Η γιγάντια γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall υπέστη την πρώτη της ήττα από την … Ρεάλ: Σάλος στη Γερμανία για τον νέο «πολεμικό» χορηγό της Ντόρτμουντ

epa11384530 Fans of Borussia Dortmund light flares during the UEFA Champions League final match of Borussia Dortmund against Real Madrid, in London, Britain, 01 June 2024. EPA/ADAM VAUGHAN




Η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall είχε ένα άσχημο βράδυ

Σαββάτου. Η κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα Borussia Dortmund- που πρόσφατα απέκτησε χορηγό την γιγαντιαία εταιρεία σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα – έχασε τον τελικό του Champions League εναντίον της Real Μαδρίτης με 2-0.

Η χορηγία πυροδότησε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας όπλων  σε mainstream εταιρεία,  σε μια χώρα που εξακολουθεί να στιγματίζεται από την κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τα στρατιωτικά ζητήματα είναι ακόμα ταμπού.

Ο υπουργός Πράσινης Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ ομολόγησε ότι η συμφωνία είναι «ασυνήθιστη», αλλά όπως είπε, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ενός «διαφορετικού, πιο απειλητικού κόσμου» όπου εταιρείες όπως η Rheinmetall έχουν κερδίσει την προβολή ως προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία, με το Κίεβο χρησιμοποιεί δυτικά πυρομαχικά για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Η συμφωνία Dortmund-Rheinmetall, αξίας εκατομμυρίων ευρώ και τριετούς διάρκειας, τρία χρόνια, θα δώσει την δυνατότητα στον κατασκευαστή όπλων να τοποθετεί διαφημιστικά  σε όλο το γήπεδο της ομάδας, αν και δεν περιλαμβάνει ακόμη το πολυπόθητο εταιρικό λογότυπο να εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της φανέλας .

  • Σε δήλωση με την οποία ανακοίνωσε  τη συμφωνία την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzke, είπε ότι ο σύλλογος «ανοίγει μιά συζήτηση» συνεργαζόμενος με έναν κατασκευαστή όπλων, αλλά υπεραμύνθηκε της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα πραγματικότητα του πολέμου στην Ευρώπη , «η ασφάλεια και η άμυνα είναι θεμελιώδεις ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας μας».

Πολλοί οπαδοί της Dortmund εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο κώδικας δεοντολογίας του συλλόγου περιελάμβανε τη δέσμευση για μια κοινωνία χωρίς βία, όπως αναφέρει το γερμανικό ΜΜΕ DW.

Μια ανάρτηση στο ιστολόγιο, Schwatzgelb.de, φιλάθλων της Dortmund  επέκρινε τον σύλλογο για την έλλειψη διαφάνειας, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον «η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας δεν είναι δουλειά της πολιτικής αλλά μιας ποδοσφαιρικής ομάδας».

Σε σχόλια που ανέφερε η εφημερίδα  Welt, ο εκπρόσωπος Τύπου του «Αριστερού Κόμματος» στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Sascha H. Wagner σημείωσε ότι «ο αθλητισμός υποτίθεται ότι ενώνει ανθρώπους και έθνη» και μια εταιρεία όπως η Rheinmetall, η οποία είναι «εν μέρει υπεύθυνη για… δεινά και θάνατο που προκαλούνται από όπλα» δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο στον αθλητισμό.

Αντίθετα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – σε μιά ασυνήθιστη κίνηση παρακολούθησε τον αγώνα στη Μαδρίτη μαζί με τον ηγέτη του Ισπανικού συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Alberto Núñez Feijóo.

 

Δίκαιο παιχνίδι

Για τη Rheinmetall, η συμφωνία  με τη Dortmund  είναι απλώς ένα πρώτο βήμα προς την εξάλειψη του ταμπού για την πώληση όπλων.

Ενθαρρυνόμενη από τη ζήτηση ρεκόρ από τους δυτικούς συμμάχους για όπλα που μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία — και για να ξαναγεμίσουν τα εθνικά σιλό — η εταιρεία κατασκευής όπλων με έδρα το Ντίσελντορφ στοχεύει να γίνει φέτος ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού στον κόσμο, καθώς θέλει να ικανοποιήσει την υψηλή ζήτηση, ειδικά στην Ευρώπη.

  • Τα εκατομμύρια ευρώ που αναφέρεται ότι αξίζει η συμφωνία χορηγίας είναι ένα κλάσμα των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που αξιωματούχοι της εταιρείας εκτιμούν ότι αντλεί η Rheinmetall από το ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr στον απόηχο του ολοκληρωτικού πολέμου της Ρωσίας για την Ουκρανία και τις επιδοτήσεις 140 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που ελήφθησαν για να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής πυρομαχικών το συντομότερο δυνατό.

Η εκτόξευση μέρους αυτών των εσόδων από συμφωνίες χορηγίας για μια ομάδα που παίζει τους αγώνες της σε ένα στάδιο, μόλις 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από την εταιρική έδρα της Rheinmetall, θα βοηθήσει ενδεχομένως τον κατασκευαστή τεθωρακισμένων οχημάτων και οβίδων σε ένα αποδεκτό όνομα.

Το «χτύπημα» του οδοντωτού μπλε λογότυπου της Rheinmetall στους τοίχους των γηπέδων που φιλοξενούν αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο, έχει ως στόχο να κάνει τη Rheinmetall «πιο γνωστή διεθνώς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Armin Papperger, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θα πρέπει να είναι γνωστή και ως αμυντικός. βαρύ βιομηχανικό και «ως μοχλός βιομηχανικών καινοτομιών σε μη στρατιωτικές αγορές».

  • Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης για απόκτηση αξιοπιστίας, καθώς τα στελέχη αναζητούν νέα πρόσβαση σε εμπορικές χρηματοοικονομικές αγορές και προσπαθούν να απορροΗφήσουν περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση για την επέκταση των ερευνητικών εγκαταστάσεων και της παραγωγικής ικανότητας εργοστασίων.

Αλλά δεν είναι η πρώτη αμφιλεγόμενη συμφωνία χορηγίας στην πρόσφατη ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ο μεγαλύτερος τοπικός αντίπαλος της Dortmund, η  Schalke 04, χρηματοδοτούνταν για μια δεκαετία και πλέον από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom έως ότου ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες από politico

«Υποφέραμε, νικήσαμε και το όνειρο συνεχίζεται…»: Σε πελάγη ευτυχίας ο Κάρλο Αντσελότι μετά την κατάκτηση του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: