπαίνει στα καταστήματα το χειμώνα», εξήγησε ο Jean-Charles Moretti, διευθυντής της γαλλικής αποστολής στη Δήλο και ερευνητής στο γαλλικό κρατικό ινστιτούτο για την έρευνα της αρχαίας αρχιτεκτονικής (IRAA).

«Τρώει τη βάση των τοίχων. «Κάθε χρόνο την άνοιξη, παρατηρώ ότι νέοι τοίχοι έχουν καταρρεύσει». Σε διάστημα 10 ετών, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει έως και 20 μέτρα (66 πόδια) σε ορισμένες περιοχές του νησιού, σύμφωνα με την κυρία Chankowski.

Η μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου

Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέρυσι διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη χημική σύνθεση ορισμένων υλικών που χρησιμοποιούνται σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα, τα μνημεία κατασκευάζονται για να αντέχουν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες», δήλωσε στην Καθημερινή νωρίτερα φέτος η επιβλέπουσα μελέτη, Ευσταθία Τρίνγκα, ερευνήτρια μετεωρολογίας και κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η συνεχής ροή τουριστών από τη Μύκονο, που συχνά απομακρύνεται από επιτρεπόμενες περιοχές, αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα.

Το καλοκαίρι, μόνο λίγοι αρχαιολόγοι είναι διαθέσιμοι για επίβλεψη.

Για τους αρχαίους Έλληνες, η Δήλος ήταν η γενέτειρα του Απόλλωνα, θεού του φωτός, των τεχνών και της θεραπείας, και της αδερφής του Άρτεμης, θεάς του κυνηγιού. Τα αδέρφια ήταν από τις κύριες θεότητες που τιμούσαν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι. Στο απόγειο της αναγνώρισης της κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η Δήλος προσέλκυσε προσκυνητές και εμπόρους από όλο τον αρχαίο κόσμο και τελικά μεγάλωσε σε μια πολυσύχναστη πόλη περίπου 30.000 κατοίκων. Αλλά η δημοτικότητα του νησιού απέδειξε την ανατροπή της. Λεηλατήθηκε δύο φορές τον πρώτο αιώνα π.Χ. και τελικά εγκαταλείφθηκε εντελώς.

  • Προς το παρόν, ξύλινα δοκάρια στήριξης έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ορισμένων τοίχων, είπε η Chankowski. Αλλά πιο ισχυρά μέτρα είναι πολύπλοκα και θα απαιτήσουν μια διεπιστημονική απάντηση, πρόσθεσε.

«Όλες οι παράκτιες πόλεις θα χάσουν σημαντικές περιοχές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της θάλασσας», δήλωσε η Αθηνά-Χριστιάνα Λούπου, Ελληνίδα αρχαιολόγος που καθοδηγεί ομάδες στα κύρια αξιοθέατα της τοποθεσίας.

Daily Mail “Apollo’s birthplace is sinking into the sea: 2,000-year-old Greek sanctuary, Delos, could DISAPPEAR in just 50 years amid rising sea levels, experts warn”

Η Τέιλορ Σουίφτ αποκτά δική της κλίμακα μέτρησης σεισμών: Με σεισμογράφους μετράνε τη δυναμική των συναυλιών της και τον χορό των δεκάδων χιλιάδων θαυμαστών της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: