Οι Ελβετοί εντοπίζουν με drones φωλιές μικρών ελαφιών για να τα σώσουν από τα αγροτικά μηχανήματα: Εκατοντάδες ελαφάκια συνθλίβονται στα ελβετικά χωράφια [video]

A male and two female European roe deers walk on a field. EPA, TYTUS ZMIJEWSKI POLAND OUT




Στους αγρούς της ελβετικής πόλης Φορέλ, εθελοντές χρησιμοποιούν drones πριν από τα χαράματα για να βρουν ελαφάκια που έχουν φωλιάσει κάτω από το ψηλό χορτάρι, ώστε οι αγρότες να μην τα βλάψουν άθελά τους με βαριά αγροτικά μηχανήματα.

Εκατοντάδες ελαφάκια σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται στα χωράφια της Ελβετίας, με αποτέλεσμα στο καντόνι Βο να έχει αναλάβει δράση το Ίδρυμα Διάσωσης Νεαρών Ελαφιών (Fawn Rescue Foundation).

Ο αγρότης Στέφαν Κολ, ο οποίος είχε λυπηθεί πολύ όταν είχε σκοτώσει άθελά του ένα ελαφάκι στο χωράφι του, χρησιμοποιεί τις δωρεάν υπηρεσίες του εν λόγω ιδρύματος για να αποτρέψει και άλλα τέτοια περιστατικά.

«Ένα ελαφάκι είναι τόσο μικρό», λέει. «Έχουμε όλοι μικρές γάτες και σκύλους στο σπίτι. Τα ελαφάκια είναι επίσης χαριτωμένα. Είναι ζώα άγρια, αλλά ζώα».

«Να μην συνθλίβονται από τα μηχανήματα»

Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2018, ειδοποιεί τους αγρότες για την παρουσία μικρών ελαφιών ώστε να μένουν μακριά τους, όταν θερίζουν ή ξεχορταριάζουν την ιδιοκτησία τους.

«Όταν περνούν τα μηχανήματα, πέφτουν επάνω στα ελαφάκια και τα σκοτώνουν», λέει ο Ρότζερ Στέτλερ, πρώην τραπεζίτης ο οποίος είναι εθελοντής του ιδρύματος. «Στόχος μας είναι να τα βρίσκουμε και να τους παρέχουμε ασφάλεια, ώστε να μην συνθλίβονται από τα μηχανήματα».

Τα θηλυκά ελάφια συνηθίζουν να αφήνουν τα ελαφάκια τους στους αγρούς, όταν ψάχνουν για τροφή, και να επιστρέφουν αργότερα σ’ αυτά.

Τα ελαφάκια μένουν εντελώς ακίνητα όσο περιμένουν την επιστροφή της μητέρας τους, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα στα αγροτικά μηχανήματα, αντίθετα από τα μεγάλα ελάφια και τις αλεπούδες που τρομάζουν από το θόρυβο.

Έπειτα από αίτημα των αγροτών, εθελοντές πετούν drones πάνω από τα χωράφια τους, χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν την παρουσία των μικρών ελαφιών.

Οι εθελοντές κάνουν την έρευνα αυτή νωρίς το πρωί, πριν ο ήλιος ζεστάνει το χορτάρι, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τα ελαφάκια, τα οποία φαίνονται σαν κόκκινες κηλίδες στην κάμερα του drone.

Στη συνέχεια το νεαρό ζώο καλύπτεται προσεκτικά κάτω από ένα ξύλινο κιβώτιο το οποίο φέρει πάνω του μια σημαία, πράγμα που επιτρέπει στους αγρότες να αποφεύγουν εύκολα τα ελαφάκια που βρίσκονται μέσα στην ιδιοκτησία τους.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φορέλ, Ελβετία

Η φύση και η λάβα «απεχθάνονται» το κενό: Και στην Ισλανδία, ακολουθούν το… δρόμο τους ενώ οι άνθρωποι παρακολουθούν με τρόμο αλλά και εκστασιασμένοι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: