Η Ελλάδα “έσκισε” στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, η ελληνική σημαία ψηλά στο βάθρο: Τα δίδυμα «φωτιά» που έφεραν τη χώρας μας στη δεύτερη θέση, στο Βελιγράδι (video)

epa11432582 Silver medal winner Evangelos Makrygiannis of Greece (L), gold medal winner Apostolos Christou of Greece (C) and bronze medal winner Ksawery Masiuk of Poland (R) pose with their medals during the podium ceremony for the Men’s 100m Backstroke at the European Aquatics Championships Belgrade 2024, in Belgrade, Serbia, 23 June 2024. EPA, ANTONIO BAT




Το μακράν καλύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για την ελληνική κολύμβηση ολοκληρώθηκε με κάτι παραπάνω από ιδανικό τρόπο, απόψε στο Βελιγράδι.

Με τη χώρα μας να κατακτά ακόμη πέντε μετάλλια, να φτάνει τα 17 στο σύνολο και να κατακτά τη δεύτερη θέση, πίσω από την Ουγγαρία, κυρίως όμως με το πρωτοφανές «1-2», όχι σε ένα, αλλά σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα, με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους!

Προηγήθηκαν χρονικά οι Κριστιάν Γκολομέεβ και Στέργιος Μπίλας στα 50μ. ελεύθερο, ακολούθησαν οι Απόστολος Χρήστου και Βαγγέλης Μακρυγιάννης στα 100μ. ύπτιο -με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις- και το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το ασημένιο μετάλλιο και το πανελλήνιο ρεκόρ του Δημήτρη Μάρκου στα 400μ. ελεύθερο.

Οσα πέτυχε η ελληνική αποστολή στη σερβική πρωτεύουσα (έστω και με τον… αστερίσκο της απουσίας των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης) περνούν στην ιστορία, όχι μόνο γιατί δεν έχουν ξανασυμβεί, αλλά γιατί πιθανότατα δεν θα ξαναγίνουν και ποτέ. Ας είναι, ό,τι γράφει δεν… ξεγράφει.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ιστορικό «1-2» το περίμεναν όλοι σήμερα από τους Χρήστου-Μακρυγιάννη, που το είχαν ήδη πλησιάσει στα 50μ. ύπτιο (εκεί πήραν χρυσό και χάλκινο).




Τους… πρόλαβαν όμως οι Κριστιάν Γκολομέεβ και Στέργιος Μπίλας στα 50μ. ελεύθερο, με τον 31χρονο κολυμβητή του Παναθηναϊκού να παίρνει τη νίκη με 21.72 και να ανεβαίνει επιτέλους στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετά από τρία συνεχόμενα μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα στις προηγούμενες διοργανώσεις, συν ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο.

Μόλις ένα εκατοστό πιο πίσω (21.73), ο Μπίλας -που είχε περάσει ως όγδοος από τους ημιτελικούς- πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ νέων Κ23 και πρόσθεσε στη συλλογή του από τη σερβική πρωτεύουσα ένα ασημένιο μετάλλιο, το μοναδικό χρώμα που του έλειπε δηλαδή, αφού είχε χρυσό από τα 50μ. πεταλούδα και χάλκινο από τα 4Χ100μ. ελεύθερο.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Μπούκοφ (πρωταθλητής κόσμου στη Ντόχα, τον περασμένο Φεβρουάριο) με 21.85.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Ελληνες αθλητές έχουν εξασφαλίσει από πέρυσι την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, όπου, αν επαναλάβουν ανάλογες επιδόσεις, μπορούν να διεκδικήσουν τουλάχιστον μία θέση στην οκτάδα. Ο τελικός στο Τόκιο είχε «κλείσει» στο 21.78.

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα, στα 100μ. ύπτιο, οι Απόστολος Χρήστου και Βαγγέλης Μακρυγιάννης δικαίωσαν τον τίτλο των φαβορί και κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις, βελτιώνοντας το «1-3» που είχαν κάνει πριν δύο ημέρες στα 50μ. Στη δική τους περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι ότι οι χρόνοι τους ήταν παγκοσμίου επιπέδου.

Ο Χρήστου, που κατέκτησε το τρίτο χρυσό της καριέρας του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πρώτο στο συγκεκριμένο αγώνισμα (όπου ως τώρα είχε ένα ασημένιο και τρία χάλκινα), τερμάτισε στο εκπληκτικό 52.23, τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του, μετά το 52.09 που είχε κάνει το 2022, στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Παράλληλα, πρόκειται για την τρίτη φετινή επίδοση στον κόσμο, πίσω από το 52.05 του Κινέζου Τζιαγού Σου (τον Σεπτέμβριο) και το 52.22 που έκανε ο Ράιαν Μέρφι πριν λίγες ημέρες, στα trials πρόκρισης των ΗΠΑ.




Ο Μακρυγιάννης, από την πλευρά του είχε δείξει ότι μπορεί να «κατέβει» τα 53 δευτερόλεπτα και το επιβεβαίωσε, τερματίζοντας σε 52.83 και συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ (53.31) που είχε κάνει στον ημιτελικό. Υπενθυμίζουμε ότι, πριν το φετινό Παγκόσμιο στη Ντόχα, ο 24χρονος αθλητής του Παλαιού Φαλήρου δεν είχε «κατέβει» καν τα 54 δευτερόλεπτα!

Οι δύο Ελληνες πρωταθλητές σημείωσαν χρόνους που μπορούν να δώσουν αντίστοιχα μετάλλιο και πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, που ακολουθούν σε ένα μήνα.

Στο Τόκιο, το χάλκινο πήγε στο 52.19 του Ράιαν Μέρφι, με τους δύο πρώτους όμως να είναι οι Ρώσοι Εβγκένι Ρίλοφ και Κλιμέντ Κολεσνίκοφ, που δεν θα αγωνιστούν στο Παρίσι (φυσικά στο ενδιάμεσο έχει βελτιωθεί πολύ ο Ιταλός Τόμας Τσέκον, κάτοχος εδώ και δύο χρόνια του παγκοσμίου ρεκόρ, αλλά και ο Σου). Ο τελικός στους Ολυμπιακούς του 2021 είχε «κλείσει» πάνω από τα 53 δευτερόλεπτα.

Το 17ο και τελευταίο ελληνικό μετάλλιο ήταν το τρίτο προσωπικό του Δημήτρη Μάρκου. Ο Ελληνας πρωταθλητής κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον τελικό των 400μ. ελεύθερο με χρόνο 3:47.44 και σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ και στο τρίτο ατομικό αγώνισμα που «έπεσε», μετά τα 200μ. και τα 800μ.

Ο 23χρονος κολυμβητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης επιστρέφει από τη σερβική πρωτεύουσα με δύο ασημένια μετάλλια (400μ. και 800μ.) και ένα χάλκινο στα 4Χ200μ., αλλά και μία μικρή πικρία για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πιάσει σε δεύτερο αγώνισμα -πέραν των 800μ. που το είχε ήδη- το όριο για το Παρίσι.

Οπως το συνηθίζει, ο Μάρκος έμεινε πίσω στην αρχή (8ος στα πρώτα 100μ.) και μετά άρχισε να κερδίζει έδαφος. Γύρισε πέμπτος στα 300μ., αλλά ήταν πια πολύ κοντά στους υπόλοιπους, εκτός του Αυστριακού Φέλιξ Αουμπεκ, που είχε ξεφύγει πολύ και έφτασε άνετα στη νίκη με το εντυπωσιακό 3:43.24.

Ο Ελληνας πρωταθλητής έδωσε μάχη ως το τέλος με δύο αντιπάλους και τελικά κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση με 3:47.44, καταρρίπτοντας το 3:48.59 που είχε ο Κώστας Εγγλεζάκης από τις 17 Μαϊου 2021, στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης. Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Ελβετός Αντόνιο Τζάκοβιτς με 3:47.62, αφήνοντας τέταρτο τον Λιθουανό Ντάνας Ράπσις.

Το μετάλλιο «άγγιξε» και η Μαρίλεια Δρασίδου, η οποία -στην πρώτη συμμετοχή της σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης- κατέλαβε την τέταρτη θέση στα 50μ. πρόσθιο με 30.95, έναντι 30.90 της Ολίβια Κλιντ Ιπσα από τη Σουηδία, που εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο. Νικήτρια με 30.55 αναδείχθηκε η Ντομίνικα Σταντέρα, η οποία χάρισε στην Πολωνία το πρώτο της μετάλλιο στο αγώνισμα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δεύτερη ήταν η Βεέρα Κιβιρίντα από τη Φινλανδία με 30.65.




Την πέμπτη θέση κατέλαβε στον τελικό των 200μ. πεταλούδα η Γεωργία Δαμασιώτη, η οποία, μετά το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. και την επίτευξη του ορίου πρόκρισης για το Παρίσι, αλλά και τη συμμετοχή της στις μικτές «σκυταλοδρομίες», δεν είχε αρκετές δυνάμεις για να κάνει νέα υπέρβαση.

Τερμάτισε σε 2:10.77, περίπου ένα δευτερόλεπτο μακριά από το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (2:09.74 από πέρυσι). Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Ελενα Ρόζενταλ Μπαχ από τη Δανία με 2:07.88, που άφησε δεύτερη την κάτοχο του τίτλου Λάνα Πούνταρ από τη Βοσνία (2:08.15). Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Μπογκλάρκα Τέλεγκντι Κάπας από την Ουγγαρία (2:08.22), δύο φορές νικήτρια στο αγώνισμα, το 2018 και το 2021.

Ο Δανιήλ Γιουρτζίδης δεν κατάφερε να επαναλάβει κούρσα ανάλογη με εκείνη του χθεσινού (22/6) ημιτελικού και περιορίστηκε στην όγδοη θέση των 200μ. μικτή ατομική. Ο αθλητής του ΝΟ Αλεξανδρούπολης σημείωσε χρόνο 2:01.31, μένοντας μακριά από το 1:59.71 που πέτυχε χθες, και ολοκλήρωσε την παρουσία του στη διοργάνωση με δύο συμμετοχές σε τελικούς (ήταν 4ος στα 400μ. μικτή) και ισάριθμα ατομικά ρεκόρ.

Ο Χούμπερτ Κος διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν δύο χρόνια στη Ρώμη και επέκτεινε την κυριαρχία της Ουγγαρίας, που έχει κερδίσει 11 φορές το αγώνισμα, σε 26 διοργανώσεις που τα 200μ. μικτή περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Ο Κος τερμάτισε σε 1:57.21, νικώντας τον Ισραηλινό Ρον Πολόνσκι, που σημείωσε χρόνο 1:57.36 και πήρε τη δεύτερη θέση. Η Τουρκία κέρδισε για πρώτη φορά μετάλλιο στο αγώνισμα χάρη στην τρίτη θέση του Μπερκέ Σακά (1:58.62).

Η ελληνική παρουσία στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε με την πέμπτη θέση της εθνικής γυναικών στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική. Η τετράδα των Νόρας Δράκου, Χαράς Αγγελάκη, Γεωργίας Δαμασιώτη και Μαρίλειας Δρασίδου τερμάτισε σε 4:05.05, χωρίς να καταφέρει να μπει στη διεκδίκηση των μεταλλίων ή να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι δύο από τις τέσσερις αθλήτριες (Δαμασιώτη και Δρασίδου) είχαν κολυμπήσει νωρίτερα σε ατομικούς τελικούς, ενώ η 32χρονη Δράκου ήταν καταπονημένη, κάνοντας τη δέκατη κούρσα της στη διοργάνωση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η Πολωνία, που τερμάτισε καθαρά πρώτη με 3:58.71, δεύτερη ήταν η Ουγγαρία με 4:01.50 και τρίτη η Δανία με 4:02.03.




Στα 1.500μ. ελεύθερο ανδρών, που είχαν αναβληθεί χθες λόγω βροχής και μετατέθηκαν για σήμερα, ο Τούρκος Κουζεϊ Τουντσελί έκανε την έκπληξη και νίκησε με το πολύ καλό 14:55.64, αφήνοντας δεύτερο τον Ουκρανό Μιχάιλο Ρόμαντσουκ, που ήταν ο νικητής των δύο προηγούμενων διοργανώσεων και στο Βελιγράδι είχε πάρει ήδη το χρυσό στα 800μ.

Η Τουρκία μέχρι χθες δεν είχε κατακτήσει ποτέ τίτλο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πήρε δύο μαζεμένους, χθες (22/6) με τον Εμρέ Σακτσί στα 50μ. πρόσθιο και σήμερα με τον Τουντσελί. Τρίτος στα 1.500μ. ήταν ο Ούγγρος Ζάλαν Σάρκανι.

Η Αϊνα Κέσελι από την Ουγγαρία νίκησε στο φίνις των 400μ. την Μπάρμπορα Σεεμάνοβα και πανηγύρισε τον δεύτερο ατομικό της τίτλο στο Βελιγράδι, μετά τα 800μ. Η διαφορά ήταν μόλις 16 εκατοστά του δευτερολέπτου (4:06.56 έναντι 4:06.72), με την Τσέχα να κυνηγάει ως το τέλος το «τρεμπλ», καθώς ήταν νικήτρια σε 100μ. και 200μ. Το βάθρο συμπλήρωσε η Φρανσίσκα Μαρτίνς από την Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα των αγώνων ολοκληρώθηκε με μία συναρπαστική κούρσα στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών, όπου οι τρεις πρώτες χώρες είχαν διαφορά εννέα εκατοστών του δευτερολέπτου.

Η Αυστρία έκανε την έκπληξη και με 3:33.41 πήρε τον τίτλο, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, κυρίως χάρη στο εξαιρετικό 100άρι του Χάικο Γκίγκλερ στο ελεύθερο. Δεύτερη με 3:33.44 ήταν η Πολωνία και τρίτη με 3:33.50 η Ουκρανία, που πήρε για πρώτη φορά μετάλλιο σε οποιοδήποτε ανδρικό ομαδικό αγώνισμα.




  • Τα αποτελέσματα των τελικών της 7ης και τελευταίας ημέρας:

ΑΝΔΡΕΣ

1.500μ. ελεύθερο

1. Κουζεϊ Τουντσελί (Τουρκία) 14:55.64

2. Μιχάιλο Ρόμαντσουκ (Ουκρανία) 15:00.99

3. Ζάλαν Σάρκανι (Ουγγαρία) 15:06.67

4. Νέιθαν Γουίφεν (Ιρλανδία) 15:10.64

5. Λάσλο Γκάλιτς (Ουγγαρία) 15:23.48

6. Μπάρτος Κάπαλα (Πολωνία) 15:26.22

7. Μαρίν Μόγκιτς (Κροατία) 15:32.59

8. Τζιούγκας Μισκίνις (Λιθουανία) 15:44.10

  • 50μ. ελεύθερο

1. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ) 21.72

2. Στέργιος Μπίλας (ΕΛΛΑΔΑ) 21.73

3. Βλάντισλαβ Μπούκοφ (Ουκρανία) 21.85

4. Πιοτρ Λούντβιτσακ (Πολωνία) 21.90

5. Αντρέι Μπάρνα (Σερβία) 21.93

6. Γέρε Χρίμπαρ (Κροατία) 21.99

7. Σεμπάστιαν Σάμπο (Ουγγαρία) 22.09

8. Σέιν Ράιαν (Ιρλανδία) 22.17

  • 100μ. ύπτιο

1. Απόστολος Χρήστου (ΕΛΛΑΔΑ) 52.23

2. Βαγγέλης Μακρυγιάννης (ΕΛΛΑΔΑ) 52.83

3. Κσαβέρι Μάσιουκ (Πολωνία) 53.56

4. Ολεξάντρ Ζελτιάκοφ (Ουκρανία) 53.85

5. Κάσπερ Στοκόβσκι (Πολωνία) 53.90

6. Ανταμ Γιάσο (Ουγγαρία) 54.56

7. Μάθιου Γουόρντ (Μ. Βρετανία) 54.93

8. Μίχαελ Λαϊταρόφσκι (Ισραήλ) 55.23




  • 200μ. μικτή ατομική

1. Χούμπερτ Κος (Ουγγαρία) 1:57.21

2. Ρον Πολόνσκι (Ισραήλ) 1:57.36

3. Μπερκέ Σακά (Τουρκία) 1:58.62

4. Ντομινίκ Τόροκ (Ουγγαρία) 1:58.89

5. Ζερεμί Ντεπλάνς (Ελβετία) 1:59.04

6. Γκάμπριελ Λόπες (Πορτογαλία) 1:59.89

7. Βαντίμ Ναουμένκο (Ουκρανία) 2:00.47

8. Δανιήλ Γιουρτζίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 2:01.31

  • 400μ. ελεύθερο

1. Φέλιξ Αουμπεκ (Αυστρία) 3:43.24

2. Δημήτρης Μάρκος (ΕΛΛΑΔΑ) 3:47.44

3. Αντόνιο Τζάκοβιτς (Ελβετία) 3:47.62

4. Ντάνας Ράπσις (Λιθουανία) 3:47.87

5. Μπαρ Σολοβέιτσικ (Ισραήλ) 3:48.47

6. Κριστόφ Χμιελέφσκι (Πολωνία) 3:50.24

7. Οντρέι Γκέμοφ (Τσεχία) 3:51.46

8. Γιον Γιούντβετ (Νορβηγία) 3:53.79

  • 4Χ100μ. μικτή ομαδική

1. Αυστρία 3:33.41

(Ραϊτσχάμερ, Μπάγερ, Μπούχερ, Γκίγκλερ)

2. Πολωνία 3:33.44

(Μάσιουκ, Καλουσόφσκι, Μαγέρσκι, Σιεράτζκι)

3. Ουκρανία 3:33.50



(Ζελτιάκοφ, Λίσοβετς, Κοβάλοφ, Λίνικ)

4. Ουγγαρία 3:35.05

5. Δανία 3:35.30

6. Γερμανία 3:35.44

7. Σερβία 3:38.23

8. Ισραήλ 3:38.82

  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

50μ. πρόσθιο

1. Ντομίνικα Σταντέρα (Πολωνία) 30.55

2. Βεέρα Κιβιρίντα (Φινλανδία) 30.65

3. Ολίβια Κλιντ Ιπσα (Σουηδία) 30.90

4. Μαρίλεια Δρασίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 30.95

5. Τέγια Νικόλοβα (Βουλγαρία) 30.97

6. Ιντα Χούλκο (Φινλανδία) 30.99

7. Ανα Ροντρίγκες (Πορτογαλία) 31.08

8. Σαστίν Τάμπορ (Δανία) 31.48

  • 200μ. πεταλούδα

1. Ελενα Ρόζενταλ Μπαχ (Δανία) 2:07.88

2. Λάνα Πούνταρ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 2:08.15

3. Μπογκλάρκα Τέλεγκντι Κάπας (Ουγγαρία) 2:08.22

4. Σουζάνα Γιάκαμπος (Ουγγαρία) 2:10.26

5. Γεωργία Δαμασιώτη (ΕΛΛΑΔΑ) 2:10.77

6. Ανια Τσρέβαρ (Σερβία) 2:12.10

7. Λούσι Γκριβ (Μ. Βρετανία) 2:12.12

8. Λάουρα Λάχτινεν (Φινλανδία) 2:14.03

  • 400μ. ελεύθερο

1. Αϊνα Κέσελι (Ουγγαρία) 4:06.56

2. Μπάρμπορα Σεεμάνοβα (Τσεχία) 4:06.72

3. Φρανσίσκα Μαρτίνς (Πορτογαλία) 4:10.94

4. Φλιουρ Λιούις (Μ. Βρετανία) 4:13.16

5. Μάγια Βέρνερ (Γερμανία) 4:14.24

6. Βάνα Τζάκοβιτς (Ελβετία) 4:15.32

7. Ντενίζ Ερτάν (Τουρκία) 4:17.92

8. Ιμάν Αβντιτς (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 4:21.95

  • 4Χ100μ. μικτή ομαδική

1. Πολωνία 3:58.71



(Πισκόρσκα, Σταντέρα, Πέντα, Φιέντκεβιτς)

2. Ουγγαρία 4:01.50

(Κομορότσι, Μπέκεσι, Ουγκράι, Πάνταρ)

3. Δανία 4:02.03

(Τάμπορ, Ρίμπακ-Αντερσεν, Μπαχ, Γένσεν)

4. Σουηδία 4:02.27

5. ΕΛΛΑΔΑ 4:05.05

(Δράκου, Αγγελάκη, Δαμασιώτη, Δρασίδου)

6. Ισραήλ 4:08.47

7. Σλοβενία 4:08.85

8. Σλοβακία 4:09.34

Γιάννης Δημητρόγλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βελιγράδι, Serbia

Η Ουγγαρία νίκησε στο 101′ τη Σκωτία με 1-0 και ελπίζει ότι θα είναι η μία από τις τρίτες ομάδες ομίλων που θα περάσει στη φάση των 16 του Euro 2024 [highlights]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: