Οι Ευρωεκλογές με τα “μάτια” των Αμερικανών: Το NBC και το CNN “βλέπουν” διάβρωση από τα ακροδεξιά κόμματα, η New York Times γράφει για πολιτικό σεισμό!

FILE PHOTO: People gather for a protest against the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) following the results of the European elections, in Montpellier, Southern France, 10 June 2024. The banner reads ‘Youth for union.’ Unions CGT and Left Party called for national protests after the National Rally made significant gains in the European Union parliamentary elections. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




Στον απόηχο των ευρωεκλογών, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πολλοί ευρωπαίοι ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους σε ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα που εναντιώνονται στη μετανάστευση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται κινητήρια δύναμη της ενωμένης Ευρώπης.

Για το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC, «μπορεί την πλειοψηφία να κέρδισε για ακόμα μια φορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο το ευρωπαϊκό κέντρο διαβρώθηκε και τα ακροδεξιά κόμματα προκαλούν σοβαρή διαταραχή στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ακόμη ότι η ισχυροποίηση των ακροδεξιών κομμάτων την τελευταία δεκαετία πιθανόν δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωση της.

Το CNN επίσης υπογραμμίζει ότι «τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη δεν είναι πλέον στο περιθώριο», απεναντίας «αύξησαν τα ποσοστά τους επενδύοντας στην ισλαμοφοβία», ενώ προκάλεσαν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, ειδικά στη Γαλλία.

Στη Γαλλία, αναφέρουν οι New York Times, το αποτέλεσμα προκάλεσε πολιτικό σεισμό, καθώς «ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη συντριπτική ήττα και οδηγήθηκε στη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη χώρα».

Η εφημερίδα εκτιμά επίσης πως η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι πιθανό να αντηχήσει στις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας συγγενείς πολιτικές δυνάμεις προσκείμενες στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανοί αναλυτές προβλέπουν ότι έπειτα από τα αποτελέσματα της Κυριακής, τα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα θα εντείνουν την εμπρηστική ρητορική τους και δεν αποκλείουν να αλλάξει η στάση της Ευρώπης όσον αφορά την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Για την Washington Post, προοδευτικά η ευρωπαϊκή ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και πλέον πλησιάζει την εξουσία. «Τα πολιτικά τείχη προστασίας εναντίον εξτρεμιστικών παρατάξεων (…) καταρρέουν από χώρα σε χώρα» σχολιάζει αρθρογράφος της εφημερίδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Γεωργίας Γαραντζιώτη
Νέα Υόρκη, United States

Οι εισαγγελείς στην πρώτη ποινική δίκη τέκνου εν ενεργεία Προέδρου των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την εξέταση των μαρτύρων: Ο Χάντερ Μπάιντεν δεν θα καταθέσει στη δίκη του!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: