epa11202422 North Macedonia’s opposition VMRO-DPMNE party leader Hristijan Mickoski delivers his speech during the first plenary session of the European People’s Party Congress in Bucharest, Romania, 06 March 2024. The European People’s Party (EPP) party holds its Congress in Romania’s capital on 06 and 07 March, to choose their candidates for the EU Parliament elections, and as well their nominees for the EU leadership. EPA, ROBERT GHEMENT
Την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, αναμένει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της, ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις της άλλης πλευράς, σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Την ώρα που και τα δυο μεγάλα σκοπιανά κόμματα και μόνο με το όνομά τους και το καταστατικό τους παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αρνητικά και έχουν καταγραφεί με τα βασικά προβλήματα να αφορούν τη νέα πρόεδρο της χώρας Γκόρντανα Σιλιανόφσκα -Ντάβκοβα, η οποία επιμένει στην παραβίαση του βασικού όρου της Συμφωνίας για χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.
Η κ. Σιλιανόφσκα υποστηρίζοντας ότι είναι δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού να μην αναφέρεται ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών (στο άρθρο 1.3.ζ) ορίζει ρητά ότι οι επίσημοι φορείς και όργανα του κράτους και όλες οι οντότητες που έχουν ιδρυθεί με νόμο ή χρηματοδοτούνται από το κράτος είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν το Συνταγματικό όνομα.
Η νέα πρόεδρος των Σκοπίων δεν ομιλεί πλέον ως καθηγήτρια του συνταγματικού δικαίου που είχε πρωτοστατήσει στην καμπάνια απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας που εμπίπτει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου.
Η Σιλιανόφσκα μάλιστα με προσβλητικά ευφυολογήματα προσπαθεί να διακωμωδήσει την υποχρέωση της αυτή. Την περασμένη εβδομάδα στην επίσκεψη της στο Βατικανό όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Κυρίλλου και Μεθοδίου, η κορδέλα ανέφερε μόνο το όνομα της.
Δικαιολογήθηκε ότι είχε ζητήσει να μπει το RS Macedonia, αλλά ήταν μικρή η …κορδέλα. Βεβαίως, και το RS Macedonia θα παραβίαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών που δεν επιτρέπει τέτοιες συντμήσεις, όπου εξαφανίζεται ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια».
Όμως με τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει έναν ακόμη σοβαρό θέμα που αφορά τις ονομασίες των δυο μεγάλων κομμάτων. Τα κόμματα εμπίπτουν και αυτά στο προαναφερόμενο άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς είναι οντότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος και συνεπώς είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία».
Όμως τα αρχικά του VMRO-DPMNE είναι του ονόματος «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση- Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» ενώ του SDSM αφορούν το όνομα «Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση της Μακεδονίας». Και ο συνασπισμός υπό τον Μίτσκοσκι που κέρδισε τις εκλογές έχει το όνομα «Your Macedonia».
Τα ονόματα αυτά των δυο κομμάτων και του κυβερνητικού συνασπισμού παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς αγνοούν τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Όμως το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί όλα αυτά τα χρόνια δημιουργώντας έτσι ένα είδος αρνητικού κεκτημένου για την άλλη πλευρά.
Τόσο η νέα πρόεδρος όσο και ο επόμενος πρωθυπουργός Μίτσκοσκι έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις και τις αντιδράσεις και ευρωπαϊκών παραγόντων για τη μέχρι τώρα στάση τους, αλλά οι προθέσεις τους δείχνουν ότι θα επιχειρήσουν τον περιορισμό στο ελάχιστο τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας και την εμπέδωση της διευρυμένης χρήσης του «Μακεδονία» αποδυναμώνοντας και ακυρώνοντας στην πράξη τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Και αυτό θα οδηγήσει σε ένα διαρκές κρυφτούλι με την Αθήνα και σε συνεχή καχυποψία και αντιπαραθέσεις.
Η Αθήνα πάντως εκτιμά όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (συνέντευξη στο Action24) ότι τελικά δε θα χρειαστεί η ενεργοποίηση των διαδικασιών που προβλέπει η ίδια η Συμφωνία σε περίπτωση που ένα μέρος διαπιστώνει την παραβίαση της.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την άλλη πλευρά να αντιληφθεί ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ότι οι υποχρεώσεις για χρήση της νέας συνταγματικής ονομασίας πρέπει να γίνουν σεβαστές και ο Μίτσκοσκι θα αντιληφθεί την κατάσταση και «θα κάνει μια ρητή δήλωση ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και έτσι θα την ονοματίζει εντός και εκτός της χώρας». Και εκτίμησε ότι τελικά τα «πράγματα και στο ζήτημα αυτό θα βρουν με κάποιο τρόπο τον δρόμο τους».
Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στην ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Μίτσκοσκι για το εάν θα μιμηθεί την πρόεδρο της χώρας ή θα διαβάσει τον όρκο στο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, εάν η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του θα αναφέρεται στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ο ίδιος χρησιμοποιεί ως πρωθυπουργός πλέον την επίσημη ονομασία της χώρας του erga omnes.
Και τότε θα αξιολογηθεί πλέον η στάση της Αθήνας η οποία διατηρεί πλήρως στη φαρέτρα της το όπλο του μπλοκαρίσματος της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας η οποία εξάλλου έχει συμφωνηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα ότι αφορά τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE