Η Ελλάδα στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων, οξύτατες αντιπαραθέσεις, ενώ οι μετρήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Στην τελευταία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών της Κυριακής 9 Ιουνίου έχει εισέλθει η Ελλάδα, με τις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών κομμάτων να βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκαν προεκλογικές ομιλίες στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βρεθεί το ζήτημα της δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. Όπως υποστήριξε o Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε ήδη να έχει δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του.

Από την πλευρά του, με ανάρτησή του, ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει υπομονή λίγες ώρες, καθώς, όπως είπε, θα δώσει τα σχετικά στοιχεία στη χθεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη -όπως και έπραξε-, ενώ διεμήνυσε ότι «η βραδιά θα έχει εκπλήξεις και για τον ίδιο» τον κ. Μητσοτάκη.

Ευρύτερα, κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει δώσει έμφαση στη σημασία των συγκεκριμένων Ευρωεκλογών, με δεδομένη την πολιτική κρισιμότητα της επόμενης περιόδου για την Ευρώπη, ενώ στην ατζέντα των εξαγγελιών βρίσκονται και ζητήματα που αφορούν τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα εκτροχίαζε δημοσιονομικά τη χώρα, ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση για «παροχολογία» σε αυτό το επίπεδο, η οποία, κατά τον ίδιο, θα οδηγούσε σε νέα επιτήρηση.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση προβάλλει τα ζητήματα της ακρίβειας για τα οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία, ενώ σημαντικό μέρος της προεκλογικής διαμάχης αφορά και το ζήτημα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών για το οποίο η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «συγκάλυψη».

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ξεκάθαρο προβάδισμα, με το εκτιμώμενο ποσοστό της να κινείται πάνω από το 30%. Στη δεύτερη θέση, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έχει σταθεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με το ποσοστό του να εκτιμάται μεταξύ 14% και 18%, ενώ στην τρίτη θέση τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τις εκτιμήσεις να του αποδίδουν ποσοστό μεταξύ 10% και 15%.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο θεσμός της επιστολική ψήφου, με την προθεσμία για την αποστολή του σχετικού εκλογικού υλικού από τους καταγεγραμμένους στην πλατφόρμα πολίτες να έληξε χθες Δευτέρα 3 Ιουνίου.

  • Μαρινάκης: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;

«Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης απέφευγε να δώσει στοιχεία για την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση. Σύμφωνα με το μονοσέλιδο που παρουσίασε σήμερα, το οποίο δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης, παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να αποφύγει να δώσει το πόθεν έσχες, διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του, κατέγραψε τις συμμετοχές σε 3 εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει. Αποκάλυψε δε, πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίσθηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS» πρόσθεσε.

Επίσης ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι μετά το σημερινό σόου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει;

«Την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν ακόμα μια ηχηρή απάντηση. Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές που μαθητευόμενοι μάγοι έπαιζαν τις τύχες μας στα ζάρια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • Κασσελάκης: Στείλτε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη “αλαζονεία τέλος”

“Εάν κυβερνούσαμε αύριο, πάλι καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία θα πηγαίναμε, θα κοβόταν το δάχτυλο που μπαίνει στο μέλι”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, “αλαζονεία τέλος”, στις ευρωεκλογές της Κυριακής, λέγοντας πως “είναι η τελευταία ευκαιρία για αξιοπρέπεια”.

“Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι επιχειρηματίας με δράση στις ΗΠΑ 21 χρόνια, αγωνίστηκα, πέτυχα, έβγαλα κάποια χρήματα και δεν ήρθα να βγάλω ούτε ένα ευρώ σε βάρος της χώρας μου. Οι πειρατές δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κόμματα που χρωστάνε 500 εκατομμύρια ευρώ”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε σε γιγαντοοθόνες πίνακα με οικονομικά στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση το 2023 και κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει κι αυτός τα δικά του περιουσιακά στοιχεία πριν από τις ευρωεκλογές.

Επισήμανε ότι στον πίνακα αυτόν περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά του συζύγου του. Είπε ότι “τα πιστόλια του Μαξίμου ετοιμάζονται να πυροβολήσουν” τον σύζυγο του και τους κάλεσε να τον αφήσουν ήσυχο, διότι εκείνος δεν πολιτεύεται, και αν θέλουν να χτυπήσουν τον ίδιο.

Παρουσίσε και συγκριτικό πίνακα με τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Μητσοτάκη το 2021 και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του για το θέμα του “πόθεν έσχες”, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του παραμένει κλειστή.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε και αυτοκριτική για δικές του ευθύνες σχετικά με την υπερπροβολή του από τα μέσα ενημέρωσης.

  • ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η προσπάθεια σπίλωσης του Στέφανου Κασσελάκη από το σύστημα Μαξίμου και τους παρατρεχάμενούς του έπεσε στο κενό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη αναλυτικά την περιουσιακή του κατάσταση, όπως είχε υποσχεθεί και χωρίς να έχει τη νομική υποχρέωση. Αλλά αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που λογοδοτούν στο λαό, τους ψηφοφόρους και τα μέλη του κόμματος, από εκείνους που παριστάνουν τους ιεροκήρυκες της ηθικής μόνο όταν κουτοπόνηρα και προσχηματικά προσπαθούν να διαβάλουν τον αντίπαλό τους, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Τώρα λοιπόν, που η προσπάθεια σπίλωσης του Στέφανου Κασσελάκη από το σύστημα Μαξίμου και τους παρατρεχάμενούς του έπεσε στο κενό, ήρθε η ώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει καιρό τώρα.

Για αρχή, ας δώσει κι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την τωρινή περιουσιακή του κατάσταση, για το 2022 και το 2023. Ας απαντήσει για τα 39 ακίνητα με τον μισθό του βουλευτή – και να μην ξεχάσει τον Βολταίρο -, ας απαντήσει για την offshore. Και να απαντήσει και για το κόμμα του με το μισό δισ. ευρώ χρέος στις τράπεζες και την πανάκριβη επικοινωνιακή του καμπάνια.

Κυρίως όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται, τώρα, λίγο πριν οι πολίτες δώσουν την ετυμηγορία τους στην κάλπη, να εξηγήσει:

– Γιατί δεν μιλάει με θάρρος και ειλικρίνεια για όσα συνέβησαν τις πρώτες ώρες και μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών; Γιατί κρύβεται πίσω από μισές εξηγήσεις για μυστικές συσκέψεις, γιατί δεν αναλαμβάνει, έστω τώρα, τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση και τους κρυπτόμενους, νυν και πρώην, υπουργούς του; – Γιατί δεν σταματάει την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη; Γιατί δεν δεσμεύεται ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα αφήσει να κριθούν οι υπουργοί ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, χωρίς να κρύβονται πίσω από τη βουλευτική τους ασυλία;

– Αδιαφορεί, αδυνατεί ή απλώς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών; Γιατί καλύπτεται πίσω από αστείες δικαιολογίες όταν διαπράττονται γυναικοκτονίες μπροστά σε αστυνομικά τμήματα; Γιατί δεν προχωρά σε γενναίες τομές στην αστυνομία;




-Γιατί αρνείται ακόμα να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, του Predator, των «νόμιμων» παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ; Γιατί επιχειρεί να φιμώσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, γιατί πλήττει βάναυσα κάθε αρχή του Κράτους Δικαίου;

– Γιατί αφήνει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, στα βασικά αγαθά, στα τρόφιμα, στην ενέργεια; Γιατί υποβάλλει τους πολίτες αυτής της χώρας στο καθημερινό βασανιστήριο να μετράνε και το ευρώ, γιατί τους βάζει να παλεύουν με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, γιατί τους στερεί τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια;

Και πριν βιαστεί να εφεύρει νέες δικαιολογίες, ας θυμάται ο Κυρ. Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν θέλουν άλλο να ζουν «μισή ζωή», και θα τιμωρήσουν όσους επιχειρούν, για μια ακόμη φορά, να τους κοροϊδέψουν» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!

Από τη θλιβερή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών προκύπτει αβίαστα ένα συμπέρασμα, το οποίο αντιλαμβάνεται εύκολα ο μέσος πολίτης: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερη ανακοίνωσή του .

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να κάνει άμεσα δυο πράγματα: πρώτον, να καταθέσει το πόθεν έσχες του για το 2023. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να διαπιστώσουν εάν συνεχίζει και τα δυο τελευταία χρόνια να αβγατίζει την περιουσία του. Δεύτερον, περιμένουμε ακόμη μια απάντηση για το ποιος και πώς πληρώνει τον κ. Γκρίνμπεργκ και την πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ. Τα τιμολόγια θα βοηθούσαν για να μάθουμε τι συμβαίνει. Υπάρχουν, άραγε; Θα τα δώσουν στη δημοσιότητα;»

Ανδρουλάκης: Να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, αντιπολίτευση την επόμενη Κυριακή το βράδυ, που θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών

Η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καλώντας τους ψηφοφόρους, ακόμη και αν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές υποστήριξαν άλλο κόμμα, να ψηφίσουν το κόμμα του στις ευρωεκλογές, την Κυριακή.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Ο ελληνικός λαός έχει αυτή τη φορά πολλούς λόγους να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε. Ο πρώτος λόγος είναι διότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη αυτή την εποχή μια ισχυρή, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση, που θα είναι και η επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μια αντιπολίτευση, προοδευτική, αξιόπιστη, προγραμματική και όχι την αντιπολίτευση θείο δώρο στον κύριο Μητσοτάκη, την αντιπολίτευση του tik tok. Η πολιτική στο προσκήνιο, με την κοινωνία στο προσκήνιο».

Η ψήφος στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να είναι «μήνυμα στην αλαζονεία, μήνυμα στην ατιμωρησία» τόνισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το κόμμα του «δίνει ίσως την κρισιμότερη μάχη των τελευταίων ετών»: «Δεν είναι μία κομματική προσπάθεια, δεν είναι μια κομματική επιβεβαίωση για μένα, είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα προόδου, είναι ζήτημα να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση την επόμενη Κυριακή το βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχει πολιτική απειλή που θα αναγκάσει τη ΝΔ να σταματήσει να περιφρονεί τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

«Μπορεί αυτόν το ρόλο να τον παίξει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κύριο Κασσελάκη; Με ποιά αξιοπιστία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Αυτοί μιλούν για δίκαιο φορολογικό σύστημα; Πώς μπορεί να είσαι αξιόπιστος, όταν προτείνεις δίκαιο φορολογικό σύστημα προοδευτικής φορολόγησης, άλλα συγχρόνως έχεις βγάλει εκατομμύρια από offshore και φορολογικούς παραδείσους; Η αξιοπιστία στην πολιτική είναι να συμβαδίζουν τα λόγια, με τις πράξεις και τα έργα σου. Εδώ λοιπόν, δεν συζητούμε το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, γιατί κάνουμε κουτσομπολιό. Υπάρχουν θεσμοί διαφάνειας από τη Βουλή των Ελλήνων. Όφειλε, όπως ο κάθε πολιτικός αρχηγός, ο κάθε βουλευτής μόνος του, να πάει να το καταθέσει εξαρχής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε από την άλλη, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταθλητής στην αναξιοπιστία, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να καταπολεμήσει τις ανισότητες, ενώ αυτές αυξάνουν και οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις καταρρέουν από την ακρίβεια. Σημείωσε, ότι το κόμμα του ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση, με προτάσεις, «γιατί έχουμε πολιτικό ήθος, σύγχρονο πρόγραμμα και δε λέμε λαϊκισμούς» και υποστήριξε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην αντιπολίτευση διευκολύνεται να συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το ΠΑΣΟΚ, γιατί «όταν συνομιλεί με το ΠΑΣΟΚ του μπαίνουν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι …».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι τους 24 από τους τελευταίους 36 μήνες «έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια από το μέσο όρο της Ε.Ε» και ότι με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα ήταν τρίτη στα κέρδη και προτελευταία στην άνοδο των μισθών. Διερωτήθηκε τι συνέβη το φθινόπωρο του 2022 και ενώ ο γενικός πληθωρισμός πήγαινε μαζί με τον πληθωρισμό τροφίμων, ξαφνικά «σταθεροποιείται ο γενικός πληθωρισμός και αρχίζει το πάρτι κερδοσκοπίας των ολιγοπωλίων;».

«Από το φθινόπωρο του 2022 σταθερά γίνεται ένα τεράστιο και κερδοσκοπικό παιχνίδι στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού με εκατομμύρια κέρδη για τα ολιγοπώλια» σημείωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία, τη στέγαση, το εθνικό σύστημα υγείας, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, τη δικαιότερη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μερισμάτων πάνω από ένα όριο, τις θεσμικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας στην ενέργεια, τις προτάσεις για την κλιματική αλλαγή και τους πόρους της πράσινης μετάβασης, ώστε αυτή να γίνει υπόθεση και των φτωχότερων και των μικρομεσαίων στρωμάτων και όχι μόνο λίγων και ισχυρών. Ιδιαίτερα για τα εθνικά θέματα σημείωσε ότι δεν πρέπει να κομματικοποιούνται, ή να εργαλειοποιούνται και πρόσθεσε ότι περιμένει απάντηση για τη στάση της χώρας στον ΟΗΕ στο ψήφισμα για την Ημέρα της Σρεμπρένιτσας. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει για την έλλειψη ενός μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής της, ενώ από την άλλη επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την κύρωση των τριών μνημονίων από τη Βουλή: «Για αυτό καλώ από τη Θεσσαλονίκη, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ό,τι κόμμα και αν ψήφισε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το βράδυ της επόμενης Κυριακής να ενώσουμε τις αγωνίες μας για μία καλύτερη ζωή, για μία καλύτερη Ελλάδα ….να οικοδομήσουμε τη μεγάλη, ισχυρή, δημοκρατική παράταξη που θα είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ψήφος στη συντήρηση, στο ΕΛΚ που «επέβαλε τη σκληρότερη λιτότητα στην Ε.Ε.», ενώ ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στους σοσιαλιστές σημαίνει «ψήφος στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, των κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων για να μειωθούν οι ανισότητες», αλλά και οικονομία με ένα «οικονομικό ταμείο ευρωπαϊκής κυριαρχίας» πού θα επιτρέψει επενδύσεις που έφυγαν στην Κίνα και σε τρίτα κράτη, να επανέλθουν στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τελευταία ο κ. Μητσοτάκης και το ΕΛΚ ισχυρίζονται ότι έχουν «μέτωπο με την ακροδεξιά» και αναρωτήθηκε «ποιο μέτωπο έχουν», αναφέροντας ότι δεν συνυπέγραψαν το κείμενο που υπέγραψαν άλλες πολιτικές ευρωομάδες και το οποίο αναφέρει πως «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, καμία σύμπραξη με την ακροδεξιά». Παρέπεμψε, επίσης, σε προηγούμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για την κ. Μελόνι, για την οποία είπε ότι «δεν είναι και Λεπέν», σημειώνοντας πάντως, ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε παλαιοτέρα είχε πει για τον Μουσολίνι ότι ήταν «ο σημαντικότερος ιταλός πολιτικός του προηγούμενου αιώνα».

«Ακούω εκπροσώπους της ΝΔ να λένε ότι και στην Ελλάδα είναι πρόβλημα η ακροδεξιά. Πρόβλημα για ποιους; Για αυτούς; Θα ξεχάσουμε τη μέρα που συνεργάστηκαν αγαστά με το Βελόπουλο για να αλώσουν την ανεξάρτητη αρχή και μαζί να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος λοιπόν ενδυναμώνει την ακροδεξιά;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. «Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι κάθε ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που είναι απέναντι στον ευρωστρατό και στην κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η αποχή, η αποστροφή στην πολιτική και η στροφή στα άκρα» έχουν να κάνουν πανευρωπαϊκά, με την «ανασφάλεια, κλιματική, γεωπολιτική, οικονομική, κοινωνική, εργασιακή» και σε αυτήν την ανασφάλεια, οι σοσιαλιστές απαντούν με πολιτικές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και μείωσης των ανισοτήτων.

«Για μία Ευρώπη, που η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο το ευρώ, το νόμισμα, αλλά και εργαλεία που υπερασπίζονται όλες τις ανασφάλειες του σημερινού ευρωπαίου πολίτη και περισσότερο απ’ όλων, των νέων. Αυτό σημαίνει σοσιαλδημοκρατία….» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα έργα στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πωςς ο κακός σχεδιασμός του fly over ταλαιπώρησε τους πολίτες, τόνισε ότι η πόλη χρειάζεται το μετρό και την ενίσχυση του ΟΑΣΘ, υπογράμμισε την ανάγκη απόδοσης περισσότερου πράσινου στην πόλη και υποστήριξε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μέσα από την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.

  • Κουτσούμπας: Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ τόσο πιο καλά για την Ελλάδα, τον εργαζόμενο λαό, τους νέους

Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 το απόγευμα της Δευτέρας, τόνισε «Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ τόσο πιο καλά για την Ελλάδα, για τον εργαζόμενο λαό, για τους νέους».

Ερωτηθείς γιατί να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ που είναι αντίθετο στην ΕΕ, απάντησε «γιατί στο ευρωκοινοβούλιο, γίνεται ό,τι και στο εθνικό κοινοβούλιο. Συζητιούνται και παίρνονται αποφάσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιλαϊκές, αποφάσεις που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Εκεί, το ΚΚΕ που εκφράζει την αντίθετη φωνή στην ΕΕ των μονοπωλίων, των λόμπι της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της ακρίβειας και όλων των αντιλαϊκών νόμων και οδηγιών είναι αποφασιστικός παράγοντας για να μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας μια φωνή που θα εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα τα αποκαλύπτει και θα οργανώνει την πάλη στην χώρα αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης ενάντια σε αυτά».

«Προηγείται το ευρωκοινοβούλιο σε αντιλαϊκές οδηγίες, κατευθύνσεις και μέτρα και μετά έρχονται τα εθνικά κοινοβούλια, όπως η ελληνική Βουλή, και η κυβερνητική πλειοψηφία επικυρώνει και υλοποιεί αυτά τα μέτρα που συνδιαμορφώνονται στο ευρωκοινοβούλιο» συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

«Το πόσο έτοιμος θα είναι ένας λαός να δεχθεί και να αντιμετωπίσει αυτά τα μέτρα είναι ακριβώς η φωνή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα έχουν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς αρχίζει και διαμορφώνεται μια διαφορετική λογική προσέγγισης».




Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις, καταδίκασε τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ έδωσε εντολή στον Νετανιάχου να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Ράφα και να ανοίξει ανθρωπιστική διέξοδο».

Στην παρατήρηση για την καταδίκη (από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) «και της ηγεσίας της Χαμάς» ανέφερε «και την ηγεσία της Χαμάς, αλλά αυτό το είχε κάνει από την αρχή. Από την αρχή τους είχε καταδικάσει…. Αλλά τώρα καταδίκασε και τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου».

Επισήμανε ότι «την ίδια ώρα που ο Νετανιάχου συνεχίζει να βομβαρδίζει και να σκοτώνονται παιδιά και άμαχοι, η ελληνική κυβέρνηση κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ στη Μεσόγειο. Συνεχίζει να του δίνει το άλλοθι της “αυτοάμυνας” που τις πρώτες μέρες μπορεί να δικαιολογούνταν ή να το εξηγούσε… Εμείς δεν το δικαιολογούμε ποτέ αυτό διότι ο Οκτώβρης έφτασε μετά από επί δεκαετίες δολοφονικά χτυπήματα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Επιπλέον, ακόμα δεν αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος παρότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής. Τώρα είναι η στιγμή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και άλλων 143 κρατών».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνταχθεί με το μέρος του κράτους τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν μπορεί το ΚΚΕ να συμπορευθεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά ζητήματα, όπως τα Τέμπη, οι υποκλοπές, η Υγεία και η ακρίβεια ο Δ. Κουτσούμπας είπε, ότι «έχει συμβεί να συμπέσουμε με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποια ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει συμπόρευση, διότι το πρόβλημα αρχίζει όταν προτείνεις πολιτικές λύσεις. Εκεί είναι η μέρα με τη νύχτα».

Για το θέμα των Τεμπών σημείωσε ότι με βάση τη δικογραφία, το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή καθώς υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Εμείς θα στηρίξουμε την Προανακριτική Επιτροπή, όπως είχαμε στηρίξει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική, αλλά μόνο που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγω του αριθμού των βουλευτών να προτείνουμε Προανακριτική».

Απαντώντας στην ερώτηση «’Αρα αν φέρουν πρόταση για προανακριτική αυτά τα κόμματα, εσείς θα την υποστηρίξετε;» απάντησε: «Βεβαίως θα την υποστηρίξουμε και όχι μόνο αυτό. Εμείς λέγαμε ότι για να φύγει αυτός ο σκόπελος από τη μέση, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Και είχαμε προτείνει στη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναθεωρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και δεν συμφώνησε ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να αποδίδονται κατευθείαν οι ποινικές ευθύνες και να δικάζονται και οι υπουργοί, όπως όλος ο ελληνικός λαός».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «εξοργιστική και αποκρουστική» τη συζήτηση περί περιουσιών και πλούτου ορισμένων πολιτικών αρχηγών, με αφορμή το «πόθεν έσχες του» κ. Κασσελάκη. «Όταν ο εργαζόμενος δεν έχει να περάσει το μήνα και μετράει ευρώ το ευρώ για το τί θα ξοδέψει είναι αποκρουστικό να γίνεται συζήτηση από τα κανάλια έξι μέρες πριν τις ευρωεκλογές για τον αμύθητο πλούτο που έχουν ορισμένοι» πρόσθεσε.




Ερωτηθείς αν είναι «καθαρά τα πράγματα» με το πολιτικό χρήμα στην Ελλάδα, απάντησε «όχι, δεν είναι καθαρά και δεν υπάρχει διαφάνεια. Υπάρχει πολύ χρήμα κάτω από το τραπέζι και βεβαίως να ξαναθυμίσω, επειδή μιλάμε για Ευρώπη και Ευρωεκλογές, όταν εμείς λέμε την ΕΕ η “Ευρώπη των λόμπι και της διαφθοράς”, τα ζήσαμε και στο παρελθόν, για το πώς χρηματίζονται ευρωβουλευτές, πολιτικά κόμματα, συγκεκριμένα πρόσωπα, επίσης, από διάφορα λόμπι άλλων χωρών, άλλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων για να ψηφίζουν συγκεκριμένες οδηγίες και συγκεκριμένα μέτρα στο ευρωκοινοβούλιο που είναι αρεστά σε αυτούς φυσικά. ‘Αρα, λοιπόν, αυτό δεν είναι διαφάνεια, αυτό είναι αίσχος».

Στην ερώτηση «πώς νιώθει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Tiktok» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης που βοηθάνε και στην επικοινωνία. Μόνο που ειδικά με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και εδώ είναι και ένα κάλεσμα για τη νεολαία πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, με μέτρο, όπως όλα άλλωστε».

Υπογράμμισε, ότι σε κάθε περίπτωση, και βέβαια στην πολιτική, το πλέον σημαντικό είναι η ζωντανή επαφή με τους ανθρώπους.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα ΜΚΔ και το TikTok στο ΚΚΕ «δεν τα χρησιμοποιούμε προσωπικά ο καθένας για την προβολή του εαυτού του, αλλά μόνο ως κόμμα και εκεί αξιοποιείται και ο Γραμματέας και άλλα στελέχη και άλλοι υποψήφιοι».

Τέλος ερωτηθείς για το «ποιό είναι το σωστό μέτρο σύγκρισης, οι προηγούμενες ευρωεκλογές ή οι τελευταίες εθνικές εκλογές για τα ποσοστά των κομμάτων» είπε «νομίζω ότι είναι σε συνδυασμό. Βέβαια, το πιο πρόσφατο είναι τι έχεις ως αποτύπωση στις προηγούμενες εκλογές, πάντα, βέβαια, μετρώντας και υπολογίζοντας και τι έπαιρνες σε αντίστοιχες ευρωεκλογές σε σχέση με τις τότε βουλευτικές εκλογές, αλλά να είναι ενιαία η αντιμετώπιση σε όλα τα κόμματα, γιατί ακούω από πολλούς, λέει “Μμμ έχει μείωση το ΚΚΕ” και μετράνε, ξέρω εγώ, την δημοσκοπική άνοδο ή πτώση κάποιου κόμματος ανάλογα με τις εξελίξεις μόνο και δεν μετράνε με το τι ποσοστό έχει ως αφετηρία».

ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΗΦ
Αθήνα, Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης κατά Κασσελάκη για την περιουσία του: «Μετά το σημερινό σόου, γεννώνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: